News , Guide

Είναι ασφαλές να επαναχρησιμοποιούμε χειρουργικές μάσκες;

Τι λέει γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων

Δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου 2021

Οι μάσκες μίας χρήσης είναι ακριβώς αυτό - μιας χρήσης και δεν προορίζονται για μακροχρόνια χρήση. Ωστόσο, για να μειώσουν τα έξοδα, τα απόβλητα και την ταλαιπωρία, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν επανειλημμένα χειρουργικές μάσκες.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων,  αυτό από μόνο του μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο, ωστόσο, και οι εμπειρογνώμονες υγείας προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην φορούν μάσκες μιας χρήσης που έχουν φθαρεί από επαναλαμβανόμενη χρήση.

«Οι μάσκες ηλικίας μιας χρήσης μπορούν να απελευθερώσουν περισσότερες ίνες από τις νέες μάσκες», δήλωσε ο Robert Landsiedel, αντιπρόεδρος της Γερμανικής Τοξικολογικής  Εταιρείας (GT).

Οι ίνες γενικά δεν θα εισπνέονται στην βαθύτερη αναπνευστική οδό και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις εκεί. "Ωστόσο, ενδέχεται να ερεθίσουν το δέρμα, τους βλεννογόνους και την ανώτερη αναπνευστική οδό", δήλωσε ο Landsiedel. Οι μάσκες μιας χρήσης είναι συχνά κατασκευασμένες από διάφορα στρώματα πλαστικών μικροϊνών, συνήθως πολυπροπυλενίου, το οποίο προέρχεται από αργό πετρέλαιο.

Η Γερμανική Τοξικολογική Εταιρεία  δεν έχει τις δικές της μελέτες για τη χρήση μάσκας, αλλά συνάδελφοι που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα παρατήρησαν ότι κυρίως μεγαλύτερα κομμάτια ινών απελευθερώνονται από μάσκες, οι οποίες δεν φτάνουν στους βαθύτερους αεραγωγούς, δήλωσε ο Landsiedel.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο World Allergy Organisation Journal.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, ωστόσο, οι χειρουργικές μάσκες πιστεύεται ότι διατηρούν μεγάλο μέρος της ικανότητάς τους να φιλτράρουν πιθανά σωματίδια ιού σε επαναλαμβανόμενη χρήση. Ο Γάλλος παρατηρητής καταναλωτών UFC-Que Choisir διαπίστωσε ότι οι χειρουργικές μάσκες διατήρησαν "εξαιρετική χωρητικότητα φιλτραρίσματος" ακόμα και αφού πλύθηκαν 10 φορές στους 60 βαθμούς Κελσίου (140 βαθμοί Φαρενάιτ).

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λέει ότι "οι ιατρικές μάσκες προορίζονται μόνο για μία χρήση" και ότι "πρέπει να απορρίψετε τη μάσκα αμέσως, κατά προτίμηση σε κλειστό κάδο."

Επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μάιντς στη Γερμανία εξέτασαν συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας σε 46 γυναίκες και άνδρες, τα οποία προφανώς προκλήθηκαν από τη χρήση μάσκας - σε αυτήν την περίπτωση, ιδίως από μάσκες FFP.

Ανάλογα με τη χρήση, ίνες πολυπροπυλενίου θα μπορούσαν να ανιχνευθούν στο διάλυμα ρινικής έκπλυσης όσων επηρεάζονται. Σε αρκετά χιλιοστά (λιγότερο από μια ίντσα), οι ίνες που ανακαλύφθηκαν ήταν σχετικά μεγάλες. Από την άνω αναπνευστική οδό, οι εναποτιθέμενες ίνες και τα σωματίδια μεταφέρονται μαζί με τη βλέννα του αναπνευστικού συστήματος μέσω μικρών κινητών τριχών (βλεφαρίδες) προς το στόμα και στη συνέχεια καταπίνονται.

«Σύμφωνα με την εκτίμησή μας, οι ίνες που απελευθερώνονται από τις μάσκες δεν παρουσιάζουν καθόλου ή συγκριτικά μικρό κίνδυνο για την υγεία. Η μείωση του κινδύνου μόλυνσης υπερβαίνει κατά πολύ αυτό», καταλήγουν οι ειδικοί της τοξικολογίας.

Η κατάποση σωματιδίων από μάσκες ενέχει επίσης αμελητέο κίνδυνο. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν χρησιμοποιούνται κατώτερες αναπνευστικές μάσκες.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην εκτίμηση είναι ότι η μάσκα προσώπου όχι μόνο κρατά τα βακτήρια και τους ιούς έξω από τον αέρα, αλλά και σωματίδια και ίνες που διαφορετικά θα είχαν απορροφηθεί  χωρίς μάσκα. Η ποσότητα των ινών που απορροφώνται από τις μάσκες μπορεί να υπερβεί εκείνη των ινών από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στα οποία εκτίθενται συνεχώς υπό ορισμένες συνθήκες - για παράδειγμα σε χώρους εργασίας όπου πρέπει να φοράτε μόνιμες μάσκες αναπνοής.

Ωστόσο, δεν είναι γνωστοί ιδιαίτεροι κίνδυνοι για την υγεία από εργαζόμενους που φορούν αναπνευστικές μάσκες καθημερινά, σύμφωνα με τους ειδικούς στην τοξικολογία.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close