Cine News , Κινηματογράφος

Όσκαρ 2021: Το "Nomadland" ο μεγάλος νικητής της βραδιάς!

Όλα όσα έγιναν στην 93η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ

Δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου 2021

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η 93η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, η οποία διεξήχθη στο Union Station, έναν ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό στην καρδιά του Λος Άντζελες, περίπου 12 χιλόμετρα από το Dolby Theater. 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η βραδιά δεν είχε κεντρικό παρουσιαστή, αλλά βασίστηκε σε μια ομάδα λαμπερών προσώπων που παρουσίασαν τα βραβεία. 

Σε αντίθεση με αντίστοιχες τελετές που πραγματοποιήθηκαν εικονικά, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών αποφάσισε πως τα φετινά Όσκαρ θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία και υποχρεωτικό επίσημο ένδυμα. Οι 170 διάσημοι προσκεκλημένοι δεν φορούσαν μάσκες όσο έγραφαν οι κάμερες, ωστόσο τους είχε ζητηθεί να το κάνουν όσο η τελετή βρίσκεται σε διαφημίσεις ή παρουσιάζει εμβόλιμα βίντεο.

Το "Nomadland" επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του απόλυτου φαβορί, ήταν ο μεγάλος νικητής των 93ων βραβείων Όσκαρ. Η ταινία της Chloé Zhao απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ η Zhao έγινε η δεύτερη γυναίκα που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας (η πρώτη ήταν η Kathryn Bigelow το 2010) και η πρώτη ασιατικής καταγωγής. 

"Σκέφτομαι αρκετά τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε ''οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί''. Αυτό έχει επίδραση σ’ εμένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένει καλός προς τον εαυτό του και τους άλλους... Το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν', δήλωσε η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτρια παραλαμβάνοντας το βραβείο. 

Η ιστορία του "Nomadland" είναι βασισμένη στο βιβλίο "Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century" της Jessica Bruder, που κυκλοφόρησε το 2017 και είναι ένα road movie που παρακολουθεί μια γυναίκα στα 60 της, που όταν χάνει τα πάντα εξαιτίας της Μεγάλης Κρίσης, ξεκινάει ένα ταξίδι στην αμερικανική Δύση με ένα μικρό βαν.

Το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου απέσπασε για την ερμηνεία της στο "Nomadland" η μοναδική Frances McDormand, η οποία έχει κερδίσει ήδη δύο Όσκαρ για τις ταινίες "Fargo" (1996) και "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" (2017), ισοφαρίζοντας έτσι την Meryl Streep, τον Daniel Day-Lewis και το Jack Nicholson που έχουν κερδίσει επίσης από 3 Όσκαρ Ερμηνείας. 

Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της βραδιάς, ήταν το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Κόντρα στα προγνωστικά που ήθελαν τον αδικοχαμένο Chadwick Boseman για το "Ma Rainey’s Black Bottom" να είναι ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία, τελικά το βραβείο πήρε ο 83χρονος Anthony Hopkins για το "The Father". Αυτό είναι το δεύτερο Όσκαρ για τον σπουδαίο ηθοποιό, αφού η πρώτη φορά ήταν το 1992 όταν κέρδισε το βραβείο για την αψεγάδιαστη ερμηνεία του στην "Σιωπή των Αμνών". 

Ο Daniel Kaluuya πήρε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο "Judas And The Black Messiah" και η Yuh Jung-Youn το Β' Γυναικείου Ρόλου για το "Minari" και έγινε έτσι η πρώτη ηθοποιός από την Κορέα που κέρδισε ένα χρυσό αγαλματάκι. 

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων αναδείχτηκε το "Soul" (Pixar), ενώ Καλύτερο Τραγούδι το Fight for you (H.E.R) από το "Judas and the Black Messiah".

Αναλυτικά οι νικητές

Καλύτερη Ταινία

Nomadland

Σκηνοθεσία
Κλόε Ζάο για το Nomadland

Α' Ανδρικός Ρόλος
Άντονι Χόπκινς για το The Father

Α' Γυναικείος Ρόλου
Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το Nomadland

B' Γυναικείος Ρόλος
Γιουν Γιου-τζουνγκ για το Minari

Β' Ανδρικός Ρόλος
Ντάνιελ Καλούγια για το Judas and the Black Messiah

Φωτογραφία
Έρικ Μέσερσμιντ για το Mank

Διασκευασμένο Σενάριο
Κρίστοφερ Χάμπτον και Φλόριαν Ζέλερ για το The Father

Πρωτότυπο Σενάριο
Έμεραλντ Φένελ για το Promising Young Woman

Μουσική
Soul - Τζον Μπατίστ, Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος

Κοστούμια
Αν Ροθ για το Ma Rainey's Black Bottom

Μοντάζ
Sound of Metal

Ήχου
Sound of Metal

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ για το Mank

Διεθνής Ταινία
Άσπρο Πάτο (Δανία)

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
Soul (Pixar)

Ντοκιμαντέρ - Μεγάλου Μήκους
My Octopus Teacher της Πίπα Έρλιχ

Ντοκιμαντέρ - Μικρού Μήκους
Colette

Οπτικά Εφέ
Tenet

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close