27-28 October 2020
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

«Γυναίκες από χώμα» στο Θέατρο Ένα

Σύνθεση κειμένων Κοραής Δαμάτης. Έρευνα μαρτυριών και παραγωγή στην Ελλάδα, θεατρική ομάδα Ανδρομέδα

Δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2020

Το Θέατρο Versus ανεβάζει τo έργο του Κοραή Δαμάτη «Γυναίκες από χώμα» σε σκηνοθεσία Ερμίνας Κυριαζή.

Οι μαρτυρίες των οροθετικών γυναικών που κατηγορήθηκαν και διαπομπεύτηκαν στην Ελλάδα το 2012 ζωντανεύουν στη σκηνή όλη την τραγική ιστορία της χειραγώγησης, της κακομεταχείρισης και της διαφθοράς που έζησαν. Τις γυναίκες αυτές ενσαρκώνουν οι Ελεάνα Παπαδοπούλου, Άντρεα Κάσινου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Λήδα Καραγιάννη και Αναστασία Ζαντή.

Υπόθεση Έργου:

Απρίλιος 2012 στην Ελλάδα υπογράφτηκε η υγειονομική διάταξη 39Α, βασισμένη στον Αναγκαστικό νόμο του 1940 στον οποίο το Υπουργείο υγείας θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαναγκαστικό υγειονομικό έλεγχο οποιουδήποτε ατόμου και οποιαδήποτε στιγμή.

3 Μάϊου 2012, προεκλογική περίοδος, έγκριτοι νομικοί διατρανώνουν τη διάτρητη διαδικασία με το πρόσχημα της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στοχοποιούνται μη έχοντας τη δυνατότητα να προστατέψουν τους εαυτούς τους και βρίσκονται στο στόχαστρο των διώξεων.

Εκατοντάδες τοξικοεξαρτημένες άστεγες και ΠΑΝΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ βρέθηκαν να συλλαμβάνονται με δήθεν σκοπό την «εξακρίβωση» στοιχείων και να ελέγχονται παρά τη θέληση και τη συγκατάθεσή τους, ως πιθανοί φορείς του ιού HIV/AIDS. Όσες βγαίνουν θετικές στον ιό προφυλακίζονται και τα στοιχεία τους δίνονται στη δημοσιότητα συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών και των διευθύνσεων κατοικίας των οικογενειών τους. Κατηγορούνται ως «εκδιδόμενες» ,κοινώς πόρνες, που έχουν την πρόθεση να μεταδώσουν τον ιό σε «οικογενειάρχες», που υπήρξαν κατά την απόφαση, οι πελάτες που δεν επιθυμούσαν τη χρήση προφυλακτικού.

Εντούτοις εκτός από την πρώτη συλληφθείσα που βρέθηκε σε οίκο ανοχής, καμία άλλη δε σχετίζεται με την πορνεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συλληφθέντων ήταν «χρήστες» ναρκωτικών.

Συλλαμβάνονται και κατηγορούνται όμως όλες, ως «εκδιδόμενες» και παραπέμπονται με την κατηγορία της «βαριάς επί σκοπού σωματικής βλάβης».

Υπογράφουν το κατηγορητήριό τους, σε κατάσταση απελπισίας. Οι Αρχές εκμαίευουν τις ομολογίες τους με τη βία και χωρίς το δικαίωμα δικηγόρου. Τα θύματα, που τις πλείστες φορές δεν βρίσκονταν σε κατάσταση νηφαλιότητας παραπέμπονται στο Δαφνί, το ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής, για να πάρουν φάρμακα και το πρωί να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις φυλακές. Εκεί ζουν μια άλλη περιπέτεια χειραγώγησης, κακομεταχείρισης, κακοποίησης και εξευτελισμού.

Τα ΜΜΕ παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαπόμπευση των γυναικών και στήνουν «λαϊκό δικαστήριο», δημοσιεύουν φωτογραφίες τους παντού και επίσης τις διευθύνσεις των κατοικιών τους με κίνδυνο των οικογενειών τους.

6 Δεκεμβρίου 2016. Η Δίκη.
Δικάζονται και όσες είναι ακόμα εν ζωή αθωώνονται από όλες τις κατηγορίες. Κάποιες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και περιμένουν την απόφαση.
Το θεατρικό έργο «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΧΩΜΑ» είναι οι αληθινές μαρτυρίες-συνεντεύξεις αυτών των γυναικών που κατόπιν άδειας προσαρμόστηκαν θεατρικά από τον Κοραή Δαμάτη που ανέβασε στην Αθήνα, την περασμένη χρονιά το έργο και γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:
Σκηνοθεσία: Ερμίνα Κυριαζή
Σκηνικά / Κοστούμια: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
Πρωτότυπη Μουσική – Ενορχήστρωση: Άρης Αντωνιάδης
Παίζουν: Αντρεα Κασινου, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Αναστασία Ζαντή και Λήδα Καραγιάννη.

Ημερομηνίες παραστάσεων
Πρεμιέρα: 23. Οκτωβρίου 2020

Παραστάσεις: 24, 25, 27, 28 Οκτωβρίου 2020 1, 3, 4, 6, 8 Νοεμβρίου 2020
Τηλ.: 99395970

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close