Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Στο Γούρρι υπάρχει ένα υπέροχο μονοπάτι της φύσης που αξίζει να ανακαλύψεις!

Αυτό το σημείο μπορεί να σου προσφέρει μοναδικές επειρίες και εικόνες

Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020

Είναι κάποιες φορές που η κυπριακή φύση μάς εντυπωσιάζει. Και είναι και άλλες φορές που νιώθουμε τυχεροί που ζούμε σε αυτόν τον τόπο, με τις χίλιες δυο ομορφιές.

Οι φωτογραφίες, που ανήρτησε η Τατιάνα Γεωργίου στη σελίδα Τοπία της Κύπρου/Landscapes of Cyprus, απαθανατίζουν το υπέροχο μονοπάτι της φύσης "Η παλιά Βρύση" στο χωριό Γούρρι και αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το χωριό Γούρρι σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις είναι ένα γραφικό και πανέμορφο χωριό, το τρίτο μεγαλύτερο της Κύπρου σε έκταση και βρίσκεται αμέσως μετά το Καλό Χωριό. 

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που κτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο Γούρρι υπάρχουν επίσης και τρία ξωκλήσια, του Αγ. Μάμα, του Αγ. Δημητρίου και της Αγ. Μαρίνας, ενώ το Μουσείο του Γουρρίου στεγάζεται σε μία αποκατεστημένη κατοικία στο κέντρο του χωριού. Εκεί θα δεις πώς κάνουν αργαλειό ή αγγειοπλαστική, ψηφιδωτά, καθώς και το ζύμωμα και ψήσιμο του φρέσκου ψωμιού. Επιπλέον, στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου λειτουργεί ένα Εργαστήρι Υφαντικής, όπου φτιάχνονται διακοσμητικά κομμάτια, όπως πετσέτες, μαξιλαράκια, τραπεζομάντιλα κ.λπ. Η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας συμβάλλει στην προσπάθεια της διατήρησης της παράδοσης, με την εκπαίδευση γυναικών της κοινότητας στην κατασκευή υφαντών με αργαλειό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χωριό παράγεται μέλι από τους ντόπιους μελισσοκόμους.  

Αυτό ωστόσο που πρέπει να ανακαλύψεις στο χωριό είναι το μονοπάτι της φύσης! Ακολούθησέ μας... 

Το περιβάλλον του χωριού με τις απότομες βουνοπλαγιές που καταλήγουν σε απόκρημνες χαράδρες, καθώς και η άγρια ομορφιά του, καλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει.

Οι φυσιολάτρεις μπορούν να περπατήσουν το μονοπάτι της φύσης, που βρίσκεται στην άκρη του χωριού που ξεκινά από την Παλιά Βρύση και καταλήγει στους καταρράχτες. 

Πρόκειται για ένα ευκολοπερπάτητο μονοπάτι, μήκους 3 χλμ., το οποίο παρουσιάζει ήπιες υψομετρικές διαφοροποιήσεις.

Το μονοπάτι του Γουρρίου είναι γραμμικό. Η πρόσβαση γίνεται από τον κύριο δρόμο Λευκωσίας– Γουρρίου προς το κοιμητήριο, στην παραδοσιακή βρύση. Στο τέρμα του μονοπατιού υπάρχει φυσικός καταρράκτης.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close