Εκδρομές να πας , Guide

3 τέλειες εκδρομές για τo σαββατοκύριακο

Ετοιμάσου για φθινοπωρινές εξορμήσεις εντός Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 08 Οκτωβρίου 2020

Εκμεταλλεύσου το σαββατοκύριακο  αλλά και την αργία της 28ης Οκτωβρίου που πλησιάζει και ανακάλυψε 3 πανέμορφα χωριά του νησιού, που συνδυάζουν ιδανικά τη φύση με καλή διαμονή αλλά και νόστιμο φαγητό. 

Επισκέψου τα ωραία Λεύκαρα, τον γραφικό Φαρμακά αλλά και το ξεχωριστό Βουνί που συνδυάζει την ομορφιά της αρχιτεκτονικής τους, τις νοστιμιές της περιοχής και το καλό κρασί.  

ΦΑΡΜΑΚΑΣ
ΕΠ. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Η επικρατέστερη εκδοχή θέλει την ονομασία του χωριού να προέρχεται από το ‘φαρμάτζιην’ (φαρμάκι), το τσουχτερό κρύο που υπάρχει τον χειμώνα. Μια άλλη πάλι εκδοχή λέει πως το όνομα του χωριού σχετίζεται με τα φάρμακα που ετοίμαζαν οι παλιοί από τα βότανα που φύτρωναν στην περιοχή.

Οι χειμωνιάτικες εκδρομές είναι αλλιώτικες, αφού ο καθαρός αέρας και τα ζωηρά τοπία συμπληρώνουν τις ιδανικές συνθήκες για εξόρμηση στη φύση. Την κοινότητα του Φαρμακά θα τη συναντήσεις 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, σκαρφαλωμένη στις βουνοπλαγιές της οροσειράς του Τροόδους.

Στον Φαρμακά θα δοκιμάσεις ζουμερές ντομάτες, θα απολαύσεις αυθεντικά κυπριακά γλυκά, θα δεις από κοντά εμφιαλωτήρια κρασιού και νερού και θα ζήσεις για λίγο κοντά στη φύση.

Στο κέντρο του χωριού δίπλα από το καφενείο βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Είναι κτισμένη με πέτρα και σε σχήμα τρίκλιτης Βασιλικής με τρούλο, αποτελώντας ένα από τα λίγα κτίσματα του είδους αυτού που υπάρχουν στην Κύπρο. Μάθε πως η Αγία Ειρήνη θεωρείται προστάτιδα των ματιών και η εικόνα της είναι θαυματουργή.

Το Οινοποιείο Santa Irene (22515515), το στολίδι του χωριού, υπόσχεται μια απολαυστική εμπειρία σε εσένα και την παρέα σου. Στο οινοποιείο θα δεις πώς φτιάχνεται το κρασί, θα δοκιμάσεις τα διάφορα είδη κρασιού που παράγουν και, αν επιθυμείς, μπορείς να απολαύσεις το φαγητό του εστιατορίου Ιεράμπελος (22515505) που βρίσκεται μέσα στο οινοποιείο. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο σερβίρουν à la carte μενού με είδη σχάρας, ζυμαρικά, burger και πίτσες, ενώ κάθε Κυριακή μεσημέρι στήνεται πλούσιο μπουφέ (€18/ενήλικες & €10/παιδιά) με μια ποικιλία από λαχταριστά εδέσματα. Ακόμη, μπορείς να χαλαρώσεις και στον χώρο του εστιατορίου Φαρμακάς (99403069), αφήνοντας τα παιδιά να παίζουν ανέμελα στον όμορφο παιδότοπο, αν έχει λιακάδα, ενώ εσύ απολαμβάνεις τους μυρωδάτους καφέδες, τα ολόφρεσκα σνακ, καθώς και την εκλεκτή ποικιλία των φαγητών που προσφέρονται στο εστιατόριο. Τις Κυριακές το μεσημέρι, το μαγαζί σερβίρει παραδοσιακές συνταγές όπως στιφάδο, σούβλα και κλέφτικο.

