News , Guide

Σταδιακό, αργό και στοχευμένο το ξεκλείδωμα λένε οι επιδημιολόγοι

Δρ.Τσιούτης: Η όποια χαλάρωση θα είναι αργή - Καμία εισήγηση μέχρι στιγμής

Δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021

«Η όποια χαλάρωση θα είναι αργή. Ειδικά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ώστε να έχουμε την δυνατότητα να αντιδράσουμε σε μια νέα έξαρση», ήταν η απάντηση του Επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας, δρ.Κωνσταντίνου Τσιούτη.

Ο δρ. Τσιούτης σχολίασε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι την σταθεροποίηση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων, την πιθανότητα αποκλιμάκωσης των μέτρων και το άνοιγμα των σχολείων ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει επίσημα καμία εισήγηση για χαλαρώσεις μέχρι στιγμής .

«Έχουν αρχίσει εδώ και βδομάδες οι συζητήσεις για τις χαλαρώσεις και ακόμη συζητάμε. Καμία εισήγηση όμως δεν έχει φύγει προς καμία κατεύθυνσης. Δεν έχει γίνει καμία εισήγηση από εμάς μέχρι στιγμής», είπε.

Πρόσθεσε πως, «η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει κρίσιμη. Ο αριθμός νοσηλειών ήταν ο παράγοντας που έφερε ενίσχυση των μέτρων και αυτός θα είναι που μας επιτρέψει να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων. Βλέπουμε μια βελτίωση στην κοινότητα και ξεκίνησε ως αποτέλεσμα των μέτρων του Δεκέμβρη αλλά ακόμα δεν έχουμε δει το αποτέλεσμα του lockdown. Δεν πρέπει να αναμένουμε μηδενισμό των κρουσμάτων και να μην περιμένουμε οι αριθμοί στα νοσηλευτήρια να αλλάξουν φοβέρα. Να μην περιμένουμε δηλαδή θαύματα».

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων και το αίτημα των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης για επιστροφή των τελειόφοιτων στις αίθουσες μετά την επίσημη λήξη του lockdown ο δρ. Τσιούτης είπε πως, «είναι θέμα που μας απασχολεί. Όχι μόνο εμάς αλλά και όλες τις χώρες γιατί δεν έχουμε βιβλιογραφία που να εξηγεί εάν πρέπει να ανοίξουμε ή όχι τα σχολεία και ποιοι οι κίνδυνοι».

«Καταλαβαίνω την ανάγκη που υπάρχει για τους τελειόφοιτους γιατί πρέπει να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε εάν δεν βοήθησε  η εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Πρέπει να λάβουν υπόψη όμως ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας μεταδίδουν τον ιό όπως οι ενήλικες.  Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τον κίνδυνο και να ζυγίσουμε τις καταστάσεις», εξήγησε ο κος Τσιούτης.

Σημείωσε παράλληλα ότι από την Εθνική Αναφορά φαίνεται πως το ποσοστό των παιδιών που νοσούν έπεσε. «Αυτό δείχνει ότι έγινε κάτι κατά τη διάρκεια των εορτών, σε αντίθεση με το ποσοστό των ηλικιών των 60 ετών που άρχισε να αυξάνεται».

«Η όποια χαλάρωση θα είναι αργή. Ειδικά το πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου για να έχουμε την δυνατότητα να αντιδράσουμε σε μια νέα έξαρση», είπε τέλος ο κος Τσιούτης.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close