Eating News , Εστιατόρια

Φτιάχνουμε σαλάτα με το "μαγικό" σταμναγκάθι της Κρήτης

Σου δίνουμε τη συνταγή αλλά και ένα e-shop με όλα τα υλικά,και πολλά ακόμα που θα σε καταπλήξουν

Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαΐου 2021

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τι είναι το σταμναγκάθι που ακούς δεξιά κι αριστερά, ας το εξηγήσουμε. Το πιο πιθανό είναι να το έχεις κιόλας συναντήσει ως συστατικό σε σαλάτα τόσο καλών εστιατορίων στην Κύπρο όσο και παραδοσιακών φαγάδικων στη νότια Ελλάδα και κυρίως την Κρήτη. Το σταμναγκάθι λοιπόν οφείλει το όνομά του στην παραδοσιακή χρήση του αγκαθωτού κορμού του στο στόμιο της στάμνας που μετέφερε νερό, για την προστασία από τα ζωύφια. Πρόκειται για ένα είδος άγριου ραδικιού με την επιστημονική ονομασία κιχώριον το ακανθώδες [Cichorium spinosum]. Είναι αυτοφυές, άγριο χορταρικό με πικρή γεύση, που συναντάται σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές αλλά και σε δύσβατες περιοχές κοντά στη θάλασσα, όπου αποκτά μια χαρακτηριστικά αλμυρή επίγευση. Μερικές από τις λαϊκές του ονομασίες είναι γιαλοράδικο [Κρήτη] και ραδίκι της θάλασσας [Μεσσηνία] όταν αυτό βρίσκεται κοντά στη θάλασσα ή βραχοφάνα όταν βρίσκεται στα ορεινά.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα εξαιρετικό χόρτο με μοναδική γεύση και ευεργετικές ιδιότητες που μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες, βρασμένο όπως τα χόρτα αλλά και με το θεσπέσιο αρνάκι αυγολέμονο σύμφωνα με την κρητική κουζίνα. 

Εξ ου κι εμείς σου προτείνουμε σήμερα να το απολαύσεις σε μία υπέροχη σαλάτα. Αρκεί λοιπόν να μπεις στο madeincrete.store, να επιλέξεις όλα όσα χρειάζεσαι για τη συνταγή, προϊόντα δηλαδή που παράγονται στην Κρήτη, από ντόπιους, μικρούς παραγωγούς, και φτάνουν στην πόρτα σου με ένα μόνο κλικ!

Μόλις το κάνετε αυτό, όλα είναι αρκετά απλά. 

Σαλάτα με σταμναγκάθι, σπανάκι, φλούδες γραβιέρας, λαδολέμονο με σκόρδο και πετιμέζι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
4 φλιτζάνια σταμναγκάθι ωμό τρυφερό ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ.
Αλάτι (για τη σάλτσα)
4 κ.σ. πετιμέζι (για τη σάλτσα)
4 κ.σ. χυμό λεμονιού (για τη σάλτσα)
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη (για τη σάλτσα)
1 κ.σ. μουστάρδα γλυκιά (για τη σάλτσα)
1,5 φλιτζάνια φλούδες γραβιέρας ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΟΣ.
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (για τη σάλτσα) CRETAN PRINCE.
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
3 φλιτζάνια σπανάκι, μόνο τα πολύ τρυφερά φυλλαράκια.
3 φλιτζάνια ραδίκια ωμά τρυφερά.
πιπέρι (για τη σάλτσα).

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
 Πλένετε τα χόρτα και τα στεγνώνετε πολύ καλά. Τα ψιλοκόβετε, τα ρίχνετε σε ένα ευρύχωρο μπολ και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά βάζετε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το λεμόνι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι, το πετιμέζι και ανακινείτε πολύ καλά μέχρι να «δέσει» η σάλτσα. Περιχύνετε τη σαλάτα, ανακατεύετε ώστε να πιάσει επάνω στα χόρτα και τη σερβίρετε καλύπτωντάς την με τις φλούδες της γραβιέρας. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close