Πολύ κοντά στον Φαρμακά θα βρεις το χωριουδάκι Καμπί και την ταβέρνα Ποταμός (22643315), όπου κάθε Κυριακή σερβίρει πλούσιο κυπριακό πρόγευμα, σούβλα και μεζέδες το μεσημέρι. Δεν γίνεται να μην κάνεις μια στάση για να δοκιμάσεις τα ξακουστά και βραβευμένα σπιτικά γλυκά της Ελένης (99762827, 22642283). Η κυρία Ελένη φτιάχνει γλυκά του κουταλιού, όπως καρυδάκι, κεράσι, καρπούζι, κιτρόμηλο, αχλάδι, περγαμόντο και πορτοκάλι, αλλά και πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως κολοκάσι, κρεμμύδι, σκόρδο και μανιτάρι. Δοκίμασε και αγόρασε το αγαπημένο σου για το σπίτι. Κι αν είσαι λάτρης της φύσης, νότια του χωριού, μέσα σ’ ένα καταπράσινο σκηνικό, θα συναντήσεις την περίφημη χρυσή πηγή νερού του Φαρμακά. Εκεί παρουσιάζεται ένα σπάνιο φαινόμενο, αφού το νερό αναβλύζει από τη γη, σαν να βγαίνει από ένα κόσκινο, από το οποίο προέκυψε και το όνομα της πηγής, ‘Κοσσιηνάς’ ή ‘Κοσκινάς’. Μπορείς μάλιστα να αξιοποιήσεις και τον εκδρομικό χώρο.

Πού να μείνεις
Μπορείς να διανυκτερεύσεις στον ξενώνα Farmakas Living (99426848). Στο κέντρο του χωριού έχουν αναπαλαιωθεί πέντε σπίτια και διαμορφώθηκαν σε πολυτελείς σουίτες με παραδοσιακή διακόσμηση και μία μοντέρνα πινελιά.

ΛΕΥΚΑΡΑ
ΕΠ. ΛΑΡΝΑΚΑΣ 

Η κλασικότερη των μονοήμερων εκδρομών, τα έχει όλα: Και ωραίες πεζοπορικές διαδρομές για τους πιο δραστήριους από μας, και εξερευνήσεις για τους λάτρεις της Ιστορίας, και εκπλήξεις στη διαδρομή και αγορά! 

Σ' αυτό το χωριό μπορείτε να απολαύσετε περιπάτους στα στενά δρομάκια με τα σπιτάκια λαϊκής αρχιτεκτονικής αλλά και να θαυμάσετε τα πλούσια λευκαρίτικα κεντήματα και τα μικρά αριστουργήματα αργυροχοΐας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας. Εκεί έχουν τοποθετηθεί αστικά έπιπλα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, παραδοσιακές στολές, είδη αργυροχοΐας και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από λευκαρίτικα κεντήματα, για τα οποία ήταν φημισμένο το χωριό σε όλο τον κόσμο. Ακόμα, δείτε το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων που δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τη συνέχιση της λευκαρίτικης παράδοσης στο κέντημα και την αργυροχοΐα. 



Προσκύνησε και στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, το μεγάλο ασημένιο Σταυρό που, κατά την παράδοση, φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο, πέρασε όμως και από τη μικρή βιοτεχνία παρασκευής λουκουμιών «Τα Ωραία Λεύκαρα» (24342525, 99644989), που λειτουργεί εδώ και ενάμισι αιώνα. Όσο για διαμονή, ψάξε στα Kozakos Luxury Houses (www.kozakosluxuryhouses.com/ 99676704), Red Blue Door (www.redbluedoor.com/ 22446552, 99420984), Iosiphis's Stone Built House Ltd (www.iosiphishouse.com, 24664677, 99790780), ακόμα και το χουχουλιάρικο Blue Arches (99680556).

