Cine News , Κινηματογράφος

Cyprus Film Days: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2021 που πραγματοπιήθηκε από τις 16 - 24 Απριλίου στοΘέατρο Ριάλτο στηΛεμεσόκαι στονΚινηματογράφοΖήνα Πάλας στη Λευκωσία, ανακοινώνει ταΒραβεία του

Δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου 2021

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 24 Απριλίου 2021 στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, το 19ο  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2021, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εφέτος διά ζώσης και διαδικτυακά, ένεκα των επικρατούντων συνθηκών.

Με προβολές στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στον Κινηματογράφο Ζήνα στη Λευκωσία, αλλά και με παράλληλη online πλατφόρμα προβολών, το Φεστιβάλ έριξε αυλαία, καταφέρνοντας να καταστεί ένα από τα μοναδικά φεστιβάλ κινηματογράφου ανά τον κόσμο που έλαβαν τελικά χώρα με τη φυσική παρουσία του κοινού.

Η τελετή λήξης
Μετά τις δύο τελευταίες προβολές στο Θέατρο Ριάλτο, ακολούθησε η τελετή λήξης του φεστιβάλ, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκλεκτοί προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου Λεμεσού, κύριου Νίκου Νικολαΐδη. Η τελετή, παρουσιάστρια της οποίας ήταν η Κύπρια ηθοποιός Νέδη Αντωνιάδη, ξεκίνησε με ένα δρώμενο από τη ΣΕΖΟΝ Γυναίκες σε επιμέλεια Μαγδαλένας Ζήρα, ως συνέχεια της θεατρικής περφόρμανς που άνοιξε το Φεστιβάλ στην τελετή έναρξης.

Ακολούθως, ο Πέτρος Χαραλάμπους, καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος για παιδιά και νέους, έκανε τον δικό του απολογισμό για την επιτυχημένη διοργάνωση των προβολών και εργαστηρίων, που φέτος έλαβαν χώρα μόνο διαδικτυακά, απαριθμώντας πέραν των 300 νεαρών θεατών και συμμετεχόντων.

Οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές, με τη σειρά τους, ευχαρίστησαν όλους τους συμμετέχοντες, τους θεατές, τους χορηγούς, όλους τους συνεργάτες του Φεστιβάλ, αλλά και την κριτική επιτροπή, που φέτος συστάθηκε διαδικτυακά. Κατόπιν, η Κίκα Γεωργίου, Κύπρια ηθοποιός και το μοναδικό μέλος της κριτικής επιτροπής που κατάφερε, λόγω των συνθηκών, να παραστεί στην τελετή λήξης, ανακοίνωσε τα βραβεία του διεθνούς διαγωνιστικού Glocal Images:

Τα Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Glocal Images

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Glocal Images
Για την ευαισθησία με την οποία αναπτύσσει μία ανέφικτη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο χαμένες ψυχές, μέσα από μια συναρπαστική και λακωνική οπτική αφήγηση που καθηλώνει τον θεατή, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Glocal Images, που συνοδεύεται από το ποσό των €6,000, απονεμήθηκε στην ταινία Sole του Carlo Sironi.

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Glocal Images
Για μια τολμηρή ταινία που σκιαγραφεί με ποιητικό, αλλά παράλληλα ρεαλιστικό τρόπο την ιστορία μιας μητέρας που απεγνωσμένα αναζητά τον γιο της, και έρχεται αντιμέτωπη με μια σπαρακτική αλήθεια, το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Glocal Images που συνοδεύεται από το ποσό των €3.000, απονεμήθηκε στην ταινία Identifying Features της Fernanda Valadez.

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Glocal Images
Για τον επιδέξιο τρόπο με τον οποίο η σκηνοθέτιδα χρησιμοποιεί ειδολογικά κινηματογραφικά στοιχεία που αγγίζουν το φανταστικό και το παράλογο, συνυφαίνοντάς τα σε μια άκρως ανθρώπινη ιστορία ενηλικίωσης, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Glocal Images συνοδευόμενο από το ποσό των €1.000, και από υπηρεσίες post-production ύψους €4.000, μία χορηγία της εταιρείας Authorwave, απονεμήθηκε στην Zoé Wittock για την ταινία της Jumbo.

