Εκδρομές να πας , Guide

Ένα πανέμορφο εκκλησάκι «αγκαλιασμένο» από έναν πλάτανο

Βρίσκεται στο Κοιλάνι και είναι αφιερωμένο στην Αγία Μαύρη

Δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2021

Ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από το χωριό Κοιλάνι της Επαρχίας Λεμεσού, μπορείς να συναντήσεις ένα ξεχωριστό εκκλησάκι που το κάνει διαφορετικό η τοποθεσία του αλλά και η αρχιτεκτονική του.

Πρόκειται για ένα εξωκλήσι, αφιερωμένο στην Αγία Μαύρη και είναι κτισμένο κοντά στον Κρύο Ποταμό, «αγκαλιασμένο» από έναν πλάτανο ηλικίας πάνω από χιλίων χρόνων.  Το πράσινο της φύσης και ο αίσθηση του ότι βρίσκεσαι δίπλα σε ποταμό σε κάνει να ηρεμείς περισσότερο.

Ανήκει στον τύπο του φραγκοβυζαντινού ναού και το κάνει ξεχωριστό η επικλινή ξύλινη στέγη με κεραμίδια.  Στον εσωτερικό χώρο του εξωκλησιού υπάρχουν ελάχιστες αλλά σημαντικές τοιχογραφίες.  Μία από τις τοιχογραφίες που ξεχωρίζει, είναι αυτή της Αγίας Μαύρης με τον Άγιο Τιμόθεο, εξ ου και η ιστορία και το θαύμα που κρύβεται.

Η Αγία Μαύρη και ο Άγιος Τιμόθεος, σύμφωνα με την κυριότερη παράδοση, νέοι τότε, ήταν ερωτευμένοι αλλά δεν τους άφηναν να παντρευτούν.  Μετά από μία σειρά γεγονότων, οι δυο νεαροί κυνηγημένοι έφτασαν σε μια σπηλιά στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το εξωκλήσι της.

«Η Αγία Μαύρη απελπισμένη άρχισε με τα χέρια να χτυπά τον βράχο, ο οποίος ως εκ θαύματος άνοιξε στα δύο ανοίγοντας τους δρόμο διαφυγής. Στο σημείο όπου άνοιξε ο βράχος δημιουργήθηκε μια τεράστια πηγή με αναβλύζοντα νερά, εμποδίζοντας τους διώκτες τους να τους ακολουθήσουν.

Οι Άγιοι Μαύρη και Τιμόθεος, συνέχισαν την πορεία τους μέσα στο βράχο μέχρι που έφτασαν στο χωριό Πέρα Πέδι. Εκεί πάλι με θαύμα άνοιξε ο βράχος, έξω από τον οποίο τους περίμενε ένας Άγγελος, ο οποίος τους παρέλαβε και τους οδήγησε στα Ουράνια».

«Ακόμα και σήμερα στο σημείο όπου βρίσκεται το εκκλησάκι, υπάρχει πηγή που αναβλύζει, ενώ ανατολικά του ναού μέσα από μια μαρμάρινη βρύση τρέχει το αγίασμα της Αγίας Μαύρης, το οποίο θεωρείται θαυματουργό». 

Με πληροφορίες του www.bigcyprus.com.cy

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close