News , Guide

Αν έχεις συνεχώς κρύα πόδια, αυτό σε αφορά

Είναι κρύα ακόμα κι αν φοράς κάλτσες;

Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιανουαρίου 2021

Πολύ συχνά ακούμε δεξιά και αριστερά, ότι τα πόδια κάποιων είναι σε μεγάλο βαθμό κρύα, έστω κι αν φοράνε κάλτσες, έστω και αν είναι τυλιγμένα στις κουβέρτες.  Αν αυτό το «φαινόμενο», το έχεις και εσύ, ενημερώσου για τα πιο κάτω.  Ίσως είναι η αρχή για να μάθεις περισσότερα και να ερευνήσεις το θέμα, καλύτερα.

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει το πιο πάνω είναι επειδή υπάρχει κακή κυκλοφορία του αίματος, δηλαδή, ότι δεν φτάνει αρκετό αίμα στα πόδια σου, προκαλώντας όλη αυτή την «άσχημη» αίσθηση του κρύου στα πόδια.

Αν είσαι γυναίκα, μπορεί αυτή την αίσθηση να την «συναντάς» συχνά, αφού λέγεται ότι η ροή αίματος μπορεί να μειωθεί κατά 99% στο κρύο.  Αυτό συνδέεται και με τις ορμόνες• επομένως η τάση εξακολουθεί να υπάρχει και κατά τη διάρκεια της έμμηνης ρύσης.

Σου λέει κάτι η καθιστική ζωή;

Αν δεν κινείσαι σχεδόν καθόλου όλη τη μέρα και αν γενικά η ζωή σου είναι καθιστική, αυτό είναι που ίσως προκαλεί το ασταμάτητο κρύο στα πόδια σου.  Κάλλιστα, μπορείς να αφιερώνεις έστω και λίγη ώρα τη μέρα να περπατάς, έστω και μέσα στο σπίτι σου.  Μη ξεχνάς ότι η κακή κυκλοφορία μπορεί επίσης να είναι αιτία θρομβώσεων του αίματος.  Αυτό ίσως να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας.  Αν κάτι από αυτά σε προβληματίζουν, καιρός είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.

Κατάχρηση αλκοόλ

Αν σου αρέσει το αλκοόλ, προσπάθησε να το μειώσεις έστω και λίγο και ίσως δεις διαφορά.  Το αλκοόλ, δρα ως αγγειοδιασταλτικό, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος.  Κάνει δηλαδή τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος να μεγαλώνουν σε διάμετρο.  Συγκεκριμένα αφού μιλάμε για τα κρύα πόδια, όσο περισσότερο αίμα διοχετεύεται στα μεγαλύτερα αγγεία, η ροή αίματος στα πόδια μειώνεται.

Σου λέει κάτι το σύνδρομο Raynaud;

Ακόμα μια συνηθισμένη αιτία για τα κρύα πόδια είναι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς.  Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες.  Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει κρύα πόδια και κρύα χέρια.  Προκαλεί επίσης, μεταξύ άλλων, κόπωση, απώλεια μαλλιών και αύξηση του σωματικού βάρους.

Αν πράγματι, έχεις πρόβλημα στον θυρεοειδή και ακολουθείς κάποια φαρμακευτική αγωγή, αλλά την ίδια ώρα εξακολουθείς να έχεις κρύα χέρια και πόδια, ίσως να έχεις το σύνδρομο Raynaud. Το συγκεκριμένο σύνδρομο προκαλείται από σπασμένα αιμοφόρα αγγεία και χαρακτηρίζεται από την απώλεια της ροής του αίματος στα χέρια και τα πόδια που.

Περιφερική νευροπάθεια

Λέγεται ότι μερικοί άνθρωποι με κρύα πόδια μπορεί να έχουν περιφερική νευροπάθεια.  Το κοίταξες ποτέ;  Μπορεί, για παράδειγμα, να έχεις την αίσθηση του κρύου στα χέρια και στα πόδια χωρίς, ωστόσο, να είναι στην πραγματικότητα κρύα στην αφή.  Κάποια άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι το μούδιασμα, ή αίσθηση καψίματος στα άκρα.

Η περιφερική νευροπάθεια είναι συνήθως σημάδι κάποιας άλλης υποκείμενης νευρικής βλάβης, που προκαλείται μεταξύ άλλων, από ασθένειες, όπως ο διαβήτης, οι μολύνσεις, ή οι ανεπάρκειες βιταμινών.  Αν θεωρείς ότι έχεις κάποια από αυτά, επικοινώνησε με τον γιατρό σου.  Μη ξεχνάς ότι η οποιαδήποτε αναμονή μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε βλάβη!

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close