1 June-31 October 2021
Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Το περίφημο Λήδρα Πάλας, σε μία έκθεση γεμάτη ιστορία

Λήδρα Πάλας: χορεύοντας σε μια γραμμή

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου 2021

«Αν οι τοίχοι του μιλούσαν, θα έλεγαν πολλά... Θα έλεγαν τόσα πολλά κι αυθεντικά, που η γραφίδα της Ιστορίας, όσο κι αν προσπαθήσει, δεν θα τα εντοπίσει για να τα καταγράψει».
(Από άρθρο του Αντώνη Μακρίδη, Πολίτης, 23 Απριλίου 2005)

Ο λόγος, για το εμβληματικό ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, που βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας, στην Πράσινη Γραμμή, και το οποίο από το 1974 φιλοξενεί μόνο στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών. 

Καρτ ποστάλ που απεικονίζει το Λήδρα Πάλας, περ. 1954, Φωτογράφος: Κυρακός Ζαρταριάν, Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας – Φωτογραφικό Αρχείο, ΛΔΜΛ: Το Μάτι 1060

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και το Κέντρο Αριστείας CYENS, θέλοντας να αναδείξουν την πολυεπίπεδη ιστορία και σημασία αυτού του κτηρίου, διοργανώνουν την έκθεση Λήδρα Πάλας: χορεύοντας σε μια γραμμή στον εκθεσιακό χώρο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. 

Η πισίνα του Λήδρα Πάλας σε λειτουργία την περίοδο προσθήκης των νέων ορόφων, 4 Ιουλίου 1967, Φωτογραφικό Αρχείο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Μέσα από την έκθεση, η οποία βασίζεται σε ενδελεχή αρχειακή έρευνα και σε μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τον ξενοδοχείο από την ίδρυσή του, το 1949, μέχρι και σήμερα, οι διοργανωτές επιδιώκουν να πραγματώσουν δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να αποκαλύψει την ταραχώδη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, να «αναβιώσει» την ιστορία του Λήδρα Πάλας με έναν πιο πολυφωνικό και πολυδιάστατο τρόπο και να μας παρακινήσει να συζητήσουμε την πρόσφατη ιστορία του νησιού. Ο δεύτερος στόχος είναι να τιμήσει τη Λευκωσία αλλά και αναδείξει τη νεωτερικότητα στην Κύπρο. H πρώιμη ιστορία του Λήδρα Πάλας ξεδιπλώνει μια άλλη αφήγηση: αυτή του μοντερνισμού και της σφύζουσας κοσμοπολίτικης κοινωνικής ζωής. Οι προφορικές μαρτυρίες, σε συνδυασμό με προσωπικές φωτογραφίες και αντικείμενα, πρωτοστατούν σε αυτήν τη διαδικασία. 

 Χριστούγεννα στο Λήδρα Πάλας, 1954 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Υπουργείο Εσωτερικών, Κυπριακή Δημοκρατία, Φωτογραφικό Αρχείο, Συλλογή Φέλιξ Γιαξή

Σημαντικό ρόλο στην έκθεση κατέχουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες, καθώς και πρωτότυπες εφαρμογές που αναπτύχθηκαν από το Κέντρο Αριστείας CYENS, αναβιώνοντας την ιστορία ενός ξενοδοχείου που δεν είναι πλέον εύκολα προσβάσιμο. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι παλιότεροι θα θυμηθούν και οι νεότεροι θα μάθουν πώς ήταν το πολυτελές Λήδρα Πάλας πριν από 70 και πλέον χρόνια, ταξιδεύοντας σε μια γραμμή του χρόνου που ξεκινά από τη δημιουργία του Λήδρα Πάλας και φθάνει στις μέρες μας.

Σημειώνεται ότι η έκθεση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την ευγενική παραχώρηση φωτογραφιών, αντικειμένων και ποικίλου τεκμηριωτικού υλικού από ιδρύματα, οργανισμούς, φορείς και ιδιώτες συλλέκτες, αλλά και από εκείνους που εργάστηκαν και έζησαν στο Λήδρα Πάλας. 

Γεύμα εορτασμού της Ανεξαρτησίας στην αίθουσα χορού του Λήδρα Πάλας, 15 Αυγούστου 1960, Φωτογραφικό Αρχείο Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, η Αντιγόνη Ηρακλείδου και η Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ, ενώ τον γενικό συντονισμό είχαν η διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δήμητρα Θεοδότου Αναγνωστοπούλου και η έφορος Μαρία Πατσαλοσαββή. 

Την έκθεση συνοδεύει και μια πλούσια σε δοκίμια και φωτογραφικό υλικό έκδοση, στη συγγραφή της οποίας συνεισέφεραν ακαδημαϊκοί και ερευνητές, που προσεγγίζουν το Λήδρα Πάλας από διάφορες οπτικές. 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν φυσικές και διαδικτυακές ξεναγήσεις, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. 

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουνίου - 31 Οκτωβρίου 2021
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, 10:00-16:30

Διοργανωτές: Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο και Κέντρο Αριστείας CYENS

Ελληνοκύπριοι στρατιώτες –δεξιά, ο Ανδρέας Μαγνήτης–μέσα στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, 22 Ιουλίου 1974, Trinity Mirror / Mirrorpix / Alamy Stock Photo

Κεντρική εικόνα: Άποψη από την εικονική αναπαράσταση της αίθουσας χώρου από την εικονική αναπαράστασή, Κέντρο Αριστείας CYEN. Ο επισκέπτης της έκθεσης, με την χρήση της τεχνολογίας, θα μπορεί να περιηγηθεί στην αίθουσα χώρου του Λήδρα Πάλας. Το έργο μεταφέρει εικονικά τους επισκέπτες σε ένα τραπέζι μέσα στην αίθουσα, όπως ήταν το 1960. Εκεί μέσα στον εικονικό χώρο τους επιφυλάσσεται μια μεγάλη έκπληξη.

*Σημείωση για τη χρήση του φωτογραφικού υλικού:
Το φωτογραφικό υλικό παραχωρείται για τους σκοπούς του συγκεκριμένου άρθρου και στο πλαίσιο της προβολής της έκθεσης Λήδρα Πάλας: χορεύοντας σε μια γραμμή.
Απαγορεύεται η ολική ή η μερική ανατύπωση, αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς την έγγραφη άδεια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close