Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής Αγίας Νάπας, ανοίγει τις πόρτες του

Από την 1η Αυγούστου θα κάνουμε βουτιά... στο πρώτο Υποβρύχιο Δάσος στον κόσμο

Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου 2021

Στα τελικά στάδια ολοκλήρωσής του βρίσκεται το έργο MUSAN: Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής Αγίας Νάπας, το οποίο υλοποιείται από τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Jason De Caires Taylor, με την στήριξη και χορηγία του Δήμου Αγίας Νάπας, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και του Υφυπουργείου Τουρισμού. 

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο προγραμματίζεται τα τελευταία δύο χρόνια και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των €1.000.000.

Εξάλλου, ο Δήμος Αγίας Νάπας θέτοντας σαν γενικότερο στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέσα από διάφορα μέτρα, ένα από τα οποία είναι η δημιουργία κατάλληλης υποδομής, με έργα τα οποία θα αποτελούν σημεία αναφοράς και θα προσελκύουν επισκέπτες με διαφορετικό προφίλ από το σύνηθες, δημιούργησε ένα μοναδικό, το πρώτο μάλιστα Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής στην Κύπρο και το δεύτερο στη Μεσόγειο.

Το Μουσείο αναμένεται να προσελκύσει αρκετούς επισκέπτες θαλάσσιου τουρισμού (περιλαμβανομένου του θαλάσσιου τουρισμού φύσης, του θαλάσσιου πολιτιστικού τουρισμού και του καταδυτικού τουρισμού), παράλληλα προωθώντας θέματα εκπαίδευσης, έρευνας και ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το Μουσείο χωροθετείται στη θαλάσσια περιοχή, νότια της παραλίας «Περνέρα», στην Αγία Νάπα. Σε ένα υποβρύχιο χώρο με βάθος γύρω στα δέκα (10) μέτρα, ο Βρετανός καλλιτέχνης Jason de Caires Taylor οποθέτησε 93 γλυπτά, ανάμεσα σε δεκάδες φιλοτεχνημένα οργανικά δέντρα και υποβρύχια φυτά, ώστε να δημιουργηθεί και το πρώτο Υποβρύχιο Δάσος στον κόσμο.

Με την πορεία του χρόνου το έργο θα εντάσσεται αρμονικά στον βυθό, προσελκύοντας θαλάσσιους οργανισμούς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας και αλλάζοντας μορφές και σχήματα με την πάροδο του χρόνου. Το  έργο θα είναι προσβάσιμο τόσο σε σνόρκελερς όσο και σε δύτες, ακολουθώντας πάντα καθορισμένες διαδικασίες που έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας του χρήστη και της ποιότητας της εμπειρίας.

Το έργο αυτό αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που τέθηκε από την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό για αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών κατά 66% (ή 300.000 επισκέπτες) μέχρι το 2030. Ενδεικτικά, σύμφωνα με Ολλανδικό Οργανισμό Επιχειρήσεων -Netherlands Enterprise Agency- υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου έξι (6) εκατομμύρια πιστοποιημένοι δύτες στην Ευρώπη, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο περίπου αποτελείται από ενεργούς δύτες, οι οποίοι συνήθως πραγματοποιούν ένα (1) ταξίδι κάθε χρόνο διάρκειας τουλάχιστον δέκα (10) ημερών.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού ετοίμασε ένα βίντεο... για να πάρεις μία μικρή γεύση. Δες το εδώ.

Πληρ. 23816305.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close