Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ένα μικρό εξωκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Κωνσταντίνου και Ελένης

21 Μαΐου σήμερα και γιορτάζουμε μια από τις μεγαλύτερες ονομαστικές γιορτές

Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου 2021

Μεγάλη μέρα η σημερινή για τον Ελληνισμό, αφού μεγάλος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που γιορτάζουν. 21 Μαΐου λοιπόν και η μέρα είναι αφιερωμένη στους Κωνσταντίνους/α και στις Ελένες. Εμείς βρήκαμε ένα μικρό πανέμορφο ξωκλήσι στα Κουκλιά της Πάφου, αφιερωμένο στους συγκεκριμένους Αγίους, που ίσως θέλεις να επισκεφτείς.   

Σε απόσταση δύο–τριών χιλιομέτρων έξω από την κοινότητα Κουκλιών, θα αντικρίσουμε σε μια βουνοπλαγιά το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης. Ξεπροβάλλοντας πάνω σε μια βουνοπλαγιά η Μονή Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Κουκλιών υπήρξε πολύ διάσημο μοναστήρι κατά την αρχαιότητα, φιλοξενώντας πολλούς μοναχούς, και καταστράφηκε επί Τουρκοκρατίας. Σήμερα, το μόνο που διασώζεται από τη μονή είναι το βυζαντινό καθολικό της (κεντρικός ναός) που μάλιστα έχει ανακαινιστεί από την υπηρεσία Αρχαιοτήτων.

Αν επισκεφτείτε τον μικρό Ναό, θα προσέξετε γύρω από αυτόν αλλά και σε κάποια απόσταση να υπάρχουν σωροί από ασβεστολιθικές πέτρες. Αυτοί οι σωροί αποτελούν τα ερείπια παλαιού μοναστηριού αλλά και μεγάλου οικισμού που καταστράφηκε εξολοκλήρου...

Στα πρόσφατα χρόνια, το τμήμα αρχαιοτήτων του νησιού, επιδιόρθωσε τον Ναό, ο οποίος λειτουργεί μόνο μια φορά τον χρόνο, στις 21 Μαΐου, άλλα είναι πάντα ανοικτός εάν θες να τον επισκεφτείς.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close