Εκδρομές να πας , Guide

Ένα μοναδικό και πετρόκτιστο εξωκλήσι γεμάτο ιστορία

Βρίσκεται στην Επισκοπή και πράγματι αξίζει να επισκεφτείς

Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαρτίου 2021

Στην κοινότητα Επισκοπή της Επαρχίας Λεμεσού πολύ δίπλα στην αρχαία πόλη του Κουρίου βρίσκεται ένα επιβλητικό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Ερμογένη.  Εκεί, μάλιστα, φυλάσσεται και το λείψανό του, το οποίο αποτελεί πηγή θαυματουργών θεραπειών για πολλούς πιστούς.

Αξίζει πραγματικά να το επισκεφτούμε, καθώς πίσω του κρύβει μεγάλη ιστορία.  Λέγεται ότι το εξωκλήσι αυτό κτίστηκε τον 17ο αιώνα, καθώς νωρίτερα είχε καταστραφεί από τις πολλές επιδρομές, κυρίως τον 8ο αιώνα, που έγιναν στο νησί μας.

Ο Άγιος Ερμογένης γεννήθηκε τον 4ο αιώνα στην κωμόπολη Φοινικούντα της Αττάλειας.  Η δράση του εξαπλώθηκε κυρίως στη Σάμο και έπειτα διορίστηκε ως Επίσκοπος της Εκκλησίας της περιοχής.  Πρόβαλλε το φως του Χριστού παντού, καθώς δίδασκε το λαό τον Χριστιανισμό, ενώ σύμφωνα με θρησκευτικές πηγές, έκανε πολλά θαύματα για χάρη του Θεού.

Όμως, η πίστη του Αγίου Ερμογένη και η δράση του είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψή του από τους ειδωλολάτρες.  Ο ηγεμόνας της Σάμου, Σατορνίνος, διέταξε να τον συλλάβουν και να τον υποβάλουν σε βασανιστήρια μέχρι να απαρνηθεί το Χριστιανισμό.  Ο Άγιος Ερμογένης, όμως, υπέμεινε τα βασανιστήρια και δεν άλλαξε την βαθιά του πίστη, με αποτέλεσμα ο ηγεμόνας να διατάξει τον αποκεφαλισμό του, στις 5 Οκτωβρίου.

Το βράδυ του θανάτου του, πολλοί Χριστιανοί της Σάμου πήραν το λείψανό του και μαζί με την τίμια κάρα του, τα τοποθέτησαν σε μια ξύλινη κάσα την οποία έριξαν στη θάλασσα.  Αυτό το έκαναν ώστε να μην την καταστρέψουν οι ειδωλολάτρες ολοκληρωτικά.  Η κάσα με τη βοήθεια των κυμάτων, έφτασε στις ακτές του Κουρίου.  Οι πιστοί οι οποίοι ανέσυραν από τη θάλασσα την τίμια κάρα και το λείψανο του Αγίου Ερμογένη, έκτισαν αυτό το εκκλησάκι εις μνήμη του.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close