Εκδρομές να πας , Guide

Οι καλύτερες εκδρομές εντός Κύπρου για τα σαββατοκύριακα του χειμώνα

Αυτόν τον χειμώναανακαλύπτουμε τις ομορφιές της ορεινής Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου 2020

Αυτόν τον χειμώνα εξορμούμε στα γραφικά χωριουδάκια της επαρχίας Λευκωσίας, ανακαλύπτουμε κρυμμένα μυστικά στα ορεινά της Λάρνακας, απολαμβάνουμε αυθεντική κυπριακή κουζίνα, δοκιμάζουμε ντόπια κρασιά και διανυκτερεύουμε σε ειδυλλιακά αγροτουριστικά καταλύματα.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΑΘΑΣΑΣ
Η κοιλάδα Μαραθάσας, μια περιοχή φημισμένη για τις κερασιές της, έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη, όπως μερικές από τις σημαντικότερες εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής. Επισκεφθείτε γραφικά χωριά όπως ο Καλοπαναγιώτης, ο Μουτουλλάς και ο Πεδουλάς για μια γεύση της κυπριακής αγροτικής ζωής.
 

Καλοπαναγιώτης
O κοσμοπολίτικος Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στην Κοιλάδα της Μαραθάσας, απέχοντας 70 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για αγροτουρισμό αφού βρίσκεται σε ένα γαλήνιο φυσικό τοπίο, με ιαματικές πηγές, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα στην κοιλάδα.

Άλλωστε, δεν ανήκει τυχαία στα πιο δημοφιλή ορεινά θέρετρα του νησιού, καθώς προσφέρει τα πάντα από ξεκούραση, διαμονή, φαγητό, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως σαφάρι μέχρι και spa. 

Όταν λοιπόν επισκεφθείς το χωριό, μην παραλείψεις να δεις το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Σέτραχου ποταμού απέναντι από την παλαιά γειτονιά του χωριού. Στις όχθες του ποταμού βρίσκονται και οι ιαματικές πηγές του Καλοπαναγιώτη. Ενδιαφέροντα αξιοθέατα στο χωριό, είναι ακόμα η Ενετική γέφυρα και ο νερόμυλος του Κύκκου. Επίσης, μπορείς να ακολουθήσεις το μονοπάτι μελέτης της φύσης Καλοπαναγιώτη - Οίκου, που βρίσκεται στη βόρεια Μαραθάσα σε απόσταση 70 χιλ. από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό. 

Όσον αφορά στο φαγητό, ο Καλοπαναγιώτης διαθέτει πολλές επιλογές για φαγητό, καφέ και ποτό για όλες τις ώρες της ημέρας. Μπορείς να επισκεφτείς τo εστιατόριο του Casale Panayiotis, το Βυζαντινό για αυθεντικές κυπριακές συνταγές, ενώ για σνακ επέλεξε το Pantheon που θα απολαύσεις ταυτόχρονα και εκπληκτική θέα. Για κυπριακούς μεζέδες θα πας στο Παλιό Σινεμά (99130275) Σάββατο και Κυριακή. Όσο για το απογευματινό σου καφεδάκι, θα το πιεις στο στο Πανόραμα (99468684).

Πού να μείνεις

Casale Panayiotis Traditional village
Ένα καινοτόμο ξενοδοχειακό συγκρότημα, του οποίου οι ξενώνες βρίσκονται σε όλη την έκταση του χωριού, αφού πρόκειται για αναπαλαιωμένα σπίτια κατοίκων. Όλα τα δωμάτια αναπαλαιώθηκαν διατηρώντας τον αυθεντικό και αρχικό τους χαρακτήρα και τη γοητεία γι’ αυτό και τους δόθηκαν τα ονόματα Βυζαντινό, Μάραθος, Αγ. Μαρίνα, Ηλιακό, Πάνθεον κ.α.. Μπορείς επίσης να απολαύσεις υπηρεσίες spa και στιγμές χαλάρωσης στο Myrianthousa Spa.
(22952444) 

