Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ένας υπέροχος και νόστιμος κόσμος, ιταλικά πλασμένος! 

Για μία ολόκληρη εβδομάδα (14-20 Δεκεμβρίου) θα δίνουμε νόστιμα ραντεβού στην πόλη!

Δημοσιεύτηκε στις 08 Δεκεμβρίου 2020

Οι μεσογειακοί λαοί έχουν υπέροχη σχέση με το κρασί! Η αύρα της θάλασσας, τα μακρόσυρτα καλοκαίρια και η αγάπη για ένα ποτήρι καλό κρασί από το οικογενειακό αμπέλι δημιούργησαν μία πολύ δυνατή σχέση μέσα στο χρόνο που συνοδεύεται από καλή παρέα.

Εξάλλου… το κρασί είναι ένα ποτό που αρέσει στους περισσότερους ανθρώπους. Πολλοί βρίσκουν διασκεδαστικές τις ετικέτες, άλλοι βρίσκουν συναρπαστικές τις γεύσεις. 

Όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για να τα πιούν, ένα ποτήρι κρασί ανεβάζει τη διάθεση και μεγαλώνει το χαμόγελο. Το κρασί, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ποτό στον κόσμο, είναι το ποτό των συνδέσεων, των κοινωνικών συναναστροφών, των φιλικών δεσμών. Γι’ αυτό και είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για ένα συναπάντημα φαγητού και κρασί.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι οινόφιλοι που προτιμούν να συνοδεύουν το κρασί τους με μία πιατέλα τυριών και αλλαντικών. Και οι φίλοι αυτοί θέλουν μία πιατέλα πλούσια, με διάφορα τυριά και δυο-τρία αλλαντικά της προκοπής. 

Και το πρώτο που μπορώ να σκεφτώ όταν μιλάμε για καλό κρασί και τυρί είναι… η Ιταλία.

Ο λόγος στου Ιταλούς
Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που η μεσογειακή κουζίνα θεωρείται μία από τις γευστικότερες στον κόσμο και δη η ιταλική, που συγκαταλέγεται μάλιστα ανάμεσα στις πιο νόστιμες και υγιεινές.

Και ο λόγος αυτός επεξηγεί και κατά μία έννοια την αδυναμία που της έχουμε κι εμείς οι Κύπριοι… πέρα από το ότι είμαστε κι εμείς μεσογειακός λαός και δεν θα μπορούσε άλλως πώς.

Κι αυτό το αποδεικνύουμε κάθε φορά που απολαμβάνουμε ένα καλό κρασί, επιλέγοντας και τα συνοδευτικά του, όπως ένα platter με τυριά και αλλαντικά, με προσούτο, mozzarella, ριγκότα, μορταδέλα και σαλάμι όλα προερχόμενα από τη γείτονα χώρα!

Φυσικά την Ιταλία! 
Και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάνουμε επειδή το προστάζει η μόδα, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις. 

Θα μπορούσαμε απλά να πούμε ότι η Ιταλία όπως και η Κύπρος, δύο χώρες που τοποθετούνται μεσογειακά στον παγκόσμιο χάρτη και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, ξέρουν πώς να εκμεταλλευτούν τα υλικά που τους δίνει η ευλογημένη γη.

Οι Ιταλοί, εξάλλου, είναι πρώτα και πάνω από όλα λάτρεις της καλής ζωής. Είναι φίλοι των ποιοτικών κρασιών, τα οποία οι ίδιοι παράγουν αλλά και των αυθεντικών πρώτων υλών, της φρεσκάδας και της ποιότητας! 

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι οι Ιταλοί σεφ, ανέκαθεν περήφανοι για τα προϊόντα του τόπου τους, δεν αρκούνταν στο να τα χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους, αλλά τα πρόβαλλαν και με κάθε δυνατό τρόπο μέσα από τα εστιατόριά τους. 

Το μεγαλείο της Ιταλικής Κουζίνας
Συγκεκριμένα, η πραγματική αριστοτεχνία πηγάζει από αυτό που οι Ιταλοί ονομάζουν "cucina povera", που στην πραγματικότητα αναφέρεται στην αναγεννημένη κουζίνα των φτωχών (που έπαιρναν ό,τι τους προσέφερε η γη).

Αυτή η φιλοσοφία επικρατεί κατά κάποιον τρόπο και στην Κύπρο, στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες που αναγκάστηκαν να ανακαλύψουν τις γευστικές ιδιότητες των λαχανικών, των σπόρων και των ριζών, δίνοντας το κάτι παραπάνω στα φαγητά. 

