Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Φαγητό και ουίσκι πάνε μαζί; Μάθε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς ουίσκι και φαγητό;

Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2020

Στις μέρες μας, υπάρχουν πολλά ταμπού σχετικά με τον συνδυασμό αυτών των δύο, αλλά και πολλές απόψεις όσον αφορά την ιεροτελεστία που πρέπει να ακολουθήσεις πριν να απολαύσεις ένα καλό ουίσκι. Οι πιο πολλοί έχουμε συνηθίσει να το απολαμβάνουμε πριν ή μετά το φαγητό και το πολύ-πολύ να το συνοδεύουμε με ξηρούς καρπούς ή με φρούτα. Λάθος. Με τον τρόπο αυτό, στερούμαστε την απόλαυση που δίνει όταν αναμειγνύεται με διάφορα πιάτα και γεύσεις. Δεν είναι κρυφό άλλωστε πως μέσα από τον πειραματισμό και την ανάμειξη διαφόρων στοιχείων προκύπτουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Όπως λέει και το ρητό, Success is a Blend.


 
Ας ανοίξουμε τον «φάκελο» ουίσκι, λέγοντάς σου πως έχει μεγαλύτερη γευστική γκάμα από τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά, τόσο ως προς τα αρώματά του όσο και ως προς το είδος του, προσφέροντας μεγαλύτερες πιθανότητες παντρέματος με διάφορα είδη φαγητού. Με γευστικές νότες βανίλιας και μελιού, τύρφης και καπνού ακόμα και αποξηραμένων φρούτων το ουίσκι μπορεί να συνδυαστεί άψογα με πολλά γευστικά προφίλ και να μας δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τώρα να τολμήσω να ρωτήσω αν δοκίμασες το Χάγκις/Haggis, το εθνικό πιάτο της Σκωτίας που σερβίρεται ιδανικά με ουίσκι; Ένα σου λέω. Αν κάνεις google search και διαβάσεις από τι υλικά αποτελείται, είμαι βέβαιος ότι στην αρχή θα διστάσεις (λίγο) να το γευτείς. Έτσι και το δοκιμάσεις όμως, θα ενθουσιαστείς, αφού αποτελείται από κιμά που ανακατεύεται με αλεύρι βρώμης, μπόλικο πιπέρι και κρεμμύδια. 

Ναι, είναι ελαφρώς πικάντικο και πίστεψέ με, θα ξετρελαθείς! 


 
Κι από τη Σκωτία, σε πάω «βόλτα» στις γιαπωνέζικες pubs, όπου κάθεσαι άνετος, παραγγέλνεις το ουίσκι σου και ξαφνικά, σου το σερβίρουν με χυμό φρούτων και μια σειρά από μικρά ορεκτικά. Από τηγανητά πιάτα, μέχρι ζουμερά και νόστιμα κρεατικά. 


 
Πρόσεχε όμως.

Αυτό που πρέπει να έχεις πάντα κατά νου όταν συνδυάζεις το ουίσκι με φαγητό (ή και το αντίστροφο) είναι ότι η ένταση του αποστάγματος δεν θα πρέπει να υπερκαλύπτει τη γεύση τού εκάστοτε συνοδευτικού. Έτσι λοιπόν τα καλύτερα συνοδευτικά -δεδομένου ότι το ουίσκι έχει συνήθως έντονα αρώματα- είναι αυτά με έντονη γεύση έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία στο στόμα.


 
Γι’ αυτούς που συνδυάζουν το φαγητό τους με κρασί να θυμάστε:
Τα ουίσκι που έχουν ωριμάσει σε μπέρμπον βαρέλια (bourbon casks) όπως το Chivas Regal 12 τείνουν να είναι ελαφρύτερα και ταιριάζουν ωραία με φαγητά που θα ταίριαζαν με λευκό κρασί. Από την άλλη, τα ουίσκι που έχουν ωριμάσει σε βαρέλια σέρι (sherry-cask) όπως το Chivas Regal Extra και το Chivas XV τείνουν να είναι πιο σκουρόχρωμα και φρουτώδη και παραδοσιακά συνδυάζονται με φαγητά που θα συνδύαζε κανείς με κόκκινο κρασί.

Μύρισε θάλασσα
Οτιδήποτε καπνιστό και ελαφρά λιπαρό δένει υπέροχα με το ουίσκι. Με το ουίσκι δένει υπέροχα ο καπνιστός σολομός. Ο καπνός είναι ένα από τα αρώματα των περισσότερων ουίσκι, έτσι ταιριάζει οτιδήποτε καπνιστό, το οποίο όμως δεν έχει λιπαρή γεύση. Κι αφού μιλάμε για θαλασσινά, πες ναι στα νόστιμα καβούρια, αλλά μην προσθέσεις υπερβολική μαγιονέζα, βούτυρο και σκόρδο.  


 
Πάπια με πορτοκάλι 
Κομματάκια ζουμερής πάπιας με πορτοκάλι και… ουίσκι, δοκίμασες; Αν όχι, καιρός είναι. Εξάλλου, οι νότες από πορτοκάλι ανιχνεύονται σε αρκετά ουίσκι κι αν είσαι fan της γεύσης, τότε θα θες να απολαμβάνεις αυτό τον ντελικάτο συνδυασμό, ξανά και ξανά. Πριν τρέξεις στο σουπερμάρκετ και πάρεις σβάρνα τις πάπιες, θυμήσου και αυτό! Αν δεν βρεις πάπια, καλό είναι και το κοτοπουλάκι, αρκεί να το μαγειρέψεις σωστά και να το κάνεις νόστιμο με πλούσιες νότες πορτοκαλιού. 


