Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ανακαλύψαμε μία καταπράσινη κοιλάδα για να περπατήσεις!

Από τις πιο όμορφες κοιλάδες που υπάρχουν στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2021

Η Κοιλάδα του Πλατύ αποτελεί ένα από τα στολίδια της κυπριακής φύσης (ελπίζουμε ότι θα προστατεύεται και θα εξακολουθεί να υπάρχει για τις επόμενες γενιές). 

Το πλεονέκτημα της πεζοπορίας στην κοιλάδα τον χειμώνα είναι ότι υπάρχει περισσότερο νερό στον ποταμό και λιγότερα αυτοκίνητα στον χωματόδρομο.  

Από την άλλη, προς το καλοκαίρι η Κοιλάδα του Πλατύ γίνεται πολύ πράσινη, το οποίο αντισταθμίζει τη μείωση της ροής του ποταμού και την σχετική τροχαία κίνηση. Η κοιλάδα μάλιστα περνά από τον εκδρομικό χώρο του Κομιτιτζή στο πρώτο μισό της διαδρομής, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο επισκέπτης αντικρίζει πολλά πεύκα και πλατάνια στην κοιλάδα, αφθονία φτέρων, ακόμη και συκιές.

Πώς θα πας μέχρι εκεί
Τα Μονοπάτια Μελέτης της Φύσης αποτελούν από τις σημαντικότερες υποδομές υπαίθριας και δασικής αναψυχής στην Κύπρο. Ένα από αυτά τα μονοπάτια περνά μέσα από την Κοιλάδα του Πλατύ, μια περιοχή απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Θα το βρεις μεταξύ των χωριών Μηλικούρι, Καμινάρια και Άγιος Νικόλαος, περίπου 15 χλμ από τις Πλάτρες, αποτελεί ένα σχετικά εύκολο μονοπάτι. Η σύνδεση με την Κοιλάδα μπορεί να γίνει είτε από το χωριό Μηλικούρι μέχρι τη ρίζα του Πλατύ Ποταμού (βόρεια πλευρά) είτε από το χωματόδρομο που ξεκινά από το χωριό Άγιος Νικόλαος και καταλήγει στο χωριό Καμινάρια (νότια πλευρά). Περίπου 1,5 χιλιόμετρο από τη βόρεια πλευρά του μονοπατιού μπορείτε να βρείτε τον εκδρομικό χώρο Κομιτιτζή, χωρητικότητας 420 ατόμων. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως η νότια πλευρά που καλύπτει μια απόσταση περίπου 7 χλμ και προσφέρεται για πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία. Συγκεκριμένα το μονοπάτι στη νότια πλευρά περνά από ένα πλατύ χωματόδρομο , δίπλα από το ρυάκι και είναι ιδιαίτερα εύκολο για να το διαβεί όλη η οικογένεια.

Η κοιλάδα του Πλατύ είναι μια εξαιρετικής ομορφιάς κοιλάδα, στην οποία απεικονίζεται η ποίηση και η αρμονία της φύσης. Πλατάνια, φτέρες, πεύκα και συκιές αποτελούν τα κυρίαρχα δέντρα της περιοχής, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο να δείτε και τα σπάνια αγρινά. Λίμνες, ρυάκια συνθέτουν αυτό το υπέροχο σκηνικό. Κοντά στην κοιλάδα στη διαδρομή Αγίου Νικολάου – Καμιναριών βρίσκονται και τα δυο μεσαιωνικά γεφύρια της Ελιάς και του Τζιελεφού.

Η διαδρομή μπορεί να γίνει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προσφέροντας διαφορετικές εμπειρίες κάθε εποχή. Ενώ η διάβαση στην Κοιλάδα μπορεί να γίνει και οδικώς δεν συνιστάται λόγω της αρνητικής επίδρασης στον υπέροχο αυτό βιότοπο.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yiatrou1926 (@yiatrou_click)

*Με πληροφορίες από το Cyprus Walks Etc

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close