Εκδρομές να πας , Guide

Ένα μοναδικό εξωκλήσι στο βουνό που αξίζει να επισκεφτείς

Πρόκειται για ακόμα ένα στολίδι του Καλοπαναγιώτη

Δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2021

Στον Καλοπαναγιώτη, της κοιλάδας της Μαραθάσας, ανατολικά του Μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή βρίσκεται ένα μοναδικό εξωκλήσι το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία της Θεοσκέπαστης.

Είναι κτισμένο στην πλαγιά της κοίτης του παραποταμού Σέτραχου και προσφέρει στους πιστούς την απόλυτη ηρεμία, εξαιτίας της ατμόσφαιρας που δημιουργείται. Το εξωκλήσι αυτό, χαρακτηρίζεται από την αρχιτεκτονική του και γενικά το παλιό κτίσμα του, εφόσον χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Πρόκειται για ένα εκκλησάκι με αρχιτεκτονική μονόκλιτης βασιλικής, ενώ η στέγη του είναι ξύλινη και φέρει κεραμίδια, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό.

Η ιστορία του εξωκλησιού εξίσου και η ονομασία του έχει άμεση σχέση με το φυτό πρίνος που λέγεται ότι φύτρωσε στην άκρη της βαθιάς ρεματιάς που βρίσκεται το εξωκλήσι.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο της επιδρομής των Σαρακηνών και άλλων πειρατών στην Κύπρο το εξωκλήσι έγινε καταφύγιο πολλών κατοίκων του χωριού. Ο πρίνος αυτός που αναφέρθηκε νωρίτερα, την περίοδο εκείνη μετατράπηκε σε λίγα δευτερόλεπτα σε μεγάλο δέντρο, το οποίο με τα κλαδιά του «έκρυψε» το εξωκλήσι με αποτέλεσμα να μην γίνει αντιληπτό από τους εχθρούς.

Την εμφάνισή της έκανε και η Παναγία προστατεύοντάς τους, γι’ αυτό και το εξωκλήσι είναι αφιερωμένο στην Παναγία της Θεοσκέπαστης.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close