Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Το δάσος της Κύπρου που έχει κάτι μοναδικό σε όλο τον κόσμο!

Ένα δάσος μοναδικό στον κόσμο, αφού απαντά μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο

Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου 2021

Ο οικότοπος 9590* αποτελεί ένα δάσος μοναδικό στον κόσμο, αφού απαντά μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Κι αυτό γιατί είναι γεμάτο με κυπριακό κέδρο. Τα αιωνόβια δέντρα του Δάσους των Κέδρων, αποτελούν σιωπηλούς παρατηρητές της ιστορίας της Κύπρου. Καθώς η παρουσία του κέδρου στο νησί ιχνηλατείται μέσα στους αιώνες, πριν ακόμη αναπτυχθεί ο ανθρώπινος πολιτισμός. Χρονολογείται περίπου μέχρι και πριν από επτά εκατομμύρια χρόνια. 

Ο κυπριακός Κέδρος αποτελεί ένα από τα τέσσερα είδη Κέδρων που υπάρχουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η επιστημονική ονομασία του στα Ελληνικά είναι Κέδρο το Βραχύφυλλο. Τα άλλα τρία είδη κέδρων είναι ο Κέδρος των Ιμαλαϊων, ο Κέδρος του Λιβάνου και ο Κέδρος του Άτλαντα. Το είδος αυτό είναι αειθαλές, ρητινοφόρο και κωνοφόρο δέντρο που φτάνει μέχρι και 30 m ύψος. Η κόμη του στην αρχή είναι πυραμιδοειδής και αργότερα γίνεται πλατιά με χαρακτηριστική οριζόντια διακλάδωση. Είναι μακρόβιο δέντρο που μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει την ηλικία των 500 χρόνων. Ανθίζει από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ οι κώνοι του ωριμάζουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο του δεύτερου χρόνου.

Το ενδημικό στην Κύπρο είδος C. brevifolia, αποτελεί ένα δασικό είδος παγκόσμιου ενδιαφέροντος αφού σήμερα οι φυσικές του συστάδες απαντώνται σε πολύ περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση, εντός του Δάσους Πάφου, ενώ το είδος έχει συμπεριληφθεί στο Κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου, ως «Εύτρωτο».

Σύμφωνα με τον Πρώτο Συντηρητή Δασών του Τμήματος Δασών δρ. Ανδρέα Χρίστου «ο οικότοπος 9590, λόγω της μοναδικότητας, της περιορισμένης εξάπλωσης, αλλά και του κινδύνου εξαφάνισης του, χαρακτηρίζεται ως οικότοπος προτεραιότητας σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο. 

Ένα υπέροχο δάσος με κέδρους, απλώνεται στο Δάσος Πάφου, πρασινίζοντας τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους. Οι κέδροι ορθώνονται περήφανα λες και γνωρίζουν ότι είναι μοναδικά στον κόσμο, αφού το είδος Cedrus brevifolia (Κέδρος ο βραχύφυλλος) υπάρχει μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού. Οι συστάδες των κέδρων δημιουργούν τον οικότοπο Δάση με Cedrus brevifolia (9590*) τον οποίο η Ευρώπη έχει χαρακτηρίσει ως οικότοπο προτεραιότητας και εντοπίζεται αποκλειστικά εντός του δικτύου Natura 2000 «Περιοχή Κοιλάδα Κέδρων – Κάμπος». Όσοι ντόπιοι και ξένοι ταξιδιώτες επιζητούν τη δροσιά της φύσης ή αναζητούν να θαυμάσουν την ομορφιά του νησιού, μπορούν να κάνουν μια εκδρομή στην Κοιλάδα των Κέδρων και να απολαύσουν το μοναδικό τοπίο.

Γνωριμία με το Δάσος της Πάφου... την κοιλάδα των Κέδρων
Τόσο στη διαδρομή όσο και στην Κοιλάδα των Κέδρων, ο επισκέπτης θα βρει ενημερωτικές πινακίδες με πληροφορίες για τον οικότοπο και το έργο LIFE-KEDROS. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE της ΕΕ και στοχεύει στην ολοκληρωμένη και αειφόρο διαχείριση και προστασία του ενδημικού οικότοπου Δάση με Cedrus brevifolia, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, εντός και εκτός των φυσικών ορίων εξάπλωσής του.

Ο επισκέπτης στη διαδρομή προς την Κοιλάδα των Κέδρων έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί γραφικές κοινότητες του ορεινού όγκου του νησιού, όπως οι κοινότητες: Παναγιά, Μηλικούρι, Κάμπος και Τσακκίστρα. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να βρει καταλύματα και χώρους εστίασης για ξεκούραση. Ταυτόχρονα, υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης στο Μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου, αλλά και στο Μουσείο Δασικής Κληρονομίας Κάμπου (δρόμος Κύκκου – Κάμπου).

Περισσότερες πληροφορίες για τον οικότοπο 9590*, τις δράσεις του έργου LIFE-KEDROS, αλλά και τις κοινότητες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.life-kedros.eu.

Εταίροι του έργου είναι: Τμήμα Δασών (Ανάδοχος εταίρος), Φιλοδασικός Σύνδεσμος Κύπρου, Frederick University (Μονάδα Διατήρησης της Φύσης)

 


 

 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close