Τέχνη

Έρχεται η δεύτερη έκδοση της Λάρνακα Μπιενάλε

Θέμα της 2ης Μπιενάλε θα είναι τα ''Ατέλειωτα όρια' υπό την επιμέλεια του εικαστικού Βασίλη Βασιλειάδη.

Δημοσιεύτηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2021

Με περισσότερους από 18.000 επισκέπτες στην κυρίως έκθεση και 4.000 θεατές στις παράλληλες εκδηλώσεις η Mπιενάλε Λάρνακας κατάφερε από την πρώτη στιγμή να γίνει η μεγαλύτερη διεθνής καλλιτεχνική εκδήλωση που διοργανώθηκε ποτέ στην χώρα μας.

Παρά την επιβεβλημένη αναβολή του 2020 λόγω της πανδημίας η δεύτερη έκδοση της Λάρνακα Μπιενάλε θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον  Νοέμβριο 2021 και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην στήριξη και προώθηση του πολιτιστικού προϊόντος της Κύπρου τόσο τοπικά όσο και στο εξωτερικό. Η οργανωτική ομάδα της Μπιενάλε έχει προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια που αφορούν την πανδημία, ούτως ώστε η διεξαγωγή της Μπιενάλε να πραγματοποιηθεί υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις.

Η πρώτη Μπιενάλε Λάρνακας που πραγματοποιήθηκε το 2018, αποτέλεσε την πρώτη Διεθνής διοργάνωση αυτού του τύπου που έγινε ποτέ στην χώρα μας και στέφθηκε με τεράστια επιτυχία ξεπερνώντας κάθε προσδοκία σε όλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης, της επισκεψιμότητας και της προβολής. 

Η συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της Λάρνακα Μπιενάλε 2021 θεωρείται ήδη δεδομένη λαμβάνοντας υπόψη ότι 1 μήνα πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής καλλιτεχνών έχουν ληφθεί αιτήσεις από 35 χώρες . 

Θέμα της 2ης Μπιενάλε θα είναι τα  ''Ατέλειωτα όρια' υπό την επιμέλεια του εικαστικού Βασίλη Βασιλειάδη. Την διεθνή κριτική επιτροπή πέραν του επιμελητή, απαρτίζουν ο κριτικός και επιμελητής τέχνης από το Μιλάνο Jean Blanchaert , η επικεφαλής επιμελήτρια της Μπιενάλε Φλωρεντίας Δρ Melanie Zefferino, η Πρόεδρος του Ε.ΚΑ.ΤΕ. Κατίνα Κώστα και ο γλύπτης Κίκης Πάτσαλος. 

Κατά τη διάρκεια της Μπιενάλε εκτός από την κυρίως έκθεσης που θα φιλοξενείται στην Δημοτική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Πιερίδη και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους, θα οργανώνονται επισκέψεις από σχολεία, οργανωμένες περιηγήσεις από τουρίστες – πολιτιστικά ιδρύματα- καλλιτεχνικές ομάδες και θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως, θέατρο, μουσική, χορός, διαλέξεις, εργαστήρια κλπ. Συνδιοργανωτής της Λάρνακα Μπιενάλε είναι ο Πολιτιστικός όμιλος Λάρνακας ΑΡΤΙΟΝ. Συνεργάτες το επιμελητήριο καλών τεχνών Κύπρου Ε.ΚΑ.ΤΕ. ο παγκόσμιος οργανισμός WAVA (Word Association of Visual Arts ) και αριθμός ΜΚΟ και πολιτιστικών φορέων. Υποστηρικτής ο Δήμος Λάρνακας. 

Ως διοργανωτές σκοπός μας είναι όπως η Μπιενάλε Λάρνακας παραμείνει μια διοργάνωση υψηλών διεθνών προδιαγραφών η οποία εκτός των άλλων, ως θεσμός τοποθετεί την χώρα μας στο χάρτη των παγκόσμιων πολιτιστικών διοργανώσεων. 
Το ανοικτό κάλεσμα για συμμετοχή καλλιτεχνών είναι ακόμα σε ισχύ και η τελική ημερομηνία υποβολής προτάσεων είναι η 31 Μαρτίου 2021. 

Περισσότερες πληροφορίες , αιτήσεις συμμετοχής, αλλά και τους τρόπους στήριξης των συμμετεχόντων καλλιτεχνών στην ιστοσελίδα www.biennalelarnaca.com και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook | instragram | twitter | youtube | vimeo)  @biennalelarnaca

Η υφάντρα Τέχνη 
‘Τα χρονικά όρια της Λάρνακα Μπιενάλε άλλαξαν για να μείνει η ίδια. 
Αν δεν άλλαζαν τα όρια της, τότε θα αναγκαζόταν να αλλάξει εκείνη.

Μπορεί οι συγκυρίες να μάκρυναν το ταξίδι προς τον τελικό σκοπό, 
όμως ο χρόνος δεν ήταν κάτι που απασχόλησε ποτέ ιδιαίτερα την Τέχνη. 

Από το 2020 ως την επιβεβλημένη αναβολή μέχρι το 2021 είναι 
μονάχα ένας χρόνος διαφορά στο ημερολόγιο. 
Στη ζωή μας όμως μοιάζει να πέρασαν αιώνες. 

Διότι λογικά τόσο χρόνο θα χρειάζονταν τα γρανάζια της γης 
να γυρίσουν και να αλλάξουν τα δεδομένα, οι προτεραιότητες, οι ανάγκες.
Ο κουρελιασμένος κοινωνικός ιστός άρχισε να ράβεται από μέσα ξανά. 

Και η υφάντρα η Τέχνη δουλεύει διπλά μεροκάματα να προλάβει.
Όταν επιτέλους η ανθρωπότητα αναρρώσει και πάρει εξιτήριο από το σκοτάδι, 
να μην τρομάξει απ’ αυτό που θα αντικρίσει όταν κοιταχτεί στον καθρέφτη’

Κείμενο: Βασίλης Βασιλειάδης , Επιμελητής Larnaca Biennale 2021

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close