News , Guide

Αναζητούν την Ακραία Αφροδίτη στο Κάβο Γκρέκο

Τι αναφέρει δημοσίευμα της «Σημερινής» και για την εντολή για αρχαιολογική επισκόπηση

Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2021

Σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν σήμερα που θα αναβαθμίσουν τον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής των Κοκκινοχωριών και της επαρχίας Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, μετά από επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων Γιάννη Καρούσου και της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ Μαρίνας Σολομίδου-Ιερωνυμίδου σε Παραλίμνι και Αγία Νάπα αποφασίσθηκε όπως προχωρήσουν σε αρχαιολογική επισκόπηση της περιοχής του Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο με βάση τις πηγές για ύπαρξη ιερού της Αφροδίτης.

Αναζητούν την Ακραία Αφροδίτη
Το θέμα συζητήθηκε σε δίωρη σχεδόν σύσκεψη στο Μουσείο «Θάλασσα» της Αγίας Νάπας στην οποία συμμετείχε ο ΥΜΕΕ, η Διευθύντρια και Λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων και ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας. Στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της Αφροδίτης του Κάβο Γκρέκο και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα που μαρτυρούν ύπαρξη ναού της αρχαίας θεάς στη περιοχή.

Για την ύπαρξη ναού της Αφροδίτης στο Κάβο Γκρέκο, ο Υπουργός επικαλέστηκε τον αρχαίο Γεωγράφο Στράβωνα: «Υπάρχουν τόσο γραπτές αναφορές και από ερευνητές και από τον Στράβωνα, τον 1ο αιώνα περίπου, και η απόφαση είναι ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία και με τον Δήμο της Αγίας Νάπας, θα προχωρήσουν και θα κάμουν μια αρχαιολογική επισκόπηση παρόλο το γεγονός ότι υπήρχαν και υπάρχουν αυτές οι γραπτές αναφορές δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία αρχαιολογική επισκόπηση γι' αυτό το σκοπό. Γι' αυτό το επόμενο βήμα θα είναι να προχωρήσουμε με την υλοποίηση αυτής της απόφασης τις επόμενες εβδομάδες και θα αναμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της επισκόπησης».

Όπως διευκρίνησε ο κ. Καρούσος, «πρώτα θα γίνει αρχαιολογική επισκόπηση και αναλόγως των αποτελεσμάτων της θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις. Βήμα-βήμα θα ανοίξουμε το θέμα αυτό. Όπως έχω αναφέρει, υπάρχουν αναφορές τόσο από τον Στράβωνα όσο και από άλλους ερευνητές και αρχαιολόγους και υπάρχουν και δημοσιεύσεις για το θέμα αυτό όμως μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει ποτέ μια αρχαιολογική επισκόπηση γι' αυτό και θα προχωρήσουμε να την κάνουμε για να διαπιστώσουμε το τι υπάρχει σήμερα και που είναι και να πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις. Πρόκειται για την Αφροδίτη την "Ακραία", έτσι ονομάζεται, η οποία υπήρχε στις παραθαλάσσιες περιοχές της Κύπρου».

Ερωτηθείς για αρχαιότητες από την περιοχή που υπάρχουν σε μουσεία του εξωτερικού ή σε άλλες συλλογές, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι το «το Τμήμα Αρχαιοτήτων πάντα κάνει προσπάθειες να επαναπατρίσει τις οποιεσδήποτε αρχαιότητες που είναι στο εξωτερικό. Είναι μια συνεχής προσπάθεια και διεξάγουμε και τη γνωστή "πολιτιστική διπλωματία" όπου γνωρίζεται ότι ανά το παγκόσμιο παρακολουθούμε το τι γίνεται, το που υπάρχουν οι κυπριακές αρχαιότητες και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τις επαναπατρίσουμε».

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή Online»

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close