News , Guide

2+1 παραμύθια που πρέπει να (ξανά) διαβάσουμε πριν γυρίσει ο χρόνος

Άλλωστε αυτά είναι που μας διδάσκουν ένα σωρό αξίες

Δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2020

Είναι καιρός να πούμε πως λίγο ή πολύ είμαστε όλοι παιδιά.  Το χρειαζόμαστε, άλλωστε, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.  Είναι καιρός επίσης να καταρριφθεί το στερεότυπο ότι τα παραμύθια είναι μόνο για τους μικρούς μας φίλους. Ένα παραμύθι όσο μικρό και αν είναι, μας δίνει την ευκαιρία να ξυπνήσουμε μνήμες και να θυμηθούμε τις πιο σημαντικές αξίες της ζωής όπως είναι η αγάπη και η αποδοχή.

«Σκαλίσαμε» λίγο το παρελθόν και βρήκαμε κάποια παραμύθια που αξίζει να ξαναδιαβάσουμε μόνοι μας ή ακόμα καλύτερα και με τα παιδιά μας.  Πριν το ρολόι δείξει 00:01 λοιπόν, γινόμαστε παιδιά…μεγάλα, με αξίες και μια ζεστή καρδιά.

«Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα» του Hans Christian Andersen

 

Το αγαπήσαμε πάρα πολύ.  Αν όχι όλοι, αρκετοί από εμάς.  «Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα» γραμμένο από τον Δανό ποιητή και συγγραφέα Hans Christian Andersen υπενθυμίζει την ελπίδα που πρέπει να έχουμε κάθε δευτερόλεπτο στο πλάι μας.

Η ιστορία αναφέρεται σ’ ένα ετοιμοθάνατο παιδί το οποίο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πωλούσε σπίρτα έξω στο χιονισμένο τοπίο της πόλης.  Σε αντίθεση με τους κατοίκους, οι οποίοι είτε ήταν στα «ζεστά» του σπιτιού τους, είτε βάδιζαν βιαστικοί.  Η μόνη της ελπίδα ήταν τα σπίρτα, τα οποία φαίνεται πως της έδιναν την μοναδική ευκαιρία για να ζεσταθεί το κορμί της.

Η ελπίδα και τα όνειρά της, τυλίχθηκαν με το κρύο και με μία σειρά γεγονότων καταλήγει σ’ ένα τραγικό τέλος.

«Ένα δέντρο, μια φορά», του Ευγένιου Τριβιζά

 

 

Πρόκειται για ένα σπουδαίο παραμύθι το οποίο μπορεί να δει κάποιος και σε μικρή ταινία, με τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια σε σκηνοθεσία του Παναγιώτης Ράππα.

Στόχος του παραμυθιού είναι να προάγει την οικολογική ευαισθητοποίηση και να μεταδώσει ισχυρά μηνύματα που αφορούν στη ζωή των περιθωριοποιημένων ατόμων στις μεγαλουπόλεις.  Ένα φτωχό αγόρι και ένα παραμελημένο δέντρο συναντιούνται μια χριστουγεννιάτικη νύχτα.  Μια συγκινητική ιστορία ξετυλίγεται και μας κάνει να σκεφτόμαστε την άλλη πλευρά της ζωής…

«Ένας καινούργιος φίλος», του Χανς Βίλχελμ

 

 

Παλιό αλλά αληθινό και ζωντανό.  Στο συγκεκριμένο παραμύθι περιγράφεται η ζωή του Μένη, ενός μικρού αγοριού που μετακόμισε σε μια άλλη πόλη με την οικογένειά του.  Εκεί γνωρίζει ένα καινούργιο φίλο, τον Βαλντό, έναν άσπρο, μεγάλο σκυλί που θα κάνει τη ζωή του Μένη να αλλάξει.

Τι έχει να μας προσφέρει αυτό το βιβλίο;  Και φυσικά τη σημασία της φιλίας, ενός πολυτιμότερου αγαθού στη ζωή μας.


Όνειρα, λοιπόν, αγάπη, ελπίδα και φιλία, είναι μόνο λίγες από τις αξίες που θα πρέπει να υιοθετήσουμε και για τον επόμενο χρόνο.  
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close