News , Guide

Οι διευκρινίσεις του υπουργού για το CoronaPass

Οι 3 φάσεις για την επιστροφή στη (νέα) κανονικότητα

Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαΐου 2021

Για να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη εναρμόνιση, αποφασίστηκε η κατάργηση του μέτρου για αποστολή γραπτού μηνύματος για σκοπούς μετακίνησης είπε ο Υπουργός Υγείας σε διάσκεψη Τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο Υπουργός έδωσε κάποιες κατ' αρχήν διευκρινίσεις αναφορικά με το coronapass. 

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου στο εξής, για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς κατά την παρουσία μας σε συγκεκριμένους χώρους που παρατηρείται συγχρωτισμός και αυξημένη παρουσία ατόμων, παράλληλα με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας, αποφασίστηκε ότι σε χώρους συγχρωτισμού (π.χ. εμπορικά κέντρα, υποστατικά εστίασης, εκκλησίες, κτλ), θα πρέπει να ισχύει μια από τις πιο κάτω προϋποθέσεις: 

1. Να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και να έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων, ή

2. Να έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, ή

3. Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυκτα.

Το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο με σκοπό να διασφαλίσουμε ότι οι μετακινήσεις και οι κοινωνικές μας επαφές γίνονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία μας και για τη Δημόσια Υγεία, υπογράμμισε ο Υπουργός. 

Στόχος, την ίδια ώρα, είναι να επιτευχθεί η επιθυμητή ανοσία μέσω των εμβολιασμών, ανέφερε ενώ παράλληλα είπε ότι την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου δεν την έχουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, αλλά ο έλεγχος θα γίνεται από τους αρμόδιους Λειτουργούς της Αστυνομίας ή των Υπουργείων και Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, νουμένου ότι η επιδημιολογική εικόνα θα είναι βελτιωμένη με τη συμβολή των εμβολιασμών, από την 1η Ιουνίου θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις που θα είναι πιο κοντά στις συνθήκες που γνωρίζαμε πριν την πανδημία.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close