Top Stories , Arts & Culture

Ένα βιβλίο που αξίζει να κρατήσεις στα χέρια σου

Αν δεν το διάβασες, διάβασέ το, αν το διάβασες, ξαναδιάβασέ το…γιατί ο Γλάρος Ιωνάθαν είναι ξεχωριστός όπως και εσύ

Δημοσιεύτηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2020

Κάποιες φορές, όλοι χρειαζόμαστε ένα «σπρώξιμο», μια καλή κουβέντα και κάποιον/α ή κάτι που να μας θυμίσει τις λέξεις «μπορώ» και τη λέξη «δύναμη», προπάντων αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω κορωνοϊού.

Αυτό το κάτι, μπορεί να είναι και το βιβλίο του «Γλάρου Ιωνάθαν Λίβινγκστον», το οποίο, με ένα σπουδαίο τρόπο, μιλά για τη ζωή, για τα «θέλω», τα «μπορώ», τα «μη» και τα «πρέπει».

Είναι ένα βιβλίο, που χρειαζόμαστε όλοι μας το οποίο εκφράζει ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά γι’ αυτά που επιθυμούν οι ίδιοι και όχι αυτά που τους επιβάλλουν οι άλλοι.  Ο Γλάρος Ιωνάθαν, λοιπόν, μπορεί να γίνει δάσκαλος και σύμμαχό μας σε κάθε βήμα μας.  Γιατί αντλεί σημαντικές πινελιές για το ταξίδι της θέλησης και του «μπορώ».

Αυτός ο Γλάρος, ήθελε μόνο να μάθει, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.  Ήταν κάπως διαφορετικός από τους άλλους.  Ήταν ονειροπόλος, επαναστάτης και πάντα καλοσυνάτος.  Του άρεζε να κάνει χαμηλά πετάγματα και ν’ ανακαλύπτει συνεχώς πράγματα.

Ο Γλάρος Ιωνάθαν, δεν ήταν ένα πουλί σαν όλα τ’ άλλα. Ήθελε να μάθει κι’ άλλα, κ’ άλλα. Τον ένοιαζε το πέταγμα και όχι το φαγητό, όπως έκαναν τα άλλα πουλιά.  Γι’ αυτό και ένα κομμάτι του βιβλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Για τούτον εδώ το γλάρο, μετρούσε πολύ περισσότερο η χαρά του να πετάει. Πάνω από καθετί άλλο, ο Ιωνάθαν Λίβινγκστον ο Γλάρος λάτρευε το πέταγμα».

Και συνεχίζει: «Δεν με νοιάζει αν είμαι φτερό και κόκαλο, μάνα. Το μόνο που θέλω είναι να μάθω τι μπορώ και τι δεν μπορώ να κάνω στον αέρα-αυτό και τίποτα άλλο. Το μόνο που θέλω είναι να μάθω».

«Έχουμε το δικαίωμα να πηγαίνουμε όπου θέλουμε και να είμαστε αυτό που είμαστε», αυτό τόνιζε συνεχώς και στ’ άλλα πουλιά. «Ο μόνος αληθινός νόμος είναι εκείνος που οδηγεί στην ελευθερία», έλεγε και ξανάλεγε.

Ο Γλάρος αυτός ζει μέσα μας, απλά κάποιες φορές δεν τον αφήνουμε να πετάξει. Δεν τον αφήνουμε να μας δείξει τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε, τι δυνατότητες έχουμε και κυρίως δεν τον αφήνουμε να μας θυμίσει ότι είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ό, τι επιθυμούμε εμείς.

Ας ανακαλύψουμε, όπως έκανε και ο Γλάρος Ιωνάθαν «ότι η ανία, ο φόβος και ο θυμός αποτελούν τις αιτίες που ο βίος των γλάρων είναι τόσο σύντομος».

«Και με αυτά τα συναισθήματα διωγμένα οριστικά από το νου του, μπόρεσε κι έζησε μια μακρόχρονη κι ευτυχισμένη ζωή».

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close