Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

2 μικρές οάσεις που βρίσκονται σε απόσταση από τη Λευκωσία

2 λίμνες στην επαρχία Λευκωσίας που θα σου χαρίσουν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς

Δημοσιεύτηκε στις 05 Μαΐου 2021

Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις χιλιόμετρα, να προμηθευτείς τα χίλια δυο και να πάρεις άδεια από τη δουλειά. Το μόνο που πραγματικά χρειάζεσαι είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, διάθεση για ηρεμία και χαλάρωση και ίσως, έναν καφέ take away!

2 λίμνες στην Επαρχία Λευκωσίας προσφέρονται παντός καιρού για να ευχαριστηθείς και να απολαύσεις περπάτημα σε όμορφο φυσικό περιβάλλον. Να χαλαρώσεις από έγνοιες, σκοτούρες της δουλειάς και της ζωής.

Η επαφή με τη φύση είναι το καλύτερο αγχολυτικό και μην ξεχνάς πως τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν!

ΤΕΧΝΙΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΛΗΡΟΥ
ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Για τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης κατασκευάστηκε χωμάτινο φράγμα, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 2007. Τον ίδιο μήνα λειτούργησε και η τεχνητή λίμνη (ταμιευτήρας).
Η Τεχνητή Λίμνη Κλήρου έχει χωρητικότητα 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Το νερό που συγκεντρώνεται στη λίμνη προέρχεται από τον ποταμό Σερράχη. Η Τεχνητή Λίμνη Κλήρου κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί δύο λειτουργίες: α) η παροχή νερού για άρδευση των παραποτάμιων περιοχών και β) ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα κατάντι του φράγματος. Ύψος φράγματος: 38m. Μήκος φράγματος: 265m. 

Η Τεχνητή Λίμνη Κλήρου εμπλουτίζεται με διάφορα είδη ψαριών και διάβασε τώρα και το καλύτερο, επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα! Στην Τεχνητή Λίμνη Κλήρου, υπάρχουν τα εξής είδη ψαριών: κυπρίνος, κουνουπιέρης, ηλιόψαρο, κοκκινοφτέρα, ιριδίζουσα πέστροφα, αλβούρνος, χρυσόψαρο, λαβράκι, γατόψαρο και τιλάτια.

Για όσους ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ψάρεμα, καλό θα ήταν να ρίξουν μία ματιά στο pdf αρχείο του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, με τη θεματολογία: «Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ερασιτεχνικό ψάρεμα στους υδατοφράκτες». 

Μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου περιμετρικά της λίμνης και να την αράξεις στην μικρή εκβολή της. Δεν υπάρχει πρόσβαση με το αυτοκίνητο. Θα πρέπει να σταθμεύσεις στον χώρο κατηφορίζοντας στα δεξιά εάν έρχεσαι από τον περιφερειακό δρόμο Κλήρου. Όλο το υπόλοιπο κομμάτι θα το απολαύσεις βολτάροντας. Για όσους ασχολούνται με τη φωτογραφική τέχνη, το φυσικό τοπίο της περιοχής υπόσχεται πανέμορφα και ανεπανάληπτα χρώματα δύσης και ανατολής. 

ΛΙΜΝΗ ΜΑΓΚΛΗ
(ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ) ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Η Λίμνη Μαγκλή καθώς και ο ευρύτερος χώρος γύρω από αυτήν αποτελούν έναν Βιότοπο. Παραπλήσια του Πεδιαίου και του Γραμμικού Πάρκου είναι πραγματικά μία μικρή όαση μέσα στο κέντρο κατοικημένης, οικιστικής περιοχής. Και γι’ αυτό τον λόγο χρήζει ιδιαίτερης προστασίας και προσοχής για να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία του υδροβιότοπου. 

Προσφέρεται για να απολαύσεις περπάτημα περιμετρικά του χώρου και να παρατηρήσεις εκ του μακρόθεν την υδρόβια ζωή που έχει αναπτυχθεί στον περιβάλλοντα χώρο. Ψάρια, καραβίδες και συχνά αποδημητικά πουλιά – αρκετά προστατευόμενα – αποτελούν μέρος της φυσικής αλυσίδας ζωής στον βιότοπο αυτό. 

Υπάρχει πάντα μία σχετική κίνηση γύρω από τη λίμνη, η ανθρώπινη παρουσία είναι έντονη, η λίμνη αποτελεί πόλο έλξης για τους Δημότες της Λακατάμιας και όχι μόνο. Ένας λόγος παραπάνω να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αυτή τη φυσική ομορφιά, με σεβασμό. 

Στην covid εποχή που ζούμε, με τα περιοριστικά μέτρα και την υγεία μας να απειλείται, η φύση αποτελεί ψυχικό γιατρικό. Πάντα με περιβαλλοντική συνείδηση και εννοείται δεν αφήνουμε σκουπίδια, ούτε και για δείγμα. 

Enjoy Nature!

Φωτογραφίες: Από προσωπικό αρχείο

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close