News , Guide

Αυτά είναι τα πάρκα που θα ομορφύνουν τη Γεροσκήπου

Στα σκαριά για τηδημιουργία τριών νέων γραμμικών πάρκων βρίσκεται ο δήμος Γεροσκήπου.

Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου 2021

Τρία νέα πάρκα στα σκαριά, ένα γραμμικό πάρκο-σύνορο με την γειτονική Πάφο, βελτιωτικά έργα σε διάφορες περιοχές και η μεγάλη ανάπτυξη στο παλιό ΚΕΝ Πάφου που θα έχει έστω και εμμέσως διασύνδεση με την εικόνα και την ποιότητα ζωής στο κέντρο του Δήμου, αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την μετατροπή της Γεροσκήπου σε μια πράσινη περιοχή.

Η δημοτική Αρχή με τη συνδρομή οργανωμένων συνόλων και επιχειρήσεων αλλάζει δραστικά την εικόνα του δεύτερου πληθυσμιακά δήμου της επαρχίας Πάφου, δημιουργώντας χώρους περιβαλλοντικής αξίας, αναψυχής και ξεκούρασης για τους δημότες και τους επισκέπτες της.

Σύμφωνα με το Philenews, η προσπάθεια μπήκε ήδη σε φάση υλοποίησης με τους δύο νέους χώρους πρασίνουν στη συνοικία της Κολώνης. Ο Δήμος Γεροσκήπου, η Πρωτοβουλία Πολιτών «100 χιλιάδες δέντρα», το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Ακτή, οι λέσχες Lions Πάφου και ο Όμιλος Εταιρειών Αθηνοδώρου, οργάνωσαν προ ημερών την πρώτη δενδροφύτευση σε δύο χώρους προκειμένου να δημιουργηθούν οι δύο νέοι πνεύμονες πρασίνου στην περιοχή.

Στην εκδήλωση μετείχαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλοί δημότες και άλλοι εθελοντές. Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, επεσήμανε ότι ο χώρος πρασίνου θα αποτελεί ουσιαστικά την απαρχή ενός γραμμικού πάρκου που θα καταλήγει στο άλλο άκρο του δήμου, στην τοποθεσία «Εφτά Αη-Γιώρκηδες», καλύπτοντας μια απόσταση σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων. Η εκδήλωση για τη δημιουργία των δύο νέων χώρων πρασίνου, τόνισε, αποτελεί τη συνέχεια μιας πράσινης πολιτικής της δημοτικής Αρχής στο πλαίσιο της οποίας έχουν φυτευτεί πέραν των δύο χιλιάδων δέντρων.

Το ένα από τα δύο νέα πάρκα που δημιουργούνται πλέον στη συνοικία της Κολώνης θα φέρει το όνομα «Ανδρέας Αθηνοδώρου», αφού ο όμιλος εταιρειών των απογόνων του έχει συνεισφέρει και οικονομικά στη δημιουργία του έργου.

Στο περιθώριο της προσπάθειας αυτής που καταβάλλει ο Δήμος Γεροσκήπου για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών του, προχώρησε επίσης πρόσφατα στην τοποθέτηση νέων και σύγχρονων παιχνιδιών που πληρούν τις σχετικές ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας, σε παιδότοπους και χώρους πρασίνου εντός των δημοτικών ορίων.

Το κόστος αγοράς των παιχνιδιών ανήλθε στις €25.000, ενώ ο δήμος προχωρεί σταδιακά και στοχευμένα σε συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό των υφιστάμενων πάρκων και χώρων πρασίνου.

Τον πράσινο χαρακτήρα της Γεροσκήπου, θα εμπλουτίσει και ένα έργο που επί της ουσίας δεν είναι δικό του, αλλά του Δήμου Πάφου και το οποίο, ωστόσο, έχει άμεση σχέση και οφέλη για τη Γεροσκήπου λόγω της φυσικής συνέχειας των δύο γειτονικών Αρχών. Πρόκειται για το μεγάλο έργο της δημιουργίας του ενός εκ των δύο γραμμικών πάρκων στην Πάφο που πλέον βρίσκονται πλέον στο τελικό σχεδιαστικό στάδιο. Το γραμμικό πάρκο που έχει σχέση με τη Γεροσκήπου, είναι αυτό που θα ξεκινά από τα όρια των Κονιών και διαμέσου του μεγάλου αργακιού που διέρχεται από το Παφιακό Στάδιο θα καταλήγει στην παραλιακή περιοχή Κάτω Πάφου, ακολουθώντας δηλαδή από βορρά προς νότο τα «σύνορα» Πάφου και Γεροσκήπου.

Ο μεγαλόπνοος σχεδιασμός, υπάρχει στο τραπέζι εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς ωστόσο πρακτικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα, παρά τη δυνατότητα συγχρηματοδότησής του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον όμως, ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε και είμαστε στις παραμονές της κατασκευαστικής φάσης, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι του Δήμου Πάφου.

