Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

5 λόγοι γιατί εν πρέπει να τρώμεν αμπελοπούλλια

Τζι ας μεν εν απειλούμενα

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2021

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε μια νέα τροποποίηση του νόμου περί προστασίας και διαχείρισης των άγριων πουλιών που ισοδυναμεί με σοβαρή χαλάρωση του νόμου και υποσκάπτει τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία 20 χρόνια στην Κύπρο για την προστασία των μεταναστευτικών πουλιών από την παράνομη θανάτωση.

Με αυτήν την αφορμή αυτό, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ο μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός εγγεγραμμένος οργανισμός, που δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας των πουλιών, των βιοτόπων τους και της βιοποικιλότητας της Κύπρου γενικότερα μέσω δράσεων διατήρησης, επικοινωνίας, επιστημονικής έρευνας, επιρροής σε κέντρα αποφάσεων και ευαισθητοποίησης του κοινού, μας δίνει 5 πολύ καλούς λόγους για να μην τρώμε τα αμπελοπούλια και μας καλεί να στηρίξουμε το αίτημα να ακυρωθεί η καταστροφική τροποποίηση του νόμου για τα αμπελοπούλλια.

#1 - Η φύση εν σε κρίση τζαι πρέπει να προστατεύκεται. 
Η φύση πάει που το κακόν στο σιειρόττερον. Ήξερες ότι κάθε μέρα χάνουμε βιοποικιλότητα έως τζαι 1.000 φορές πιο γλήορα που τους φυσιολογικούς ρυθμούς; Ε, τι πειράζει εννά μου πεις; Αν λλιοστέψουν ή χαθούν λλία φκιόρα τζαι λλία ζώα τζιαι πουλούθκια, τι πειράζει; Πειράζει, καλό εν πειράζει; Κάθε ζωντανό μετρά. Η φύση εν ένα πολύπλοκο σύστημα. Όσο πιο πολλή ποικιλία έσιει, τόσο πιο ανθεκτική, παραγωγική τζαι υγιής ένι. Όταν η φύση αρχίζει να χάννει ποικιλία, επειδή την καταστρέφουμεν, γίνεται λιόττερο παραγωγική τζαι ασταθής. Οι επιπτώσεις τούτες εν ήδη αισθητές τωρά, τζαι στην πορεία εννά γινούν σιειρότερες. Τζαι ξέρεις ποιος άλλος τρώει τη φάκκα εκτός που τη φύση; Εσύ, τα μωρά σου, τα αγγόνια σου, τα δισέγγονα σου τζαι πάει λέγοντας. Γιατί; Γιατί είμαστεν τζι εμείς μέρος της φύσης τζαι εν τούτη που μας συντηρεί, αλλά συχνά ξιάννουμεν το.

#2 - Η παγίδευση ένεν βιώσιμη πρακτική
Στην Κύπρο, ούλλα τα άγρια πουλιά εν προστατευόμενα. Απειλούμενα, ξι-απειλούμενα, προστατεύκουνται που τον νόμο. Γιατί πρέπει να προστατεύκουνται είπαμεν; Θκιάβασε τον λόγο νούμερο 1. Κάποια πουλιά, όπως ο πέρτικος τζαι η τζίκλα, είναι μεν προστατευόμενα, αλλά εν τζαι θηρεύσιμα. Δηλαδή μπορούν να θηρευτούν νόμιμα τζαι ελεγχόμενα. Όταν τούτο γίνεται με τρόπον που εν έσιει αντίκτυπο πάνω στον πληθυσμό τους, τζαι κατ’ επέκταση ούτε τζαι στην υπόλοιπη φύση, τότε μιλούμεν για βιώσιμη θήρευση. Μπορεί την σήμερον ημέρα να μεν εν αναγκαίο το κυνήγι για να επιβιώσουμε, αλλά εν ΟΚ που οικολογικήν άποψην, φτάνει να γίνεται με βιώσιμο τρόπο. Το αμπελοπούλλιν όμως ένεν θηρεύσιμον είδος, τζαι ακόμα τζαι να ήταν (σε κάποιο παράλληλο σύμπαν), το να το παγιδεύκουμε με βερκά τζαι δίχτυα εν θα ήταν βιώσιμο. Πώς γίνεται ναν βιώσιμο κάτι το οποίον εν μαζικό (αθθυμήθου εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά) τζαι μη επιλεκτικό (αθθυμήθου σιελιόνια, κουκουβάγιες, σιαχίνια, αηδόνια...); Εν γίνεται. Ούτε εν σωστό. Ούτε το επιτρέπει ο νόμος.