Για φαγητό και όχι μόνο θα πας στο Tasties, ένα κουκλίστικο καφέ. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αρχοντικό του 1850, που αναστηλώθηκε το 1927, ενώ και τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί κάποιες επιπλέον διακοσμητικές παρεμβάσεις από τους νέους του ιδιοκτήτες. Στο εν λόγω καφέ-εστιατόριο με τη φινετσάτη διακόσμηση, μπορείς να πας τα σαββατοκύριακο και να επιλέξεις να καθίσεις είτε μέσα, δίπλα στα βιβλία ή πλάι στο επιβλητικό πιάνο, είτε στην ωραία εσωτερική αυλή με το ρολόι και τον κούκο, απολαμβάνοντας παράλληλα πιάτα από το μενού με τη μεσογειακή κατεύθυνση. (24343411, 99828303).

Είναι όμως και "Το σπίτι των ανέμων" που θα το συνατνήσεις λίγο έξω από τα Λεύκαρα θα συναντήσεις ένα από τα πιο παλιά και γνωστά μαγαζιά των Λευκώρων που βρίσκεται εκεί από το 1970. Σερβίρει κυπριακό μεζέ, σούβλα, ψητά φούρνου, διαθέτει αυλή και τζάκι στο εσωτερικό. (24342532). Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις και την Ταβέρνα Αδάμος (99463164) η οποία προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία κυπριακών εδεσμάτων, ανάλογα με την εποχικότητα!

Εναλλακτικά μπορείς να επισκεφθείς το Lefkara Coffee Yard Bar-Restaurant (24105115) στα Πάνω Λεύκαρα. Το μαγαζί σερβίρει καφέδες και διάφορα ροφήματα καθημερινά από νωρίς το πρωί ενώ τα μεσημέρια και τα βράδια σερβίρει πιάτα από την κυπριακή και διεθνή κουζίνα. Σουβλάκια, σεφτελιές, είδη σχάρας και διάφορα άλλα σνακ. 

Στο Stafilaris Coffee Shop (96559211), έα παραδοσιακό πετρόκτιστο καφενεδάκι με μία όμορφη αυλή με κληματαριά στα Κάτω Λεύκαρα, θα απολαύσεις νόστιμο κυπριακό πρόγευμα. Το πρωινό του Stafilaris Coffee Shop περιλαμβάνει καφέ ή τσάι, σπιτικό ψωμί, τυρί, χαλούμι, μπέικον, κυπριακό λουκάνικο, ελιές, ντομάτα, αγγουράκι και επιλογή από δύο αβγά τηγανητά ή βραστά (€7). Επίσης εδώ μπορείς να πιες ζεστά και κρύα ροφήματα και να φας σάνουιτς και μπέργκερ. Δοκίμασε από τα επιδόρπια του γλυκά του κουταλιού, μαχαλεπί, καλό πράμα και κέικ ινδοκάρυδο. Καλό θα ήταν επίσης, να κάνεις μία προκράτηση.

Για καφέ, ψάξε σίγουρα τη Μαρικκού που τα Λεύκαρα (99117143), μία καφετέρια στο χωριό Πάνω Λεύκαρα, όπου θα απολαύσεις παραδοσιακά ροφήματα και εδέσματα όπως σουμαδα, τριαντάφυλλο και λεμονάδες. Από γλυκά θα βρεις σπιτικά γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά γλυκά. Αποκλειστικά για γλυκό, θα πας στο υπέροχο λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο Ώρα για γλυκό (96526342). Το ζαχαροπλαστείο μαζί με τα νόστιμα, σπιτικά γλυκά φτιγμένα με αγνά υλικά που σου φτιάχνει σερβίρει κρύους και ζεστούς καφέδες, σπίτικη λεμονάδα και πορτοκαλάδα, γάλα με τριαντάφυλλο και αναψυκτικα. Μικρός χώρος με τραπεζάκια για να περάσεις όμορφα απολαμβάνοντας το γλυκό σου με την παρέα σου. Σημείωσε ότι πρόσφατα άρχισε να φτιάχνει και brunch!



BOYNI
ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ

Το Βουνί είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριουδάκι της επαρχίας Λεμεσού και της περιφέρειας των κρασοχωρίων. Είναι κτισμένο σε μια πλαγιά με κλίση προς τα νότια με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά και άγρια βλάστηση. Αξίζει να πας για να περιηγηθείς στα σοκάκια του, να δοκιμάσεις τις γεύσεις του και να χαλαρώσεις στην ηρεμία του! 

