Things to Do , Προσεχώς

Όλα όσα θα απολαύσουμε τον Ιούνιο στο Θέατρο Ριάλτο

Δες αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις και φτιάξε κι εσύ το δικό σου πρόγραμμα

Δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου 2021

O Ιούνιος βρίσκεται προ των πυλών και το Θέατρο Ριάλτο, ετοίμασε και πάλι ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων!

Από αυτό ξεχωρίζουν οι παραστάσεις της ΣΟΚ, η Γιορτή της Μουσικής, καθώς επίσης και οι τρεις διαδοχικές συναυλίες της Ρωσίδας πανίστριας Tatiana Stupak.

MΟΥΣΙΚΗ
Στους Ρυθμούς του Nuevo Τango - Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου 
Παρασκευή 4 Ιουνίου, 20:30 (65’) 

Απολαύστε ένα πρόγραμμα με τους παθιασμένους ρυθμούς του Nuevo Tango, του πρωτοποριακού ρεύματος μουσικής τανγκό που δημιούργησε ο Αργεντινός συνθέτης Astor Piazzolla στα μέσα του 20ου αιώνα. Παντρεύοντας στοιχεία από τον χώρο της κλασικής μουσικής και της τζαζ με το παραδοσιακό αργεντίνικο τανγκό, μας ταξιδεύει με το έργο του στην καρδιά των πιο έντονων ανθρώπινων συναισθημάτων. 

Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση του Αργεντινού συνθέτη, τον οποίο και η ΣΟΚ τιμά με δύο αντιπροσωπευτικές συνθέσεις του: το εμβληματικό έργο Τέσσερις Εποχές του Μπουένος Άιρες (Estaciones Porteñas) και το μυστηριώδες και νευρώδες Tangazo: Παραλλαγές πάνω στο Mπουένος Άιρες. 

Επιπλέον, η συναυλία παρουσιάζει και μία παγκόσμια πρεμιέρα: το Κοντσέρτο για τρεις κιθάρες του σύγχρονου Αργεντινού συνθέτη/κιθαρίστα Maximo Diego Pujol, ο οποίος εμπνέεται από τον Piazzolla, συνδυάζοντας την παράδοση του παλαιότερου τανγκό με κλασικές φόρμες και στυλ.  

Σολίστ: Νίκος Πίττας, βιολί 
Cyprus Guitar Trio (Βασίλειος Αβραάμ, Σωκράτης Λεπτός, Γιώργος Χριστοφή)
Μαέστρος: Μίλτος Λογιάδης  

€12/7/5


ΜΟΥΣΙΚΗ
To Ελληνικό Πρόσωπο του Federico Garcia Lorca  
FlashArt@Rialto 2
Σάββατο 5 Ιουνίου, 20:30 (90’)

Το έργο του Federico Garcia  Lorca βρήκε πρόσφορο έδαφος στον χώρο της ελληνικής διανόησης, καθώς οι αναζητήσεις του Ισπανού ποιητή έδεσαν απόλυτα με τη στροφή στην Πρωτοπορία και τη Λαϊκότητα που κυριάρχησε στη Μεταπολεμική Ελλάδα. 

Το ξεκίνημα έγινε με τον Ματωμένο Γάμο από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι (1948). Ακολούθησε το Romancero Gitano του Θεοδωράκη, σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη (1967). Με κεντρικό άξονα τα έργα Ματωμένος Γάμος σε διασκευή για φωνή, κιθάρα και τσέλο, και ολόκληρο το Romancero Gitano για κιθάρα και φωνή που θα ακουστούν για πρώτη φορά με αυτή τη μορφή στην Κύπρο, καθώς και επιλεγμένα τραγούδια άλλων σημαντικών συνθετών σε ποίηση του Λόρκα - συνοδευόμενα από στίχους, κείμενα και εικόνες που μας αποκαλύπτουν σημαντικές πτυχές του έργου του - παρουσιάζουμε τον ποιητή που τραγουδήθηκε και αγαπήθηκε από το κοινό όσο λίγοι. 

Ο Λόρκα ενσωματώνεται στη συλλογική μας κουλτούρα, καθώς οι Έλληνες δημιουργοί προσέγγισαν  και απέδωσαν το έργο του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο ο καθένας συνθέτοντας έτσι το ελληνικό του πρόσωπο.   

