Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Πού και πότε θα απολαύσεις καλύτερα τα πεφταστέρια του Αυγούστου

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να μπορέσεις να απολαύσεις το φαινόμενο των διάττοντων αστέρων

Δημοσιεύτηκε στις 06 Αυγούστου 2021

Φέτος η κορύφωση του φαινομένου των διάττοντων αστέρων “Περσείδες” θα συμβεί το βράδυ της Τετάρτης 11 Αυγούστου μέχρι το πρωί της Πέμπτης 12 Αυγούστου.

Το φαινόμενο σημειώνεται τρεις μέρες μετά την Νέα Σελήνη (8/8) γεγονός που καθιστά την φετινή χρονιά ιδανική για την παρατήρηση του φαινομένου. 

Ο αναμενόμενος αριθμός διάττοντων αστέρων ανα ώρα (ZHR: Zenithal Hourly Rate) υπολογίζεται να φτάσει μέχρι και τους 100 και φέτος λόγω της ιδανικής φάσης της Σελήνης αναμένεται το φαινόμενο να κάνει μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση.

Το κοινό μπορεί να παρατηρήσει το φαινόμενο από οποιοδήποτε σημείο της Κύπρου, αρκεί να μην υπάρχει υπερβολικός τεχνητός φωτισμός. Για την παρατήρηση του φαινομένου δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός καθ’ότι πρόκειται για φαινόμενο ορατό με γυμνό οφθαλμό.

Η ιδανικότερη περίοδος για την παρατήρηση του φαινομένου είναι αργά, μετά τα μεσάνυκτα τις βραδιές της Τετάρτης 11 και Πέμπτης 12 Αυγούστου.

Οι διάττοντες αποτελούν απομεινάρια του κομήτη 109/P Swift-Tuttle, μέσα από την πορεία του οποίου διέρχεται η Γή αυτές τις μέρες. Με την είσοδο τους στην ατμόσφαιρα της Γής αναφλέγονται σε ύψος μεταξύ 70 με 100 χλμ. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας και της ανάφλεξης ως αποτέλεσμα της τριβής με τον αέρα, δημιουργούν τα γνώριμα “πεφταστέρια”. Η περίοδος παρατήρησης του φαινομένου για το 2021 άρχισε στις 17 Ιουλίου και λήγει στις 24 Αυγούστου. 

Οι Καιρόφιλοι Κύπρου μέσω της σελίδα τους μας δίνουν χρήσιμες ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ:
1) Βγείτε στην ύπαιθρο, ή απομακρυνθείτε όσο μπορείτε απο τα φώτα των πόλεων.
2) Ξαπλώστε ή καθίστε αναπαυτικά κοιτάζοντας ΒορειοΑνατολικά και ψηλά.
3) Προσαρμοστείτε στο σκοτάδι! Αποφύγετε να κοιτάζετε πηγές φωτός (π.χ. κινητά, οθόνες, φώτα) για τουλάχιστον 30 λεπτά.
4) Κρατήστε το βλέμμα στον ουρανό! Οι διάττοντες είναι εξαιρετικά γρήγοροι. Όσο περισσότερο κοιτάζετε τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να δείτε!
5) Δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό. Μόνο τα μάτια σας.

ΓΙΑ ΑΣΤΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥΣ:
- Στήστε την φωτογραφική μηχανή σε τρίποδο
- Επιλέξτε ενα σημείο στον ουρανό αναλόγως του πώς θέλετε να είναι το κάδρο σας (το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα στην βορειοανατολική κατεύθυνση και ανεβαίνει ψηλά λίγο πριν το πρωί)
- Χρησιμοποιήστε τον πιο ευρυγώνιο φακό που διαθέτετε (π.χ. 18mm)
- Επιλέξτε το Μanual στις ρυθμίσεις, θέστε χρόνο περίπου 15-20 δευτερόλεπτα και ISO 800-3200 με το διάφραγμα περίπου στο f/4.5 (οι ρυθμίσεις ποικίλουν αναλόγως μοντέλου μηχανης και φακου, θεωρήστε τις πιο πάνω σαν μια ενδεικτική αρχή)
- Τραβήξτε όσες περισσότερες διαδοχικές λήψεις μπορείτε! 

Καλό κυνήγι και προσοχή στην ύπαιθρο, σεβασμός στη Φύση!
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close