Πάμε Ταξίδι , Guide

Τι πρέπει να γνωρίζεις αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις

«Είναι χαμηλού ρίσκου και υπάρχουν τρόποι και για τους μη εμβολιασμένους να το κάνουν με ασφάλεια»

Δημοσιεύτηκε στις 08 Απριλίου 2021

Καθώς αρκετές χώρες αρχίζουν σταδιακά να χαλαρώνουν τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία και ενώ οι εμβολιασμοί επεκτείνονται, η επιθυμία μας για ταξίδια γίνεται όλο και πιο έντονη. Πόσο μάλλον που η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει στο βόρειο ημισφαίριο.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα –όπως μαρτυρούν οι εικόνες συνωστισμού στις παραλίες της Φλόριντα αλλά και στα αεροδρόμια για το spring break- οι ταξιδιώτες, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι, είναι ήδη υπ’ ατμόν.

Άνθρωποι απ’ όλον τον κόσμο αναρωτιούνται: «Μπορώ να ταξιδέψω; - Και πρέπει;». Οι απαντήσεις ωστόσο δεν είναι το ίδιο ομόφωνες.

Στη Σουηδία, η οποία σε αντίθεση με τους σκανδιναβούς γείτονές της δεν επέβαλε ποτέ lockdown πληρώνοντας βαρύτερο τίμημα σε θανάτους, η ιστοσελίδα του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας δίνει έμφαση την «μεγάλη ατομική ευθύνη» των ταξιδιωτών να τηρούν τις τοπικές οδηγίες και να εμποδίζουν τη μετάδοση της μόλυνσης.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ταξίδια –τόσο τα εγχώρια όσο και τα διεθνή- προς το παρόν απαγορεύονται από την κυβέρνηση. Στην Ιρλανδία, οι πολίτες πρέπει να ασκούνται σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το σπίτι τους. Πολύ πιο ήπιοι περιορισμοί ισχύουν για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πότε, πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψει κανείς –αλλά και το αν η επιλογή είναι δική του- εξαρτάται από το πού ζει και, σε πολλές περιπτώσεις, από το πόσο μεγάλο ρίσκο είναι διατεθειμένος να πάρει.

Πρέπει να ταξιδέψω;
Οι επιστήμονες αποφεύγουν να δώσουν κατηγορηματική απάντηση αλλά η ιατρική αναλύτρια Leana Wen σχολιάζει πως η πρόσφατη οδηγία του CDC προς τους εμβολιασμένους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια «υπερβολικά προσεκτική με τρόπο που αψηφά την κοινή λογική».

Ο κίνδυνος να μεταδώσεις τον κορωνοϊό ταξιδεύοντας είναι μικρός, ειδικά όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν με ιδιωτικά οχήματα, λέει η Wen, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Αλλά και τα αεροπορικά ταξίδια, όταν όλοι φορούν μάσκες, είναι αρκετά ασφαλή, λέει.

«Αν το ταξίδι είναι χαμηλού κινδύνου και ατομικό, γιατί δεν μπορούμε να πούμε ότι οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν ανά τη χώρα για να επισκεφτούν συγγενείς αρκεί να μην συγκεντρώνονται μαζί με πολλούς μη εμβολιασμένους από διαφορετικές οικογένειες;», αναρωτιέται.

Η οδηγία του CDC επιτρέπει στους εμβολιασμένους να συγχρωτίζονται μέσα σε σπίτια με άλλους εμβολιασμένους ή με μη εμβολιασμένους από μία μόνο οικογένεια, σημειώνει η καθηγήτρια. Ο CDC έχει προαναγγείλει ότι σύντομα θα εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τους εμβολιασμένους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με τη Wen ακόμη κι αν αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να ταξιδέψουν με έναν σχετικά ασφαλή τρόπο, αν ταξιδεύουν με σκοπό να συναντήσουν μια ακόμη οικογένεια.

«Είναι χαμηλού ρίσκου και υπάρχουν τρόποι και για τους μη εμβολιασμένους να το κάνουν με ασφάλεια. Για παράδειγμα, μπορούν να μπουν σε καραντίνα και να κάνουν τεστ πριν το ταξίδι», λέει.

Ο Tony Johnston, από την Ιρλανδία, αντίθετα, στην ερώτηση «πρέπει να ταξιδέψουμε;» απαντάει κατηγορηματικά: «Όχι ακόμα».

«Για λίγους ακόμη μήνες πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συντηρητικοί. Το μεγάλο έπαθλο, αν δείξουμε υπομονή, είναι ότι η βιομηχανία του διεθνούς τουρισμού θα ξανανοίξει νωρίτερα», λέει ο Johnston, επικεφαλής του τμήματος φιλοξενίας και τουρισμού στο Ινστιτούτου Τεχνολογίας Athlone.

Ένα ακόμη κύμα του ιού θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το άνοιγμα, υποστηρίζει, υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανία φιλοξενίας της Ιρλανδίας είναι εντελώς κλειστή. Οι πολιτικοί καλούν σε πολύ προσεκτικό άνοιγμα, δεδομένου ότι οι νοσηλείες και οι θάνατοι στη χώρα μετά τα Χριστούγεννα έχουν ανέβει στα ύψη.

Το κλειδί: Τι κάνεις όταν φτάνεις στο προορισμό
Για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν, συχνά μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας αποτελεί τι θα κάνουν όταν φτάσουν στο προορισμό τους, λέει ο δρ. William Schaffner, λοιμωξιολόγος στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

«Ο πιο προσεκτικός τρόπος για να ταξιδέψει κανείς είναι με το αυτοκίνητο καθώς μπορείς κανείς να δημιουργήσει ένα κουκούλι προστασίας, μπορείς να πηγαίνεις όπου θέλεις, ακόμη και να τρως εκεί και να απολυμαίνεις τα πάντα. Αλλά και πάλι, αυτό που κάνεις εκεί που πηγαίνει είναι αυτό που αυξάνει το ρίσκο».

Οι ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να αυξήσουν το ρίσκο των διακοπών τους ιδανικά θα πρέπει να περιμένουν να εμβολιαστούν, λέει η Wen και «ακόμη και τότε πρέπει να επιλέξουν τις δραστηριότητές τους διότι δεν πρέπει να παίρνουν όλα τα ρίσκα μαζί».

Και να θυμάστε, οι εμβολιασμοί δεν είναι «πανάκεια», λέει ο Schaffner.

«Είναι ακόμα σημαντικό να φοράτε μάσκες και να διατηρείτε την κοινωνική απόσταση όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν δεν έχετε εμβολιαστεί και υιοθετείτε συμπεριφορές υψηλότερου κινδύνου ενώ είστε μακριά, θα πρέπει όταν επιστρέψετε να μείνετε σε καραντίνα και να κάνετε τεστ, λέει η Wen.

Η καλύτερη συμβουλή για όποιον σκοπεύει να ταξιδέψει σύντομα; Πρώτα απ' όλα, «κάντε ό, τι μπορείτε για να εμβολιαστείτε. Δεύτερον, εάν δεν μπορείτε να εμβολιαστείτε, κάντε το τεστ και βεβαιωθείτε ότι είστε αρνητικοί. Και τρίτον, πού πηγαίνετε και τι σκοπεύετε να κάνετε; Να είστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί», λέει ο Schaffner.

Έχει έναν συνάδελφο που πριν κλείσει το τηλέφωνο λέει πάντα: «Μείνετε έξω από τα μπαρ!». Καλή συμβουλή, λέει.

Πηγή: CNN.gr

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close