€12 /10


ΜΟΥΣΙΚΗ
Tatiana Stupak & Friends 2021 concerts
Τετάρτη 9, Πέμπτη 10 & Παρασκευή11 Ιουνίου, 19:30 (75’) 

Η Ρωσίδα πιανίστρια Tatiana Stupak πραγματοποιεί κάθε Ιούνιο από το 2016 μια φιλανθρωπική συναυλία στη Λεμεσό, για να γιορτάσει τα γενέθλιά της. Φέτος, λόγω των περιορισμών, θα πραγματοποιήσει τρεις διαδοχικές συναυλίες με διαφορετικό μουσικό θέμα κάθε φορά. Στο πρώτο κονσέρτο αυτής της σειράς θα συνοδεύσει τη  mezzo-soprano Anastasia Maximova, σε ένα πρόγραμμα με γνωστές μελωδίες και οπερατικές άριες. 

Η Τατιάνα Στούπακ σπούδασε στο Ειδικό Σχολείο του Κρατικού Κονσερβατορίου Rimsky-Korsakov στην Αγία Πετρούπολη και έχει διακριθεί και βραβευθεί σε μουσικούς  διαγωνισμούς για πιάνο. Είναι πολύ γνωστή στην Κύπρο, έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερες από 80 εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο ως σολίστ όσο και με άλλους μουσικούς. 

Η Anastasia Maximova είναι απόφοιτος του Κρατικού Κονσερβατορίου Rimsky-Korsakov της Αγίας Πετρούπολης. Είναι συνθέτης ποπ τραγουδιών και ταινιών, ενώ έχει ιδρύσει και διευθύνει το  πρώτο ρωσικό διαδραστικό θέατρο όπερας «Midnight Opera», όπου το κοινό καλείται από τους σολίστ να συμμετέχει στις παραστάσεις. Εκτός από την εξαιρετική της φωνή, διαθέτει εκπληκτική σκηνική ενέργεια, η οποία συναρπάζει το κοινό παντού.

Τα καθαρά έσοδα από τις τρεις συναυλίες θα δοθούν στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και στο Παρεκκλήσι της Αγίας Ματρώνας στο Μονοβολικό Λεμεσού.


ΜΟΥΣΙΚΗ
atiana Stupak & Friends 2021 concerts
Πέμπτη 10 Ιουνίου, 19:30 (75’) 

Στο δεύτερο κονσέρτο της σειράς, η Tatiana Stupak φιλοξενεί τους σπουδαίους σολίστ εγχόρδων Olivera Rialas (βιολί) και Fabio Cavaggion (βιολοντσέλο).

Η Olivera Rialas σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και τη Μουσική Ακαδημία Franz Liszt στη Βουδαπέστη. Έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ, όπου έπαιξε αρκετές φορές στο Carnegie Hall. Υπήρξε καθηγήτρια βιολιού στο Πανεπιστήμιο Nĭs College of Music και στο Long Island Conservatory, όπου και διεύθυνε το τμήμα εγχόρδων την περίοδο 2002-2004. Έχει ιδρύσει το Performing Arts Factory στο Βελιγράδι, ενώ συνεχίζει  την καριέρα της με κονσέρτα και διδασκαλία στην Κύπρο όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια.

Ο Fabio Cavaggion μετά τις μεταπτυχιακές του σπουδές εντάχθηκε στην Εθνική Ορχήστρα Νέων της Santa Cecilia. Συνεργάστηκε με ορχήστρες στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, καθώς και με τη διάσημη ηθοποιό Valentina Cortese στο Θέατρο Αργεντινή στη Ρώμη. Τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει να παίζει με ορχήστρες, πειραματιζόμενος κυρίως σε ανοιχτούς χώρους.

€15/12


ΜΟΥΣΙΚΗ
Tatiana Stupak & Friends 2021 concerts
Παρασκευή 11 Ιουνίου, 19:30 (75’) 

Στην τρίτη και τελευταία συναυλία της σειράς αυτής, η  Ρωσίδα πιανίστρια Tatiana Stupak προσκαλεί επί σκηνής μαθητές από τη σχολή της και παρουσιάζει μαζί τους ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με διαφορετικά μουσικά θέματα και όργανα. 