To Palataki tis Vasilikis
Ένα γραφικό αγροτουριστικό στον Καλοπαναγιώτη, με τρεις ορόφους, πανοραμική θέα και όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Το «Παλατάκι» αποτελείται από τρία διαμερίσματα-σουίτες: στο επίπεδο του δρόμου το διαμέρισμα της «Βασιλικής», στο μεσαίο επίπεδο το διαμέρισμα της ‘Αντριανής’ και στο κατώι το διαμέρισμα της «Αντιγόνης» (με τα ονόματα να υποδηλούν τις τρεις γενιές της οικογένειας). Τα τζάκια, οι χειροποίητες ξυλόγλυπτες κεφαλαριές, και το κρεβάτι με τα σκλουβέρκα, τα χειροποίητα παραδοσιακά έπιπλα, οι πίνακες με τοπία της περιοχής και σκηνές της κυπριακής παράδοσης, είναι τα στοιχεία που δίνουν στα διαμερίσματα μια ξεχωριστή αρχοντιά. Το κατάλυμα διαθέτει πισίνα, εσωτερική αυλή και ψησταριά μπάρμπεκιου, που ο κάθε ένοικος μπορεί να χρησιμοποιήσει.
(70000099)

Hani Chrysomilou
Η οικογένεια Χρυσόμηλου αποφάσισε να αναβιώσει το παλιό χάνι του παππού τους, το οποίο επαναλειτούργησε με την ονομασία Hani Chrysomilou προσφέροντας στους επισκέπτες γνήσια κυπριακή φιλοξενία. Ο χώρος διαμορφώθηκε και ανακαινίστηκε πλήρως σε μία κομψά διακοσμημένη κατοικία, με τη δημιουργία δύο μεγάλων υπνοδωματίων, μίας κοινόχρηστης κουζίνας και ενός μεγάλου ζεστού σαλονιού που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι έξι άτομα. Ο υπέροχος κήπος και η μεγάλη βεράντα είναι οι τέλειοι χώροι για χαλάρωση με θέα την Κοιλάδα της Μαραθάσας και τις βουνοπλαγιές του Τροόδους.
(99 530540).

PLUS
Oι επιλογές για διαμονή στον Καλοπαναγιώτη είναι αμέτρητες. Ψάξε ακόμη για το  Maison Elena (99447871), το Agios Andronikos (99646151) και το ATRATSA Mountain Suites (22318543).

Πεδουλάς
Το χωριό Πεδουλάς θα το συναντήσεις στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, σε υψόμετρο 1100 μέτρων, στην κοιλάδα της Μαραθάσας και δίπλα στον Καλοπαναγιώτη. Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από δάση πεύκων, από πλούσιες πηγές φυσικών νερών αλλά και από κερασιές. Φημίζεται άλλωστε για τα προϊόντα που προέρχονται από το φρούτο αυτό. Κάνε τη βόλτα σου στο πλούσιο ιστορικά χωριό, δες την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Επισκέψου επίσης το Βυζαντινό Μουσείο αλλά και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Πιες δροσερό νερό από τη φυσική πηγή του χωριού, η οποία λέγεται ότι κρύβει το μυστικό της μακροζωίας. Για φαγητό πήγαινε στο γνωστό εστιατόριο Πλάτανος (22952518), όπου θα ευχαριστηθείς πεντανόστιμα φαγητά.

Πού να μείνεις

Aristotelio Boutique Hotel
Τοποθετημένο κοντά στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, το Αριστοτέλειο είναι ένα πετρόκτιστο boutique hotel στον Πεδουλά το οποίο αποτελείται από 8 δωμάτια με θέα στην πόλη. Κάθε δωμάτιο είναι φινετσάτα διακοσμημένο και πλήρως εξοπλισμένο με μίνι μπαρ, ντουλάπα και πέτρινο τζάκι μπανιέρα και τζακούζι. (22953334)


ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ
Τα χωριά Φαρμακάς και Παλαιχώρι, ανήκουν στα χωριά της Πιτσιλιάς. Η περιοχή της Πιτσιλιάς βρίσκεται ανατολικά του Ολύμπου και αποτελείται από 11 γραφικά χωριά που βρίσκονται μέσα σε αμπελώνες και κοιλάδες. Τα γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς, ένα από τα οποία βραβεύτηκε με το Nom d'Origine, είναι διάσπαρτα στις πλαγιές του Μαντάρι, του Μαχαιρά και της Παπούτσας. Η εύφορη γη και το υψόμετρο της περιοχής επιτρέπουν την αργή και αβίαστη ωρίμανση των σταφυλιών που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του κρασιού. Στην περιοχή ευδοκιμούν τοπικές ποικιλίες σταφυλιών που υπόσχονται μια εξαιρετική εμπειρία κρασιού.