#3 - Εν κοινή κληρονομιά
Πολλά είδη πουλιών εν μεταναστευτικά. Πίεννε-έλα, πίεννε-έλα κάθε φθινόπωρο τζαι άνοιξη πάνω που τόσες χώρες. Απίστευτον πράμα, ένεν; Τούτα τα πουλιά λοιπόν εν κοινή φυσική κληρονομιά τζαι η προστασία τους εν κοινή ευθύνη. Ένεν κρίμα τζι άδικο που τη μια να γινίσκουνται υπερπροσπάθειες σε ούλλον τον πλανήτη για την προστασία τους τζαι που την άλλη ξαφνικά να μηδενίζουνται ούλλα επειδή επεθυμήσαμεν να φάμεν μεζέ σπέσιαλ; Πού να το πεις; Στερούμαστεν τούτην την κληρονομιά τζαι ούλλα τα οφέλη της, επειδή κάποιοι προσπαθούν παράνομα να καρπωθούν τζαι να φκάλουν ριάλλια. Με ποιον δικαίωμα τζαι με ποιαν λογικήν; 

#4 - Χουέλκαμ ττου Σάιπρους μάι φρεντ. Uh, I’d rather not?
Εν μας κανεί ο κορωνοϊός που ετάραξεν την οικονομία μας, έξερες ότι η Κύπρος χάννει μέχρι τζαι 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο που τουρίστες που θκιαλέουν να μεν έρτουν δαμαί για τες διακοπές τους; Γιατί νομίζεις έσιει κανένα που εν άκουσε για την Κύπρο τζαι τ’ αμπελοπούλλια; Ότι παγιδεύκουνται μαζικά τζαι σε επίπεδο οργανωμένου εγκλήματος; Ότι πεθανίσκουν με απάθρωπο τρόπο τζαι μετά πουλιούνται το ΄ναν αλλό ΄ναν σε ταβέρνες τζαι σε σπίθκια; Συφφέρει μας; I don’t think so!

#5 - Εν πα-ρά-νο-μο!
Όπως έσιεις ήδη καταλάβει, η παγίδευση πουλιών εν παράνομη, εν κανούν ούλλα τ’ άλλα. Εν παράνομη σε οοούλλην την Ευρώπη. Στην Κύπρο κατ’ ακρίβειαν έσιει 45 χρόνια που εν παράνομη. Κάποιες χώρες ζητούν παρέκκλιση που την Ευρώπη, εξαίρεσην που τον νόμον δηλαδή, για να μπορούν να θηρεύκουν κάποια πουλιά για συγκεκριμένους τζαι σωστά τεκμηριωμένους λόγους. Στην Κύπρο έσιει κάποιους που υποστηρίζουν ότι μπορούν να κάμουν το ίδιο, να πκιάουν δηλαδή παρέκκλιση για τα αμπελοπούλλια με το πρόσχημα της "παράδοσης". Αφορμή βοήθα βασικά. Η παράδοση εν παρπατά σαν δικαιολογία στην Ευρώπη. Τζαι που ΄σαι, ήδη εδοκιμάσαν το τζαι άλλοι, Ισπανοί, Μαλτέζοι, Γάλλοι, τζι εφάαν κότσιινη. Τζαι εφάμεν την τζι εμείς πολλές φορές την κότσιινη που την Ευρώπη, οπότε αντί να χωνέφκουμεν αμπελοπούλλια, ας χωνέψουμεν την πραγματικότητα τζαι κανεί. 

Στήριξε το διαδικτυακό αίτημα του BirdLife Cyprus να ακυρωθεί η καταστροφική τροποποίηση του νόμου για τα αμπελοπούλλια: change.org/ampelopouliaSOS

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close