Πάρκο από την KorantinaHomes
Το νέο πράσινο απόκτημα του Δήμου Γεροσκήπου θα προέλθει με εισφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συγκεκριμένα της εταιρείας KorantinaHomes. Οι άνθρωποι του εν λόγω κατασκευαστικού ομίλου προωθούν με τάχιστο ρυθμό τις προεργασίες για την έναρξη των εργασιών δημιουργίας ενός νέος πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής, στον Δήμο Γεροσκήπου. Πρόκειται για πάρκο που θα φέρει το όνομα του πρόωρα αποθανόντος δημότη Γεροσκήπου, Ανδρέα Στυλιανίδη, ενός ενεργού κοινωνικού πολίτη με συνεχή παρουσία στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της επαρχίας Πάφου.

Όπως ανακοινώθηκε ήδη από τις αρχές Απριλίου, το έργο θα αναληφθεί και θα επιχορηγηθεί εξ ολοκλήρου από την KorantinaHomes, ως ένα ακόμη έμπρακτο δείγμα της ενεργού στάσης της εταιρείας στα κοινωφελή πράγμα της Πάφου. Στο διάστημα από την απόφαση που έλαβε η εταιρεία για κατασκευή του έργου, οι προεργασίες προχωρούν με γοργό ρυθμό και εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα περάσουμε σε στάδιο κατασκευαστικών εργασιών, για ένα έργο που ήδη αντιμετωπίζεται με την ανακοίνωση του με ενθουσιασμό από οργανωμένα σύνολα και πολίτες της Γεροσκήπου.

Τα σχέδια για το Πάρκο «Ανδρέας Στυλιανίδης», επιδόθηκαν λίγο πριν το Πάσχα από την Korantina στον Δήμαρχο Γεροσκήπου. Ο νέος χώρος πρασίνου και αναψυχής θα δημιουργηθεί στην περιοχή όπου βρίσκονται τα γραφεία του Τμήματος Υδάτων και το Β' Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου. Όπως εκτιμάται από τους αρμόδιους της εταιρείας, οι κατασκευαστικές εργασίες θα αρχίσουν εντός Μαΐου.

Η αξιοποίηση του παλιού ΚΕΝ Πάφου
Τον πράσινο χαρακτήρα της Γεροσκήπου θα ενισχύσει και το μεγαλύτερο έργο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στα δημοτικά της όρια. Πρόκειται για την αξιοποίηση του τεράστιου χώρου του παλιού ΚΕΝ Πάφου, το οποίο περιήλθε στην κυριότητα του δήμου πρόσφατα, μετά το deal των €2,5 εκατ. με την ιδιοκτήτρια του χώρου, Τράπεζα Κύπρου.

Αν και η ανάπτυξη της περιοχής θα είναι στοχευμένη σε διάφορα έργα και μορφές βελτιώσεων, η πτυχή της περιβαλλοντικής ανάδειξης της κεντρικής αυτής έκτασης του δήμου θα κατέχει σημαίνοντα ρόλο, αφού θα συνδέεται με το γειτονικό Πάρκο Γλυπτών και την κεντρική πλατεία της Γεροσκήπου.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, τόνισε ότι ο δήμος έχει έλθει σε συμφωνία και με το ΕΤΕΚ προκειμένου ο επιστημονικός φορέας να ενεργεί βοηθητικά και συμβουλευτικά προς την δημοτική αρχή στο θέμα της μεγάλης ανάπτυξης που σχεδιάζει ο Δήμος και στον κεντρικό του ιστό, μετά την αγορά του παλιού ΚΕΝ Πάφου.

«Επειδή πρόκειται για τεράστια έκταση και για κτίρια διατηρητέα με πολύ μεγάλη αξία και σημασία», είπε ο κ. Παυλίδης, «έχουμε συμφωνήσει με το ΕΤΕΚ να συνδράμει τους σχεδιασμούς που θα εκπονούμε ώστε η ανάπτυξη αυτή να είναι η αρμόζουσα».

Παράλληλα, η δημοτική Αρχή με την εμπλοκή και άλλων επιστημόνων και τεχνοκρατών, προχωρεί στην προεργασία σε όλους τους τομείς ώστε το τεράστιου μεγέθους έργο της ανάπλασης να αρχίσει να υλοποιείται κατά το δυνατό συντομότερα και χωρίς την καθυστέρηση που θα προκαλούσε η αναμονή της υπογραφής των συμβολαίων πριν κινηθούν τα νήματα.

Οι σχεδιασμοί, μετά τη συμφωνία Δήμου Γεροσκήπου και Τράπεζας Κύπρου για αγορά του ιστορικού χώρου από την τοπική αρχή, θα ξεκινήσουν άμεσα με στόχο την ανάδειξη και προστασία των διατηρητέων τμημάτων της έκτασης, αλλά και την οργανική σύνδεση της με τον υπόλοιπο κεντρικό ιστό της Γεροσκήπου, τόνισε ο Μιχάλης Παυλίδης.

Γεγονός, τονίζεται, που δείχνει και την πρόθεση των αρμοδίων Αρχών να προχωρήσουν σε ένα έργο που πέραν των αναπτυξιακών και οικονομικών πλεονεκτημάτων για την Γεροσκήπου, θα συμβάλει και στη σαφή βελτίωση της ποιότητας ζωής στον κεντρικό ιστό του δήμου.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close