Εκδρομές να πας , Guide

2 πραγματικά όμορφα χωριά που αξίζει να επισκεφθείς το σαββατοκύριακο

Οι καλύτερες αφορμές για εξορμήσεις στα χωριά τις τελευταίες μέρες του φθινοπώρου

Δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου 2020

Η Κύπρος μας προσφέρει μία τεράστια γκάμα από επιλογές χειμώνα-καλοκαίρι. Από θάλασσα μέχρι βουνό το νησί μας προσφέρει ατελείωτες εμπειρίες για διαμονή, φαγητό και χαλάρωση. Ο Νοέμβριος είναι ο τελυταίος μήνας του φθινοπώρου κατά τη διάρκεια του οποίου πάντα ψάχνουμε συχνά αφορμές για να εξορμούμε στη φύση.

Οι αφορμές για μία εξόρμηση στο χωριό είναι πολλές και πολύ νόστιμες!

Εξ ου και σου προτείνουμε 2 γραφικά χωριά για να επισκεφθείς.... 

ΦΑΡΜΑΚΑΣ
ΕΠ. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Η επικρατέστερη εκδοχή θέλει την ονομασία του χωριού να προέρχεται από το ‘φαρμάτζιην’ (φαρμάκι), το τσουχτερό κρύο που υπάρχει τον χειμώνα. Μια άλλη πάλι εκδοχή λέει πως το όνομα του χωριού σχετίζεται με τα φάρμακα που ετοίμαζαν οι παλιοί από τα βότανα που φύτρωναν στην περιοχή.

Οι χειμωνιάτικες εκδρομές είναι αλλιώτικες, αφού ο καθαρός αέρας και τα ζωηρά τοπία συμπληρώνουν τις ιδανικές συνθήκες για εξόρμηση στη φύση. Την κοινότητα του Φαρμακά θα τη συναντήσεις 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, σκαρφαλωμένη στις βουνοπλαγιές της οροσειράς του Τροόδους.

Στον Φαρμακά θα δοκιμάσεις ζουμερές ντομάτες, θα απολαύσεις αυθεντικά κυπριακά γλυκά, θα δεις από κοντά εμφιαλωτήρια κρασιού και νερού και θα ζήσεις για λίγο κοντά στη φύση.

Στο κέντρο του χωριού δίπλα από το καφενείο βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Είναι κτισμένη με πέτρα και σε σχήμα τρίκλιτης Βασιλικής με τρούλο, αποτελώντας ένα από τα λίγα κτίσματα του είδους αυτού που υπάρχουν στην Κύπρο. Μάθε πως η Αγία Ειρήνη θεωρείται προστάτιδα των ματιών και η εικόνα της είναι θαυματουργή.

Το Οινοποιείο Santa Irene (22515515), το στολίδι του χωριού, υπόσχεται μια απολαυστική εμπειρία σε εσένα και την παρέα σου. Στο οινοποιείο θα δεις πώς φτιάχνεται το κρασί, θα δοκιμάσεις τα διάφορα είδη κρασιού που παράγουν και, αν επιθυμείς, μπορείς να απολαύσεις φαγητό δίπλα στο τζάκι στο εστιατόριο Ιεράμπελος (22515505) που βρίσκεται μέσα στο οινοποιείο. Κάθε Παρασκευή κ Σάββατο, μεσημέρι & βράδυ και μεσημέρι Κυριακής με Fusion Buffet, θέα την ήρεμη καταπράσινη περιοχή του Φαρμακά και με πληθώρα από steaks, ψάρια, παραδοσιακά και δημιουργικά πιάτα που συμπληρώνουν οι 13 ετικέτες κρασιού, παραγωγής του Οινοποιείου Santa Irene, περιμένουν εσένα και την παρέα σου, σε μια ξεχωριστή εμπειρία με Δωρεάν ξενάγηση και γευσιγνωσία κρασιού στο Οινοποιείο.

Πολύ κοντά στον Φαρμακά θα βρεις το χωριουδάκι Καμπί και την ταβέρνα Ποταμός (22643315), όπου κάθε Κυριακή σερβίρει πλούσιο κυπριακό πρόγευμα, σούβλα και μεζέδες το μεσημέρι. Δεν γίνεται να μην κάνεις μια στάση για να δοκιμάσεις τα ξακουστά και βραβευμένα σπιτικά γλυκά της Ελένης (99762827, 22642283). Η κυρία Ελένη φτιάχνει γλυκά του κουταλιού, όπως καρυδάκι, κεράσι, καρπούζι, κιτρόμηλο, αχλάδι, περγαμόντο και πορτοκάλι, αλλά και πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως κολοκάσι, κρεμμύδι, σκόρδο και μανιτάρι. Δοκίμασε και αγόρασε το αγαπημένο σου για το σπίτι.

Κι αν είσαι λάτρης της φύσης, νότια του χωριού, μέσα σ’ ένα καταπράσινο σκηνικό, θα συναντήσεις την περίφημη χρυσή πηγή νερού του Φαρμακά. Εκεί παρουσιάζεται ένα σπάνιο φαινόμενο, αφού το νερό αναβλύζει από τη γη, σαν να βγαίνει από ένα κόσκινο, από το οποίο προέκυψε και το όνομα της πηγής, ‘Κοσσιηνάς’ ή ‘Κοσκινάς’.