€15/12


ΜΟΥΣΙΚΗ
Τα Ωραιότερα Τραγούδια της Μπουάτ 
Κυριακή 13 Ιουνίου, 20:30 (75’)

 
Μια βραδιά γεμάτη σπουδαία τραγούδια από το Νέο Κύμα και τις αθηναϊκές Μπουάτ των δεκαετιών 60’-70’. Ένα μουσικό σεργιάνι στους μικρούς αυτούς ατμοσφαιρικούς χώρους, όπως η  Απανεμιά και οι Εσπερίδες, όπου πρωταγωνίστησαν η παρέα, τα ερωτικά και χαμηλόφωνα τραγούδια. Ένα απάνθισμα από το ρεπερτόριο μεγάλων συνθετών με κομμάτια που «μίλησαν» στις καρδιές μας.

Τραγουδούν η Έλενα Γιαννακού και ο Χρήστος Σιαηλής
Θεόδουλος Παρασκευαίδης – Μπουζούκι 
Ιωάννης Καρσεράς - Ακουστικό μπάσο 
Αντώνης Πολυκάρπου - Μουσική επιμέλεια / πιάνο 
Mιχάλης Πουργουρίδης- Επιλογή τραγουδιών / επιμέλεια προγράμματος

€12/10


ΜΟΥΣΙΚΗ
 Ήχοι Πνευστών Ι Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου 
Τετάρτη 16 Ιουνίου, 20:30 (65’)

Yπό τη διεύθυνση της μαέστρου Ζωής Τσόκανου και με σολίστ τον κορυφαίο τρομπετίστα της Σ.Ο.Κ., Gareth Griffiths, η συναυλία αυτή είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στα πνευστά όργανα της ορχήστρας. Θα ακουστούν τρία έργα γραμμένα μεταξύ 1878 και 1974, ένα μείγμα διαφόρων μουσικών απόψεων και χαρακτηριστικών ηχοχρωμάτων από τις χώρες προέλευσης των συνθετών τους: Antonín Dvořák (Βοημία), Gordon Jacob (Βρετανία) και Jean Francaix (Γαλλία).  
Η Σερενάτα για πνευστά σε Ρε ελάσονα (1878) του Dvořák είναι ένα υπέροχο έργο για το οποίο ο συνθέτης άντλησε έμπνευση ακούγοντας μία σερενάτα για πνευστά του Mozart. 
Το κομμάτι Le gay Paris (1974) για τρομπέτα και σύνολο πνευστών του Francaix είναι ένα ανάλαφρο έργο που το χαρακτηρίζει ο χιουμοριστικός διάλογος μεταξύ του σολίστ τρομπετίστα και του συνόλου πνευστών.

Η συναυλία κλείνει με το όχι λιγότερο απολαυστικό έργο, το Old Wine in New Bottles (1959) του Gordon Jacob, βασισμένο πάνω σε τέσσερα παλιά αγγλικά δημοτικά τραγούδια, στα οποία ο συνθέτης προσθέτει τη δική του μουσική «πινελιά», δίνοντάς τους έτσι έναν παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. 

Antonín Dvořák: Σερενάτα για πνευστά, έργο 44
Jean Françaix: Le Gay Paris για τρομπέτα και σύνολο πνευστών 
Gordon Jacob: Old Wine in New Bottles

Σολίστ: Gareth Griffiths (τρομπέτα)
Μαέστρος: Ζωή Τσόκανου 

€12/7/5


ΘΕΑΤΡΟ
Ο Καθρέφτης Ι Επί Σκηνής 
FlashArt@Rialto 2

Πέμπτη 17 Ιουνίου, 20:30 (40’)

Μια παράσταση για τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση που βιώνουμε στις μέρες μας, η έννοια της μοναξιάς μέσα από ιστορίες ανθρώπων ανάμεσα μας, αλλά και από τη σκοπιά της ίδιας της Μοναξιάς.
«…» Περιδιαβαίνω γύρω-γύρω από το θέατρο. Όχι ότι δεν έχω κάτι να κάνω, μα θέλω να σάς μιλήσω. Τι πιο ωραίο από αυτόν τον χώρο, που η θέαση είναι η ουσία του, που θα σάς δω, μα θα με δείτε κι εσείς. Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη έστω για μια φορά και να είμαστε ειλικρινείς, για μια φορά έστω, αλλά να βρεθούμε αληθινοί, όχι ψεύτικοι, όχι μισοί. Να γίνετε ο καθρέφτης μου κι εγώ ο δικός σας. Σας προσκαλώ να με ακολουθήσετε».   
                                      