Μην παραλείψεις ωστόσο να επισκεφθείς την εκκλησία της Παναγίας της Περαβουνιώτισσας, την εκκλησία του Αγίου Μάμα και την Ιερά Μονή Αναστάσεως του Σωτήρος, τα Μουσεία του Βουνιού, εκ των οποίων το Μουσείο Λαϊκής Παράδοσης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Οινολογικό Μουσείο αλλά και τον παραδοσιακό ελιόμυλο. 



Όσο για το πού θα φας, φημισμένες το χωριό για τα εδέσματά τους είναι η Ταβέρνα «Τάκης» (25943631), όπου πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα μακαρόνια στο πήλινο, το Εστιατόριο «Η ωραία Ελλάς» (25944328), η Ταβέρνα «Αλέξανδρος» (99626291) και Το Βουνιώτικο (99316979), που θα δεις με την είσοδό σου στο χωριό.

 

Για καφέ θα πας στο υπέροχο καφενείο Η Πλατεία. Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού Βουνί, και αποτελεί ένα από τα πιο ωραία και γραφικά σημεία στην Κύπρο. Ο παλιός καφενές, με το μεγάλο εσωτερικό και τοην υπέροχη αυλή, αυτός με τις τόνενες καρέκλες και τα μπλε μεταλλικά τραπεζάκια που παραπέμπουν σε νησί της Ελλάδας, λειτουργεί τα τελευταία 111 χρόνια, ανανεώθηκε πρόσφατα και συγκεντρώνει ντόπιους αλλά και επισκέπτες στο χωριό. Θα σε κερδίσει τόσο ο χώρος του όσο και οι άνθρωποί του. Το δε μενού ου θα σου προτείνει από καφέ ψημένο στη χόβολη, μέχρι σπιτικά γλυκά, μπακλαβά, αναψυκτικά, ζιβανία και διάφορα αλκοολούχα ποτά, σνακ και γλυκά.

Για γλυκό κάθισε στην Γωνιά των αγγέλων (99401077). Έναν όμορφο παρεΐστικο χώρο όπου μπορείς να απολαύσεις και τη θέα του χωριού από την πίσω βεράντα. Εδώ, θα απολαύσεις μία σειρά από διάφορα γλυκά ημέρας, ποικιλία από παγωτά, καφέδες, ζεστά και κρύα ροφήματα. Επίσης, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και το δροσερό μαχαλεπί. 

Για διαμονή ρίξε μια ματιά στα Vouni Lodge (99685395) ή το Ipio Vouni Suites (99577140), ένα πέτρινο συγκρότημα από έξι deluxe studio δύο ατόμων (μεταξύ των οποίων και δύο όμορφες σουίτες), που βρίσκεται στην καρδιά του χωριού Βουνί, σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό, που μετρά περίπου 200 χρόνια ζωής. Δες ακόμα το Οινοχώρι (99649460) και το Oinou Strata Oinou Strata Luxury Suites & Wine Bar (25944244), το πολυτελές αγροτουριστικό που βρβαεύθηκε πρόσφατα για τις εγκαταστάσεις του. Τσέκαρε όμως και το The Vouni Collection (99834719), έναν όμορφο ξενώνα που προσφέρει απαράμιλλη γαλήνη και ηρεμία. 

 

Τέλος, είναι και το Serenity Boutique Houses (99226600), που αποτελείται από δύο ξεχωριστές πολυτελείς σουίτες σε μια πλήρως ανακαινισμένη, πετρόκτιστη τριώροφη οικία, σχεδιασμένες με πολύ αγάπη για να δώσουν μια ιδιαίτερη νότα χαλάρωσης και ηρεμίας. Η suite with garden view και η deluxe queen suite μπορούν να μετατραπούν κατόπιν συνεννόησης σε μια τριώροφη κατοικία και να προσφερθεί για τέσσερα άτομα.  

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close