Tιμητική διάκριση
Για τον περίτεχνο τρόπο με τον οποίο διερευνά την οικειότητα, τον πόθο και την πίστη, επεκτείνοντας τα ανθρώπινα όρια σε απροσδόκητα μονοπάτια, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στην ταινία The Last Bath του David Bonneville.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν, επίσης, ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της φετινής χρονιάς που δεν επέτρεψαν τη σύσταση Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, αποφασίστηκε όπως το ποσόν που συνοδεύει το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας ύψους 4,000 ευρώ κατανεμηθεί ισόποσα στις 3 κυπριακές ταινίες που φέτος συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα του φεστιβάλ: Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς του Γιάννη Οικονομίδη, Πολίτης Τρίτης Ηλικίας του Μαρίνου Καρτίκκη και Πολιορκία στην οδό Λιπέρτη του Σταύρου Παμπαλλή.

Τo Βραβείo Κοινού
Κατά την τελετή λήξης ανακοινώθηκε και το βραβείο κοινού, ύψους 1,000 ευρώ, το οποίο εν μέρει συνεισφέρει ο Δήμος Λεμεσού, και που απονεμήθηκε στην ταινία Πολίτης Τρίτης Ηλικίας, του Μαρίνου Καρτίκκη. Ο σκηνοθέτης παρευρέθηκε στην τελετή βράβευσης και παρέλαβε το βραβείο από τον Δήμαρχο Λεμεσού, κύριο Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος συνεχάρη τους βραβευθέντες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση και ευχαρίστησε θερμά τους συνδιοργανωτές.

Τα Βραβεία του Dot on the Map Industry Days
Η Δανάη Στυλιανού, επικεφαλής του Dot on the Map Industry Days παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος επαγγελματιών του κινηματογράφου, το οποίο  λειτουργεί από πέρυσι ως διαδικτυακή πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης, ενθαρρύνοντας συνεργασίες και δίνοντας την ευκαιρία σε δημιουργούς ταινιών από τη Μεσόγειο να παρουσιάσουν προτάσεις για παραγωγή ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Φέτος, το Dot on the Map Industry Days έφερε μαζί διαδικτυακά, μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή πλατφόρμα, πέραν των 100 επαγγελματιών του κινηματογράφου από Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Β. Αφρική.

Βραβείο Καλύτερου Πρότζεκτ Μυθοπλασίας
Η κριτική επιτροπή απένειμε το Βραβείο Καλύτερου Πρότζεκτ Μυθοπλασίας στο Lives of Hamid, σε σκηνοθεσία Jonathan Millet και παραγωγή Pauline Seigland και Lionel Massol, για τον συναρπαστικό τρόπο με τον οποίο αναδεικνύει θέματα μετανάστευσης και εξορίας, μέσα από ένα βλέμμα που εξάπτει την κριτική σκέψη γύρω από τη μνήμη, τον πόνο και τη δικαιοσύνη, συνυφαίνοντας ταυτόχρονα, με τέχνη και θάρρος, το πολιτικό με το συναισθηματικό επίπεδο.

Το βραβείο αποτελείται από υπηρεσίες Colour correction και DCP Mastering Services αξίας €11,000.00, μία χορηγία της εταιρείας Full Moon Productions, καθώς και €500 σε μετρητά, μια προσφορά της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου. 

Βραβείο Networking της Αγοράς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Η κριτική επιτροπή θεώρησε ότι η Στελάνα Κληρή, σεναριογράφος - σκηνοθέτης και παραγωγός του έργου Gizem, θα επωφεληθεί σημαντικά από το βραβείο δικτύωσης της Αγοράς, το οποίο της προσφέρει συμμετοχή στην Αγορά Κινηματογράφου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία της, που διαδραματίζεται μεταξύ Κύπρου και Νοτίου Αφρικής, ζωντανεύει μια δραματική και έντονα συναισθηματική ιστορία αγάπης, μιλώντας για την αναζήτηση της ευτυχίας και μιας ζωής με αξιοπρέπεια. Το βραβείο, μια προσφορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει δωρεάν διαπίστευση Αγοράς και διανυκτέρευση στη Θεσσαλονίκη.

Οι Διοργανωτές ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον Απρίλιο του 2022, με την ελπίδα τα εικοσάχρονα του Φεστιβάλ να εορταστούν με ζωντανή και αθρόα παρουσία θεατών και επαγγελματιών του κινηματογράφου.         
  

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close