Τα έλεγε και ο Tony Soprano. «Πώς να φτιάξεις σάλτσα όταν δεν ξέρεις από ντομάτες;». Ιταλική κουζίνα σημαίνει φρέσκες πρώτες ύλες. Σε μία κουζίνα που τα ζυμαρικά αλλά και τα κρέατα ετοιμάζονται -κατεξοχήν- «κόκκινα», δεν νοείται τίποτα που να προέρχεται από συσκευασμένα. Από το σκόρδο και το βασιλικό μέχρι τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια, η αξία των γεωργικών προϊόντων της Ιταλίας απλώνεται σε όλη τη χώρα!

Πέραν από τις ντομάτες, τα χειροποίητα ζυμαρικά και τα κρέατα, είναι και τα τυριά που στην ιταλική κουζίνα, στοχεύουν στην απλότητα και προτιμώνται εξίσου σαν antipasti από τους Ιταλούς. Από το απαλό και κρεμώδες crescenza και το mascarpone με τη «βουτυρένια» γεύση και την ιδιαίτερη γλυκιά επίγευση, μέχρι τη mozzarella που φιγουράρει σε κάθε antipasti πιάτο που περιλαμβάνει ντομάτα και βασιλικό, αλλά και την επίσης γνωστή ricotta. Μην ξεχνάς και η παγκοσμίως γνωστή parmesana, η οποία μας «συστήνεται» κυρίως σε πιάτα ζυμαρικών, αλλά και ως τελείωμα σε σαλάτες και σούπες (ναι, σούπες).

Όσον αφορά στα αλλαντικά, από τη μορταδέλα και τα διάφορα είδη σε σαλάμι (γιατί είναι πολλά), μέχρι το prosciutto και το bresaola και φυσικά η pancetta, εξιτάρουν τον ουρανίσκο μας και δημιουργούν πολλούς συνδυασμούς (πάνω σε bruschetta με ελαιόλαδο και pesto για παράδειγμα).

Ο κόσμος της γεύσης οφείλει πολλά στους Ιταλούς. Τόσο για την κουζίνα τους, όσο και για τα κρασιά τους, δεν μπορούμε παρά να δείξουμε το ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης. Και αξίζει σίγουρα να ξέρεις ότι η προσφορά και η ποικιλία των ιταλικών κρασιών είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, με πάνω από 400 κρασιά ποιότητας ναπαράγονται σε καθορισμένες περιοχές: 76 κρασιά DOCG (DOCG - Ελεγχόμενη και εγγυημένη ονομασία προέλευσης) και 330 κρασιά DOC (Ονομασία Προέλευσης Κρασιών Ανώτερης Ποιότητας). 

Για μία εβδομάδα θα «μιλάμε» ιταλικά! 
Και η φετινή Εβδομάδα της Ιταλικής Κουζίνας είναι η καλύτερη ευκαιρία, να την τιμήσουμε όπως ακριβώς της αξίζει, δίνοντας νόστιμα ραντεβού στην πόλη! Από τις 14 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, η Κύπρος θα ζει σε ιταλικούς ρυθμούς, μιας τα εστιατόρια που θα αναλάβουν να σου συστήσουν την ιταλική ποιοτική γαστρονομία και θα σε κάνουν να… γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Αυτή λοιπόν η εβδομάδα προβλέπεται πιο γευστική από ποτέ, αφού οι ιταλικές γεύσεις θα κατακλύσουν το νησί σε μια κίνηση της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Κύπρο και το Κυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Italian Trade Agency.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιταλικής ποιοτικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, που επαναλαμβάνεται και φέτος και πρωταρχικό στόχο έχει τη διάδοση του πολιτισμού της υψηλής ιταλικής γαστρονομικής παράδοσης, με ιδιαίτερη αναφορά στα προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας. Στοχεύει επίσης στην διάδοση των μοναδικών αξιών της μεσογειακής διατροφής και στην ενίσχυση της παρουσίας της ιταλικής κουζίνας, μέσα από την προβολή των ιταλικών επιχειρήσεων εστίασης.

Τα πιο ωραία ιταλικά! 
Λόγω της υπάρχουσας κατάστασης, τα πράγματα φέτος θα είναι λίγο διαφορετικά, αλλά το ίδιο νόστιμα! Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την ιταλική γεύση επισκεπτόμενοι τα εστιατόρια του νησιού, παραγγέλνοντας από τα εστιατόρια, αλλά και να προμηθευτείτε αυθεντικά ιταλικά προϊόντα από τα καταστήματα που βρίσκονται σε όλο το νησί, ώστε να φτιάξετε το δικό σας ιταλικό γεύμα στο σπίτι σας! 

Δες αναλυτικά όλο το πρόγραμμα, τα εστιατόρια και τα καταστήματα που συμμετέχουν στην Εβδομάδα Ιταλική Κουζίνας, εδώ.

Εμείς απλά, αγαπητή και αγαπημένη Ιταλία, σου βγάζουμε το cappellο.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close