Κείμενο: Ο Ελευθεριακός (Ηλίας Βαγενάς)

Επί σκηνής:
Γιολάντα Χριστοδούλου: Ερμηνεία - απόδοση κειμένου στη κυπριακή διάλεκτο
Γιώργος Μπίζιος: Μουσική σύνθεση / Hλεκτρική κιθάρα
Δημήτρης Σάββα: Ζωντανή ηχητική επεξεργασία
Φωτογραφία: Αντρέας Ιερίδης

€12 / 10

ΜΟΥΣΙΚΗ
Ημέρα Μουσικής 
Δευτέρα 21 Ιουνίου, 20:30 (70’)

 
Η Alliance Française Λεμεσού σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, το Θέατρο Ριάλτο, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Λευκωσία διοργανώνουν τη Γιορτή της Μουσικής με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής που καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού κ. Jack Lang και γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη. 
Συμμετέχουν η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Βάκια Σταύρου σε ένα πολυπολιτισμικό ρεπερτόριο από πολλά μέρη του κόσμου, και ο διακεκριμένος πιανίστας Μανώλης Νεοφύτου.

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων


Αμμόχωστος η Οδύσσεια μιας Επιστροφής 
Πέμπτη 24 Ιουνίου, 19:30 (150’)

Ο Δήμος Αμμοχώστου διοργανώνει συμπόσιο με θέμα τα 450 χρόνια από την Άλωση και την πορεία της Βασιλεύουσας.

Συντονιστής: Δρ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου
 
Εισηγητές:
 1. Δρ Άγγελ Nικολάου-Kονναρή - Aναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου
   «Η φημισμένη Αμόχουστος είναι δυναμωμένη, | με το σπαθίν δεν γίνεται νά ’ναι αυτή παρμένη»: Η πολιορκία της Αμμοχώστου από τους Οθωμανούς (29 Ιουλίου 1570 - 5 Αυγούστου 1571).
2. Δρ. Μιχάλης Ολύμπιος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου
    «H Αφροδίτη συναντά τον Γοδεφρείδο του Μπουγιόν: Μια (πολύ) σύντομη ιστορία της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου μέσα από τα μνημεία της»
3. Μίμης Σοφοκλέους, Διευθυντής Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού
    « Η Αμμόχωστος στον πολιτιστικό χάρτη της Κύπρου: Η Αμμόχωστος δεν είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά μια πόλη της φαντασίας».
 
Το συμπόσιο θα προβάλλεται και διαδικτυακά από την σελίδα του Δήμου Αμμοχώστου https://www.facebook.com/TheFamagustaMunicipality

Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων

 

Περιμένοντας τον Γκοντό I Θέατρο Αντίλογος 
Θερινό Ριάλτο 
Τρίτη 29 Ιουνίου
, 20:30 (95’)

Το εμβληματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ Περιμένοντας τον Γκοντό παρουσιάζεται σε διασκευή Κώστα Σιλβέστρου στην ελληνική και τουρκική κυπριακή διάλεκτο. 
Μέσα από αυτό το έργο-σταθμό για την παγκόσμια δραματουργία, οι δύο διάλεκτοι σμίγουν και γίνονται μια. Η έντονη ανάγκη για επικοινωνία των δυο ηρώων, εξοστρακίζει κάθε εμπόδιο στην επικοινωνία τους, ακόμη και αυτό της γλώσσας. Ο λόγος των Εστραγκόν και Βλαδιμήρ μεταφέρεται μέσω δυο εκπροσώπων μιας γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε σ΄ ένα καθεστώς αναμονής. 

Σύλληψη- Σκηνοθεσία- Διασκευή: Κώστας Σιλβέστρος
Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος: Θέλμα Κασουλίδου
Ηχητικό τοπίο: Αντώνης Αντωνίου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κούλης Σιαμπτάνης

Ερμηνεύουν: Izel Seylani, Γιώργος Κυριάκου

€12 / 10

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close