Φαρμακάς
Την κοινότητα του Φαρμακά θα τη συναντήσεις 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, σκαρφαλωμένη στις βουνοπλαγιές της οροσειράς του Τροόδους. Στο κέντρο του χωριού δίπλα από το καφενείο βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Είναι κτισμένη με πέτρα και σε σχήμα τρίκλιτης Βασιλικής με τρούλο, αποτελώντας ένα από τα λίγα κτίσματα του είδους αυτού που υπάρχουν στην Κύπρο. Το Οινοποιείο Santa Irene (22515515), το στολίδι του χωριού, υπόσχεται μια απολαυστική εμπειρία σε εσένα και την παρέα σου. Στο οινοποιείο μπορείς  να δεις πώς φτιάχνεται το κρασί, να δοκιμάσεις τα διάφορα είδη κρασιού που φτιάχνουν και, αν επιθυμείς, μπορείς να απολαύσεις το φαγητό του εστιατορίου Ιεράμπελος (22515505) που βρίσκεται μέσα στο οινοποιείο με a la carte μενού Παρασκευή και Σάββατο και πλούσιο μπουφέ την Κυριακή. Δε γίνεται να μην κάνεις μια στάση για να δοκιμάσεις τα ξακουστά και βραβευμένα σπιτικά γλυκά της Ελένης (99762827 & 22642283). Η κυρία Ελένη φτιάχνει τα γνωστά μας γλυκά όπως καρυδάκι, κεράσι, καρπούζι, κιτρόμηλο, αχλάδι, περγαμόντο και πορτοκάλι και πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως κολοκάσι, κρεμμύδι, σκόρδο και μανιτάρι. Κι αν είσαι λάτρης της φύσης, νότια του χωριού, μέσα σ’ ένα καταπράσινο σκηνικό, θα συναντήσεις την περίφημη χρυσή πηγή νερού του Φαρμακά. Εκεί, παρουσιάζεται ένα σπάνιο φαινόμενο αφού το νερό αναβλύζει από τη γη, σαν να βγαίνει από ένα κόσκινο, από το οποίο πρόεκυψε και το όνομα της πηγής, «Κοσσιηνάς» ή «Κοσκινάς».

Πού να μείνεις

Farmakas Living
Το Farmakas Living προσφέρει πέντε παραδοσιακά αγροτουριστικά καταλύματα με παραδοσιακή διακόσμηση και μια μοντέρνα πινελιά. Πρόκειται για πέντε σπίτια τα οποία έχουν αναπαλαιωθεί και διαμορφωθεί σε πολυτελή σουίτες ιδανικές για οικογένειες, ζευγάρια αλλά και μοναχικούς ταξιδιώτες. Τα διαμερίσματα είναι πλήρως εξοπλισμένα. Τις Κυριακές το πρωί μπορείς να απολαύσεις ένα πλούσιο μπουφέ στο εστιατόριο Ιεράμπελος με extra χρέωση.
(99426848) 

Παλαιχώρι
Το Παλαιχώρι βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους και απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την Λευκωσία. Το κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Σερράχη, ο οποίος πηγάζει από το βουνό Παπούτσα. Εντύπωση κάνει και το άγαλμα της Κύπριας Μάνας στην κορυφή λόφου του χωριού οι άνθρωποι, που κτίστηκε προς τιμή της. Στο χωριό υπάρχουν 4 εκκλησίες και 1 ξωκλήσι. Ψάξε την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που από το 2000 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Επισκέψου ακόμη το Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς. Συνέχισε, κάνοντας τη βόλτα σου στο σοκάκια του χωριού, ψώνισε από τα ντόπια μαγαζάκια κυπριακά προϊόντα και χειροποίητες δημιουργίες, κάνε μια στάση για καφεδάκι στο παραδοσιακό καφενείο και απόλαυσε νόστιμο φαγητό στα Φανάρια της Μαρουλλούς (22642311, 99611388) ή στα άλλα ταβερνάκια του χωριού. 

