Νέες Εκθέσεις , Τέχνη

Η έκθεση του εικαστικού Ανδρέα Εφεσόπουλου με τίτλο "Αμαθούς - Παλιά Λεμεσός"

Δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου 2021

Στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών - Αποθήκες Παπαδάκη παρουσιάζεται η έκθεση του εικαστικού Ανδρέα Εφεσόπουλου με τίτλο Αμαθούς - Παλιά Λεμεσός. Η έκθεση άνοιξε για το κοινό την Παρασκευή 14 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουνίου 2021. 

Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει 27 ζωγραφικά έργα, λάδι σε καμβα, τα οποία ο εικαστικός δημιούργησε από το 1994 μέχρι και 2020 και δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στο κοινό. Μετά το πέρας της έκθεσης τα έργα θα αποτελέσουν μέρος της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λεμεσού, αφού επιθυμία του καλλιτέχνη είναι το έργο αυτό να συντηρηθεί σαν ένα ενιαίο, μνημειακό σύνολο και σαν τέτοιο να δοθεί στο κοινό στα πλαίσια μιας μόνιμης έκθεσης.


 
Αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης στο βιβλίο του με τίτλο «Αμαθούς - Παλιά Λεμεσός»: 
«Στα ζωγραφικά μου έργα όμως, δεν θα δείτε τα όνειρα και τους δικούς μου συνειρμούς αλλά μια ξεκάθαρη αναπαράσταση της πηγής της πληροφορίας και της έμπνευσης.
Προσπαθώ, αν είναι ποτέ δυνατόν, να ζωγραφίσω τον αέρα που στριφογυρίζει, το φως που φωτίζει, τη γη που αναταράζεται και τις φθορές που, όλα αυτά μαζί, προκαλούν ασταμάτητα. Οι φθορές πάνω στις πέτρες συχνά δημιουργούν τους πιο αναπάντεχους και πολύπλοκους σχηματισμούς στη μορφή και την επιφάνεια. Μαγικές είναι ακόμα και οι τυχαίες συναρμολογήσεις που προκύπτουν από κάθε λογής μετατοπίσεις. Η άγρια βλάστηση και το δραστικό και δραματικό συναπάντημα όλων των στοιχείων με τον ουρανό, τα σύννεφα και την ταραγμένη θάλασσα συμπληρώνουν αλλεπάλληλες θεατρικές παραστάσεις. Όλα αυτά, έκανα ό,τι μπορούσα να τα δώσω ζωντανά, έτσι που να μπορέσουν ίσως, να αποτελέσουν έναυσμα και κίνητρο για τον κάθε θεατή να φτιάξει δικούς του συνειρμούς και μύθους.»

Επιθυμία και πρόθεση του καλλιτέχνη είναι να προσφέρει στο λεμεσιανό και το παγκύπριο κοινό, αλλά και στους ξένους επισκέπτες στον τόπο μας, μια δυναμική και ευαίσθητη ξενάγηση στον ιστορικό και αρχαιολογικό πλούτο της Αμαθούντας με μια ρεαλιστική αλλά και ρομαντική προσέγγιση που να υποκινεί το αίσθημα της εκτίμησης αλλά και της υπερηφάνειας για την πολιτισμική κληρονομιά μας.

Βιογραφικό
Ο Ανδρέας Εφεσόπουλος γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 6 Μαρτίου 1944. Φοίτησε στο Λανίτειο Γυμνάσιο. Σπούδασε ζωγραφική στο Saint Martin’s School of Art στο Λονδίνο (1962-1966) παίρνοντας το δίπλωμα «National Diploma in Design, /N.D.D.» Φοίτησε με υποτροφία στο Hornsey College of Art στο Teacher’s Training Department (1966-1967) παίρνοντας το δίπλωμα «Art Teacher’s Certificate, A.T.C.». Εργάστηκε ως καθηγητής τέχνης στο Harrow County Boy's Grammar School στο Λονδίνο (1967-68). Επιστρέφοντας στην Κύπρο διορίστηκε ως καθηγητής τέχνης μέσης εκπαίδευσης. Προάχθηκε σε βοηθό διευθυντή το 1989 και σε διευθυντή το 1998 και αφυπηρέτησε από τα σχολεία το 2004.
 Έκτοτε, ζει στη Λεμεσό και ασχολείται με το καλλιτεχνικό του έργο, ζωγραφικό και γλυπτικό. 
 Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται πέντε ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό. 
 Σκηνογράφησε και επιμελήθηκε δύο παραγωγές της Θεατρικής Εταιρίας Λεμεσού Ε.Θ.Α.Λ. «Τα ρούχα του Βασιλιά» του Χάνς Κρίστιαν Άντερσον 1991 και το «Τελευταίο φεγγάρι» του Αντρέα Κουκκίδη.
Ασχολήθηκε επίσης, με τα Συνδικαλιστικά προβλήματα της Εκπαίδευσης και της Τέχνης και υπήρξε Πρόεδρος  του Συνδέσμου Καθηγητών Τέχνης, αντιπρόεδρος της CY.C.E.A. «Κυπριακή Οργάνωση για την εκπαίδευση μέσω της Τέχνης», πρόεδρος του Ε.ΚΑ.ΤΕ. 

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 26 Ιουνίου 2021.
Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη 
Τρίτη – Παρασκευή 10.00-18.00
Σάββατο 10.00-14.00
Τηλέφωνο 25 367700

Facebook: Limassol Municipal Arts Centre – Apothikes Papadaki
Instagram: apothikespapadaki

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close