Αναζήτησε τέλος, το Το δεντρόσπιτο στο Καμπί του Φαρμακά. Θα το βρεις στο σημείο όπου βρίσκεται «ο πλάτανος του Καρπή τζιαι της Φανούς». Πρόκειται για ένα δεντρόσπιτο που φτιάχτηκε γύρω από ένα μεγάλο δέντρο που είναι κοντά στον ποταμό. Oι νεαροί κάτοικοι της περιοχής είχαν φτιάξει κάποτε, με ξύλα, ένα μικρό σπιτάκι στο δέντρο. Με το πέρασμα του καιρού καταστράφηκε το δεντρόσπιτο και με τη βοήθεια κάποιων κονδυλίων της Ε.Ε., του Κέντρου Νεότητας του χωριού και του Συνδέσμου Αποδήμων δημιουργήθηκε το μονοπάτι, ενώ ανακαινίστηκε και το σημερινό δεντρόσπιτο. Περισσότερα εδώ.

Πού να μείνεις
Μπορείς να διανυκτερεύσεις στον ξενώνα Farmakas Living (99426848). Στο κέντρο του χωριού έχουν αναπαλαιωθεί πέντε σπίτια και διαμορφώθηκαν σε πολυτελείς σουίτες με παραδοσιακή διακόσμηση και μία μοντέρνα πινελιά.

ΑΣΚΑΣ 
ΕΠ. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Ο Ασκάς είναι ένα πολύ γραφικό χωριουδάκι με πλακόστρωτα στενά δρομάκια και πανέμορφη αρχιτεκτονική και φυσικό περιβάλλον. 

Φθάνοντας στον Ασκά, αφού πρώτα δροσιστείς στη βρύση που υπάρχει δίπλα από το μικρό ποτάμι, αφήνεις το όχημά σου στον κοινοτικό χώρο στάθμευσης και συνεχίζεις τη διαδρομή σου με τα πόδια. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η πλατεία του χωριού. Ένα παραδοσιακό καφενείο, μια βρύση και μια πληροφοριακή πινακίδα με τα σημεία που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν βρίσκονται κάτω από τη σκιά ενός τεράστιου πλατάνου.

Περπάτησε στα στενά και λαβυρινθώδη δρομάκια του Ασκά. Κάνοντας τη βόλτα σου, αφού δείς έναν από τους αρχαιότερους αστυνομικούς σταθμούς της Κύπρου, επισκέψου την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που αποτελεί οικοδόμημα του 1300 μ.Χ. και τον παλαιό ελιόμυλο δίπλα από τον ναό.

Στη συνέχεια ξεκουράσου για λίγο στην πολύ όμορφη και δημιουργημένη μέσα σε δάσος από φουντουκιές και καρυδιές πλατεία ΚΟΤ. Η Πάνω Βρύση είναι στο κέντρο του χωριού, όπως και η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, στην αυλή της οποίας βρίσκεται το πρώτο Παρθεναγωγείο που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο.

Κλείσε τραπέζι στο εστιατόριο Περνιά (99414016), το οποίο διαθέτει και δωμάτια για διαμονή,  ή πήγαινε για καλή σχάρα και κυπριακή κουζίνα στην ταβέρνα του χωριού Το Στέκι της Παράδοσης (97616876), κι άραξε δίπλα στο τζάκι.

Πού να μείνεις 
Το Σπίτι της Ευγενίας (99642393) λειτουργεί ολόχρονα. Επίσης στο κέντρο του Ασκά μπορείτε να μείνετε στον «Λύχνο» (22642641), ο οποίος αποτελεί μια ελκυστική πρόταση διαμονής. Οι ιδιοκτήτες του χώρου ανακαίνισαν το παραδοσιακό και πετρόκτιστο κτίσμα και δημιούργησαν ένα καλοστημένο, γουστόζικο αγροτουριστικό συγκρότημα με 4 χώρους διαμονής που προσφέρουν πρόγευμα. 

Κάθισε για καφέ και γλυκό στο Mary's Cafeνειο (99 462408). Ένας ζεστός φιλόξενος χώρος που θα βρεις στο χωριό Ασκάς. Ένα πετρόκτιστο παραδοσιακό καφενείο, που σερβίρει καφέδες, ζεστά ροφήματα, smoothies, αλκοολούχα ποτά, κρέπες, πίτες και γλυκά του κουταλιού καθημερινά από τις 16.00 το απόγευμα μέχρι και αργά το βραδύ και σαββατοκύριακα από τις 8.00 το πρωί. Εκτός, όμως, αυτού, αξίζει να το επισκεφτείς και να δοκιμάσεις την ζιβανία και το κρασί παράγωγης των ιδιοκτήτων, τα οποία θα συνοδεύσεις με τσίμπημα που θα σου ετοιμάσουν.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close