Πού να μείνεις

Isminis Petroktisto
Ένα πετρόκτιστο σπίτι, χτισμένο πριν από περίπου 100 χρόνια και πρόσφατα ανακαινισμένο με βάση την παραδοσιακή, τοπική αρχιτεκτονική κληρονομιά και πολιτισμό, μετατράπηκε σε παραδοσιακά διαμερίσματα με υπέροχη θέα. Αποτελείται από δύο ανεξάρτητα διαμερίσματα, το καθένα με δικό του μπάνιο και εξοπλισμένη κουζίνα. Στην κορυφή υπάρχει μια ευρύχωρη εσωτερική αυλή με εκπληκτική θέα στο χωριό.
(99438681)

 

Η ΟΡΕΙΝΗ ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ
Η ορεινή επαρχία Λάρνακας απαρτίζεται από 18 κοινότητες και όπως είναι ήδη γνωστό, έχει αναδειχθεί σε «Άριστο Ευρωπαϊκό Προορισμό στην Κύπρο», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος European Destinations of Excellence – EDEN 2017, «Cultural Tourism». Πρόκειται για μια πανέμορφη και αναδυόμενη τουριστικά περιοχή, με πολιτιστικό πλούτο και κρυμμένους πολιτιστικούς θησαυρούς, τους οποίους ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει. Η βραβευμένη περιοχή διαθέτει μια μακρά πορεία ιστορικής και πολιτιστικής εξέλιξης και χαρακτηρίζεται από ένα πολιτισμικό «μωσαϊκό» που διαμορφώθηκε μέσα από τους αιώνες, αποτελούμενο από αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησίες και μοναστήρια, παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακές τέχνες και επαγγέλματα. Αξίζει, επίσης, ν’ αναφερθεί ότι η ορεινή Λάρνακας διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό αγροτουριστικών καταλυμάτων (τον μεγαλύτερο αριθμό παγκυπρίως), εστιατορίων, εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών και προσφέρει στον επισκέπτη πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες και θεματικές εκδηλώσεις.

Σκαρίνου 
Κτισμένη ανάμεσα στις λοφοπλαγιές, η Σκαρίνου αποτελεί την «καρδιά» της Κύπρου. Το χωριό θα σε μαγέψει με τα γραφικά στενά, τα πετρόκτιστα σπίτια, τις καμάρες και τις εσωτερικές αυλές του. Σήμα κατατεθέν της Σκαρίνου, η φάρμα με τα γαϊδουράκια που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς. Η εκκλησία της Παναγιάς της Οδηγήτριας πρωτοστατεί του χωριού, ενώ λίγο έξω από τη Σκαρίνου υπάρχει και το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Λουκά. Κυριακή μεσημέρι θα πας οπωσδήποτε στο Κτήμα Γεωργιάδη (99620736) για φαγητό. Παρόλο που δε λειτουργεί η φάρμα Golden Donkeys λόγω των έκτακτων μέτρων κατά του Covid-19, το μαγαζάκι λειτουργεί κανονικά τα Σαββατοκύριακα για να αγοράσεις γάλα γαϊδούρας αλλά και προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος με γάλα γαϊδούρας.


Πού να μείνεις

Traditional Village Houses (Anna, Anesi, Cosmas, Lito, Michalis)
Τα αναπαλαιωμένα σπιτάκια της Σκαρίνου είναι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων και στούντιο, που μοιράζονται αυλή και πισίνα. Εδώ θα ζήσεις ζεστασιά του χωριού από πρώτο χέρι. Απόλαυσε τις μαγικές βραδιές της Κύπρου θαυμάζοντας έναν από τους πιο έναστρους ουρανούς. (24322089 & 99630464)

