News , Guide

Στόχος των μέτρων που λήφθηκαν είναι να περιορίσουμε τις επαφές μας

Όλα όσα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας στη διάσκεψη Τύπου

Δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020

Ο κορωνοϊός είναι παντού και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι μας, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε για την ανακοίνωση των νέων έκτακτων μέτρων για την αναχαίτιση της μετάδοσης του κορωνοϊού, που αποφασίστηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και μετά από τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι μετάδοσης του ιού. Βρίσκεται παντού και πλέον όλοι έχουμε κάποια εμπειρία με κάποιο γνωστό μας, ο οποίος μολύνθηκε. Βλέπουμε να υπάρχουν πιο συχνά εστίες μετάδοσης στους χώρους εργασίας και στις κοινωνικές συναθροίσεις, είτε σε σπίτια ή σε χώρους εστίασης». Στόχος των μέτρων που λαμβάνονται, πρόσθεσε, «είναι να περιορίσουμε τις επαφές μεταξύ των πολιτών, διότι μόνο έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Για αυτό κάνουμε έκκληση στον κόσμο για ακόμα μια φορά.  Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση. Μόνο αν φοράμε τη μάσκα και παίρνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας θα εμποδίσουμε την διασπορά και θα μπορέσουμε να πάμε με κάποιες χαλαρώσεις μέχρι να έρθει το εμβόλιο».

«Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά», επεσήμανε ο κ. Ιωάννου εκτιμώντας ότι «με τήρηση των μέτρων, παρά την κούραση που έχουμε όλοι μας, θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας της χώρας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο», τονίζοντας ωστόσο ότι «σε όλα τα Συστήματα Υγείας υπάρχει ένας περιορισμός σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να νοσηλευθούν ταυτόχρονα. Για αυτό οφείλουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Πρέπει, μεταξύ άλλων, όλοι να συμβάλουμε στην προσπάθεια για προστασία του Συστήματος Υγείας».

Για τα αυξημένα κρούσματα σε στέγες ηλικιωμένων, ο κ. Υπουργός χαρακτήρισε το φαινόμενο ανησυχητικό και εξήγησε ότι «τα αυξημένα κρούσματα στις στέγες ηλικιωμένων μας ανησυχούν διότι έχουμε να κάνουμε με ευάλωτους συνανθρώπους μας, των οποίων το ποσοστό που θα χρειαστεί νοσηλεία θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τους νεότερους». Όπως συμβαίνει με όλους σχεδόν τους χώρους, και για τις στέγες ηλικιωμένων «υπάρχει ένα πρωτόκολλο το οποίο πρέπει να ακολουθείται. Από πλευράς μας, όταν εντοπιστεί κρούσμα σε μια τέτοια δομή, τρέχει ένα κλιμάκιο του ΟΚΥπΥ και διερευνά την κατάσταση. Όσα άτομα χρειάζονται νοσηλεία μεταφέρονται στα νοσοκομεία. Οι υπόλοιποι παραμένουν στον χώρο και γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των θετικών και των αρνητικών στον κορωνοϊό ατόμων. Κάποιες φορές βεβαίως βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στο να επιτευχθεί αυτός ο διαχωρισμός».

Κληθείς να σχολιάσει τη διαφορά που φαίνεται να εντοπίζεται μεταξύ των όσων είχαν συζητηθεί στο Προεδρικό την περασμένη Τρίτη και των τελικών αποφάσεων της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και επειδή ακριβώς είναι ρευστή και τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, την Τρίτη συζητήθηκαν κάποια πράγματα, αλλά είχε από πριν αποφασιστεί ότι δεν θα λαμβάνονταν τελικές αποφάσεις». Με βάση τα δεδομένα πρόσθεσε, «βλέπουμε να υπάρχει μια μεγάλη βελτίωση στην Πάφο, μικρή βελτίωση στη Λεμεσό και αύξηση στις άλλες Επαρχίες. Αυτό μας ώθησε να πάρουμε τα οριζόντια μέτρα, διότι είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι δεν υπάρχει λόγος πλέον για τοπικά μέτρα».

Όσον αφορά τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στην διαδικασία της ιχνηλάτησης, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι «είχαμε πρόβλημα πριν από δύο ή τρεις εβδομάδες.  Πήραμε κάποια μέτρα, στελεχώθηκε και οι μονάδα. Εκείνο που δημιούργησε το πρόβλημα ήταν η απότομη αύξηση των κρουσμάτων».

Αναλύοντας τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, ο Καθηγητής Γιώργος Νικολόπουλος ανέφερε ότι «έγινε μια ανάλυση με όσο το δυνατό πιο πρόσφατα στοιχεία. Αυτό που έχουμε δει, είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα σε ψηλά επίπεδα σε ό,τι αφορά στις διαγνώσεις και βρισκόμαστε γύρω στις 150-250 την ημέρα. Κινούμαστε αρκετές ημέρες πάνω από τις 200, άρα δεν βλέπουμε να παρουσιάζεται σημαντική ύφεση στην πορεία της επιδημίας στη χώρα».

Σε σχέση με την αθροιστική επίπτωση των τελευταίων 14 ημερών, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι «στην Λεμεσό, παρατηρείται μια πτώση και έχουμε καθοδική πορεία, αλλά δεν είναι και πολύ μεγάλη. Στην Πάφο έχουμε μεγάλη μείωση. Η Αμμόχωστος παρουσίασε μια απότομη μεταβολή, αύξηση και η Λευκωσία επίσης».

Για τον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ ανέφερε ότι «βλέπουμε ότι έχουμε ένα ημερήσιο αριθμό που έχει ήδη πιάσει την κορυφή που είδαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Κάποιες μέρες βρισκόμαστε πιο ψηλά από ότι στο πρώτο κύμα και όπως παρατηρούμε ταυτόχρονα, δεν έχουμε ακόμα πιάσει κάποια κορυφή, αφού η καμπύλη αυτή τη στιγμή κινείται προς τα πάνω». Το ίδιο, εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος, «ισχύει και για τον αριθμό των νοσηλευόμενων γενικά στα νοσοκομεία».

Για την εικόνα που παρουσιάζει η Λευκωσία, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι «εκείνο το οποίο μας ανησύχησε είναι η αλλαγή που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Είδαμε περισσότερες διαγνώσεις και παρατηρήσαμε ειδικά τις τελευταίες ημέρες ότι ο αριθμός των διαγνώσεων που είχαμε αφορούσαν περισσότερο την Λευκωσία. Ταυτόχρονα είδαμε ότι άρχισε να αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων που προέρχονται από τη Λευκωσία».

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Λευκωσία και η Λεμεσός είναι οι δύο μεγάλες πόλεις και η κινητικότητα και επαφές μεταξύ των ανθρώπων είναι πιο έντονες σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις για αυτό χρειάζεται λίγο περισσότερο προσοχή», επεσήμανε.

Σε ό, τι αφορά τον δείκτη μεταδοτικότητας ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι «σε παγκύπρια κλίμακα βρίσκεται κοντά στο 1:1,1 αλλά υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των επαρχιών».  Στη Λεμεσό και την Πάφο, «είδαμε μείωση και είναι στο 1:0,85, αλλά εκεί που είδαμε άνοδο είναι στις άλλες επαρχίες όπου κινείται μεταξύ του 1:1,2 με 1:1,5».

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close