Εκδρομές να πας , Guide

Ένα παλιό και «ξεχασμένο» εκκλησάκι που αξίζει να επισκεφτείς

Βρίσκεται στον Άγιο Αμβρόσιο της Λεμεσού και είναι περιτριγυρισμένο από λόφους

Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2021

Ένα από τα πιο όμορφα εκκλησάκια που μπορείς να συναντήσεις στην Κύπρο, είναι και αυτό που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ελισάβετ και μπορείς να το συναντήσεις νότια από το χωριό Άγιος Αμβρόσιος στη Λεμεσό.

Πρόκειται για ένα παλιό, πολύ παλιό κτίσμα αφού σύμφωνα με ιστορικές πηγές, κτίστηκε γύρω στο 1310 και όπως λέγεται, αρχικά ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο.  Αργότερα, επί Τουρκοκρατίας, όταν λεηλατήθηκε και μετά, ανοικοδομήθηκε γύρω στο 1600 αφιερωμένο στην Αγία Ελισάβετ.

Ξεχωρίζει τόσο από την εξωτερική αρχιτεκτονική του, αφού φαίνεται σε μεγάλο βαθμό η τέχνη που χρησιμοποιήθηκε για να κτιστή με πέτρες της περιοχής, όσο και για την τοποθεσία που είναι κτισμένο.

Το εκκλησάκι είναι κτισμένο στη νότια όχθη της βαθιάς κοίτης του ποταμού της περιοχής και αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι «περικυκλώνεται» από πανύψηλους λόφους, έπειτα και από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν. Παρόλα αυτά το εκκλησάκι μένει εκεί και προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς πιστούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο εξωκλήσι είναι ένα από τις δύο μοναδικές εκκλησίες που βρίσκονται στην Κύπρο, αφιερωμένες στην Αγία Ελισάβετ.  Η δεύτερη είναι κτισμένο στην κατεχόμενη Κερύνεια, η οποία οικοδομήθηκε γύρω στο 1907, από την Λατινική θρησκευτική κοινότητα του νησιού.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close