Λεύκαρα
Από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά στον κόσμο χωριά της Κύπρου, αν όχι και το πιο αγαπητό. Το χωριό των Λευκάρων ανήκει στην ορεινή Λάρνακα και είναι χτισμένο στους πρόποδες της νοτιοανατολικής πλευράς της οροσειράς του Τροόδους. Στα Λεύκαρα θα βολτάρεις στα στενά δρομάκια με τα σπιτάκια λαϊκής αρχιτεκτονικής, θα θαυμάσεις τα φημισμένα λευκαρίτικα κεντήματα και θα δοκιμάσεις τον παραδοσιακό λευκαρίτικο τταβά. Επισκέψου ακόμη το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας αλλά και το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων. Προσκύνησε και στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, το μεγάλο ασημένιο Σταυρό που, κατά την παράδοση, φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο, πέρασε όμως και από τη ιστορική βιοτεχνία παρασκευής λουκουμιών Τα Ωραία Λεύκαρα (24342525, 99644989), που λειτουργεί εδώ και ενάμισι αιώνα. Τις Κυριακές είναι ανοιχτό από νωρίς. Για το απογευματινό σου καφεδάκι θα βρεις πολλά καφενεδάκια να ξεπροβάλουν μέσα από τα σοκάκια του χωριού, αναμεσά τους το Tasties (24343411), Η Μαρικκού που τα Λεύκαρα (99117143) και το Lefkara Coffee Yard Bar-Restaurant (24105115).

Πού να μείνεις

Ample Places
Δύο υπέροχα οικοδομήματα ανακαινίστηκαν στα πρότυπα της βιώσιμης αρχιτεκτονικής, και χαρακτηρίζονται από ευρυχωρία, λειτουργικότητα, φωτεινότητα, απλότητα και άνεση. Η αναπαλαίωση έγινε με σεβασμό στην αρχιτεκτονική ιδιομορφία των Λευκάρων και στον ιδιότυπο ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. Με αυτή την προσέγγιση έγινε και η εσωτερική επίπλωση, η οποία αποτελείται από συντηρημένα αυθεντικά κυπριακά έπιπλα, αντικείμενα λαϊκής χειροτεχνίας και έργα σύγχρονης τέχνης. Τα σπιτάκια «Μοναδικό» και «Πολύτιμο» μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 4 άτομα το καθένα. Και τα δύο διαθέτουν τζάκι, ενώ μοιράζονται μια ευρύχωρη και άνετη αυλή.
(99613771)

Lefkara View
Το Lefkara View είναι ένα παλιό σπίτι κοντά στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού που αρχικά ανήκε σε έναν έμπορο κεντημάτων, που πουλούσε τα γνωστά λευκαρίτικα σ’ όλη την Ευρώπη. Το διώροφο αυτό παραδοσιακό σπίτι ανακαινίστηκε πρόσφατα και αποτελείται από δύο διαμερίσματα, πλήρως εξοπλισμένα, με μια εσωτερική, πλακόστρωτη αυλή και βεράντα με όμορφη θέα. Με μια extra χρέωση, οι ιδιοκτήτες σου ετοιμάζουν αν τους το ζητήσεις ένα όμορφο καλάθι με ντόπια καλούδια για το πρόγευμά σου.
(24360038 & 96359101) 

Iosiphis Stonebuilt houses
Χτισμένο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1918) στο ψηλότερο σημείο του χωριού, το εντυπωσιακό αυτό σπίτι θυμίζει παλιό κάστρο της Κύπρου. Αποτελείται από δύο στούντιο, δύο διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου και ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων και μια εσωτερική αυλή. Ακόμη, με μια μικρή χρέωση, μπορείς να απολαύσεις ένα λαχταριστό κυπριακό πρωινό στο καφέ Sweet and Delicious.
(99790780) 

Red Blue Door
Το υπέροχο ανακαινισμένο κτίσμα του 1820 διαθέτει δύο σπιτάκια δύο υπνοδωματίων συνδυάζοντας άψογα το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Τα ευρύχωρα Red Door και Blue Door είναι ιδανικά για μεγάλες παρέες, αλλά και οικογένειες, παρέχοντας όλες τις ανέσεις ενός πολυτελούς σπιτιού για μια απολαυστική διαμονή. Μπορείς ακόμη να ενοικιάσεις και τα δύο σπιτάκια μαζί που φιλοξενούν μέχρι και δέκα άτομα.
(99420984 & 99632655) 

