Things to Do , Τα καλύτερα της Κύπρου

Ένα πανέμορφο εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία, που αξίζει να επισκεφθείς

Βρίσκεται και αυτό μέσα στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάςτης Ουνέσκο

Δημοσιεύτηκε στις 18 Μαΐου 2021

Πέρα από τους αρχαιολογικούς χώρους Πάφου και Χοιροκοιτίας που βρίσκονται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO, η Κύπρος διατηρεί και τη θέση δέκα θρησκευτικών μνημείων.

Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε ένα υπέροχο εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία του Άρακα που σίγουρα εάν δεν το επισκέφτηκες μέχρι τώρα θα το κάνεις άμεσα αφού θα σε εντυπωσιάσει και θα θές να φωτογραφηθείς μαζί του.

Η Εκκλησία της Παναγίας του Άρακα βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Πιτσιλιάς, μεταξύ των χωριών Λαγουδερά και Σαράντι. Χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Θεωρείται από τις πιο σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες στο νησί.

Πρόκειται για το καθολικό μονής, η οποία είχε χτιστεί κατά το δεύτερο μισό του 12ου αιώνα, όταν η μοναστική ζωή στην Κύπρο ανθούσε. Επέζησε μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα και τα ερείπια της περιλαμβάνουν ένα διώροφο μοναστηριακό κτίριο στα βόρεια, μαζί με την εκκλησία.

Η εκκλησία είναι μονόκλιτη με τρούλο, της οποίας η στέγη εξωτερικά διαμορφώνεται σε σχήμα σταυρού και αμφικλινή στέγη που η προέκταση της δημιουργεί μια στεγασμένη στοά κλειστή με ξύλινο δικτυωτό. Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, ο δυτικός τοίχος κατεδαφίστηκε και ο ναός επεκτάθηκε.

Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού είναι συγκρίσιμες μ΄ εκείνες που επικρατούν σ΄ όλη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία και φιλοτεχνήθηκαν από τον καλλιτέχνη Θεόδωρο Αψευδή σε τεχνοτροπία του τέλους της εποχής των Κομνηνών (1192). Οι αγιογραφίες στην αψίδα του ιερού έχουν ένα διαφορετικό στυλ από τις υπόλοιπες της εκκλησίας και πιστεύεται ότι είχαν ζωγραφιστεί από έναν άλλο καλλιτέχνη πριν από το 1192. 

 (22 652 562) Χωριό Λαγουδερά , Τροόδος

Πηγή: visitcyprus

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close