 

Τυρένια απόλαυση
Θα μου πεις, τυράκι και κρασί πάνε μαζί και δεν θα έχεις άδικο, αφού αυτό συνήθισες. Έλα όμως που τα λιπαρά τυριά συνδυάζονται καλύτερα με το ουίσκι και αυτό δεν είναι μύθος, αλλά μια αληθινή απόδειξη! Αυτό το μπλε τυράκι που ξέρουμε ότι το φλερτάρεις με την άκρη του ματιού σου στο σουπερμάρκετ, λέει "I do" στο Chivas XV, το απαλό και πλούσιο σκωτσέζικο ουίσκι! Κι ο λόγος που συνδυάζεται τόσο άψογα είναι γιατί εξισορροπεί την έντασή του και την τυρένια κρεμώδη υφή. Αν δηλώνεις fan τυριών με πιο ήπια γεύση, όπως είναι το μπρι, τότε μην το σκεφτείς πολύ. Πάρε το Chivas Regal 12, ένα ουίσκι με γλυκιά γεύση και απόλαυσε τον συνδυασμό του. 
 

Σοκολατένιος πειρασμός 
Μεγάλη υπόθεση να βλέπεις κάποιον να ανοίγει μία σοκολάτα. Ξεροκαταπίνεις πριν καν την ακουμπήσει στο στόμα του… Κάτι τέτοιο θα νιώσεις ή μάλλον κάτι παραπάνω αν συνδυάσεις μαύρη σοκολάτα με Chivas Regal 18! Σε κάθε γουλιά καταλαβαίνεις ότι αναδεικνύονται αρώματα καραμέλας, σκούρων φρούτων και βουτύρου. Επιτομή απόλαυσης; Φυσικά! Ειδικά αν διαλέξεις σοκολάτα με μπόλικο κακάο, τότε έχεις ήδη βρει τον πιο ιδανικό παρτενέρ για το συγκεκριμένο ουίσκι. 



7 Tips για την καλύτερη επιλογή ουίσκι: 

1.    Μην το ζαλίζεις άλλο:
Άστο, μην κουνάς το ποτήρι γύρω από τη μύτη σου. Αυτή είναι μία κίνηση που κάνουν οι ηθοποιοί μέχρι να θυμηθούν την ατάκα τους. Εσύ απόλαυσέ το κανονικά, χωρίς να το ζαλίζεις, διαφορετικά το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κάνεις πιο ισχυρή την αίσθηση του αλκοόλ του.

2.    «Άκου» το χρώμα του: Σου μιλάει κανονικά, γι’ αυτό παρατήρησε προσεκτικά το χρώμα του. Κάνε την αρχή ρίχνοντας μια έντονη ματιά σ’ ένα super premium blend, όπως το Chivas XV ή το Chivas 18, και θαύμασε το βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα του. Μετά άσε τα βλέμματα και απλώς απόλαυσέ το! 

3.    Μην πίνεις καφέ και μην τρως καυτερά φαγητά νωρίτερα. Ο σκοπός είναι να μην υπάρχει καμία έντονη γεύση στο στόμα σου, ώστε όταν πιεις το ουίσκι, να το γευτείς σε όλο του το μεγαλείο.

4.    Κωδικός «άρωμα»: Γεμίζεις το ποτήρι σου και ετοιμάζεσαι να το γευτείς. Ωραία, αν η μυρωδιά του σου θυμίζει αρωματικό εκχύλισμα από άγρια βότανα, μέλι, καραμέλα και φρούτα, πάει να πει ότι απολαμβάνεις το σωστό ουίσκι. 

5.    Πρώτη γουλιά σε πρώτο πλάνο: Ο δρόμος για τον ουρανίσκο δεν είναι δα και τόσο μεγάλος. Ρώτα τον εαυτό σου αν είναι καυτό ή γλυκό. Σου καίει το στόμα; Είναι κρεμώδες; Όταν φτάνει στον ουρανίσκο είναι πικάντικο; Και πάνω από όλα, διατηρείται η γεύση του στο στόμα σου.

6.    Μην βιάζεσαι: Δεν είναι νεράκι, γι’ αυτό μην καταπίνεις τόσο γρήγορα τις γουλιές σου. Δώσε λίγα δευτερόλεπτα στο ουίσκι να χαϊδέψει τη γλώσσα σου ή με άλλα λόγια, απόλαυσέ το αργά και σταθερά. Άρχισε επιτέλους, να το απολαμβάνεις σωστά. 

7.    Μάθε τα μυστικά του: Πρώτος σταθμός, το βαρέλι. Μάθε καλά και εστίασε στην ποιότητα ξύλου του. Μετά ρίξε μια ματιά στο σημείο τοποθέτησής του στο κελάρι και παρατήρησε τη σταθερότητα κλίματος. Μη σκας δεν χρειάζεται να τα κάνεις εσύ όλα αυτά, έχεις τους Master Distillers του Chivas Brothers γι’ αυτό. 

Βonus Tip: Πριν ανοίξεις μία μπουκάλα ουίσκι, θυμήσου ότι είναι ένα premium πρoϊόν που δημιουργήθηκε με μεράκι από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Τα συνοδευτικά που θα επιλέξεις, σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο στη εξισορρόπηση της γεύσης του, αλλά μην ξεχνάς ότι στο ποτήρι σου απολαμβάνεις ένα μύθο σε όλο του το μεγαλείο!

Καλή Όρεξη!

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close