Ξεχωριστές εμπειρίες που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσεις…
Ο κύριος Ιάκωβος Κορνιώτης και η σύζυγός του Έλλη, έφτιαξαν στον Κάτω Δρυ το Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος (99419491) καθώς και τον παραδοσιακό ξενώνα Garden Kamara, σε ένα μεγάλο βιολογικό κήπο. Αν βρεθείς στο χωριό, μην παραλείψεις να επισκεφθείς το μουσείο που είναι ανοιχτό Τετάρτη με Κυριακή, από τις 10.00 μέχρι τις 16.30 και να μάθεις τόσο για τη ζωή που είχαν παλαιότερα οι κάτοικοι του χωριού, όσο και για την ιστορία της μελισσοκομίας. Εκεί μπορείς να αγοράσεις το βραβευμένο μέλι «Natura» και άλλα παράγωγα του αμυγδάλου, χαρουπιού, σταφυλιού, ελιάς, κεραλοιφές και κεντήματα. Για το μουσείο υπάρχει είσοδος στα 2 ευρώ. Λόγω της πανδημίας, καλό είναι να κάνεις ένα τηλεφώνημα πριν την επίσκεψή σου. Κι αν ψάχνεις κάπου για να διανυκτερεύσεις, μπορείς να μείνεις στον ξενώνα Garden Kamara (99419491) στον οποίο είναι καλοδεχούμενα και τα κατοικίδιά σου, αλλά και στο αναπαλαιωμένο αγροτουριστικό To Konatzi tis Marikkas tziai tou Yianni (99727771). Σημείωσε ότι στον Κάτω Δρυ μπορείς να αγοράσεις σπιτικές μαρμελάδες από το Jar (96476265) ενώ το μαγαζί προσφέρει και για λίγους γι’ αυτό φρόντισε να κλείσεις έγκαιρα κράτηση.

Στο χωριό Βάβλα της ορεινής Λάρνακας, θα βρεις το Κέντρο Μέλισσας και Φύσης Ecophysis (96373013), που περιλαμβάνει το εργαστήριο εξαγωγής και εμφυάλωσης του μελιού «Βάβλα» και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια στη φύση. Ο Κώστας και η Γεωργία, ιδιοκτήτες του Ecophysis, σου δίνουν τη δυνατότητα μέσω των βιωματικών εκδρομών που οργανώνουν, να γίνεις μελισσοκόμος για μια ημέρα και να δεις κυψέλη από κοντά. Επίσης, θα σου δείξουν πώς να κατασκευάσεις κεριά με το κερί της μέλισσας. Ακόμη, μαζί θα φτιάξετε «πισσίες»  αλλά και θα περπατήσετε στη φύση για να βρείτε μανιτάρια, άγρια χόρτα που τρώγονται αλλά και βότανα της περιοχής. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις για το πρόγραμμα της επόμενής τους εκδρομής. Κι αν πάλι σκέφτεσαιγια διαμονή στο χωριό, θα βρεις το βραβευμένο και παραδοσιακό Our House-Guesthouse (97667198) με 3 αυτόνομα δωμάτια που μοιράζονται κοινή τραπεζαρία και αυλή, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας λόγω της πανδημίας. Το κατάλυμα προσφέρει και δωρεάν πρωινό μαζί με την διαμονή όπως επίσης και δείπνο πέντε πιάτων με μια επιπρόσθετη χρέωση. Εναλλακτικά, μπορείς να διανυκτερεύσεις στο επίσης βραβευμένο Vavla Rustic Retreat (96865404).

Στην όμορφη κοινότητα της Χοιροκοιτίας θα ανακαλύψεις ένα ανακαινισμένο παλιό παραδοσιακό σπίτι του 1850 που μετατράπηκε σε Μουσείο και Εργαστήρι Καλαθοπλεκτικής (99205833). Εκεί θα βρεις μοναδικά εκθέματα από καλάμι και «σκλινίτζι» όπως  φτιαγμένα από τα χέρια του κ. Πέτρου Νικολάου. Ο ίδιος μάλιστα θα σε ξεναγήσει στο αγροτόσπιτο και θα σου δείξει ακόμη πώς φτιάχνεται το χαλούμι με τον παραδοσιακό τρόπο μέσα στα «ταλάρκα». Μπορεις επίσης να κάνεις κράτηση για να απολαύσεις ένα αυθεντικό κυπριακό πρωινό. Για διαμονή επέλεξε ανάμεσα στα παραδοσιακά αγροτουριστικά The house of Achilles (96440328) και Porfyrios Country House (99520973, 99649755).

Για διαμονή στο χωριό μπες στο www.agrotourism.com.cy

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close