Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

10 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτήν την εβδομάδα

Όλα όσα θα κάνεις αυτήν την εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε στις 05 Οκτωβρίου 2020

Συγκεντρώσαμε 15 αξιόλογες προτάσεις για μουσική, θέατρο, εικαστικά και σινεμά, που μπορείς να απολαύσεις αυτήν την εβδομάδα στην Κύπρο. 

Πάολα
H μοναδική Πάολα, η κορυφαία γυναίκα καλλιτέχνις της Ελλάδας βρίσκεται αυτές τις μέρες στο νησί μας για ξεχωριστές συναυλίες. Η τραγουδίστρια-φαινόμενο  με την απίστευτη φωνή και την εκρηκτική σκηνική παρουσία, η τραγουδίστρια που έχει σφραγίσει την αθηναϊκή νύχτα την τελευταία 10ετία, έρχεται για να εντυπωσιάσει, όπως κάνει πάντοτε, τους χιλιάδες θαυμαστές της σε μοναδικές βραδιές. Σε ένα μουσικό ταξίδι, ανεβαστικό, με τις πολύ μεγάλες της επιτυχίες αλλά και με τις απίστευτες ερμηνείες της σε πολύ μεγάλα τραγούδια. Μάλιστα μόλις σήμερα Δευτέρα 5 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε και το νέο της τραγούδι, με τίτλο "Aμετανόητη".
>> Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, 21.00. 

Κιούμπρικ στο Έρμα
Το «Σινέ Έρμα» και η κινηματογραφική λέσχη «Ερμαγεδδών» ξεκινούν μια σειρά προβολών τις Δευτέρες του Οκτώβρη, στην αυλη του βιβλιοπωλείου «Το Έρμα». Η αρχή γίνεται με την κλασική πολιτική σάτιρα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb). H ταινία σατιρίζει τους φόβους του Ψυχρού Πολέμου για μια πυρηνική σύγκρουση μεταξύ της ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ. Ένας Αμερικανός παράφρων στρατηγός διατάζει τα βομβαρδιστικά του να εξαπολύσουν πυρηνική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Κι ενώ το Πεντάγωνο καλεί τη Μόσχα για να αντιμετωπίσουν από κοινού την ιδιόρρυθμη κατάσταση, πληροφορείται την ύπαρξη ενός μηχανισμού σοβιετικών αντιποίνων που ούτε το Κρεμλίνο είναι σε θέση να ελέγξει. Παίζουν οι Πίτερ Σέλλερς, Τζορτζ Σκοτ, Στέρλιν Χέιντεν. Ακολουθού οι προβολές των ταινιών «Ο ταξιτζής» του Μάρτιν Σκορσέζε, «Τιμπουκτού» του Αμπντεραχμάν Σισακό και «Grand Budapest Hotel» του Γουές Άντερσον.
>> Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, βιβλιοπωλείο «Το Έρμα», Λευκωσία, 19.15. Πληρ. 22346770.

«Ποια νομίζεις ότι είμαι» στη Λέσχη
Με την ταινία Σαφί Νεμπού «Ποια νομίζεις ότι είμαι» (2019) επαναρχίζει τις προβολές της μετά από μακρά, αναγκαστική διακοπή, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Καμίγ Λοράνς και σ’ αυτήν πρωταγωνιστεί η Ζιλιέτ Μπινός σ’ έναν από τους καλύτερους ρόλους της πλούσιας καριέρας της. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με την Αλιάνς Φρανσαίζ Λεμεσού. Η Κλερ είναι μία χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών και καθηγήτρια πανεπιστημίου, η οποία μόλις έχει χωρίσει από τον νεαρό εραστή της, Λουντό. Στο διαδίκτυο, όμως, έχει επινοήσει μίαν άλλη, πιο επιθυμητή περσόνα για να κατασκοπεύσει τον πρώην της: αυτή είναι η Κλάρα, μία όμορφη και ξέγνοιαστη 20άρα, που σύντομα θα γνωριστεί με τον φίλο και βοηθό του Λουντό, Άλεξ. Η επικοινωνία τους ξεκινά αθώα, γρήγορα όμως η έλξη τους είναι ακαταμάχητη και ο Άλεξ πιέζει την Κλερ να συναντηθούν από κοντά. Εγκλωβισμένη στο πλασματικό της «πρόσωπο», η Κλερ είναι σε αδιέξοδο. Πού, όμως, σταματά το ψέμα και πού ξεκινά η αλήθεια; Παίζουν ακόμη οι Φρανσουά Σιβίλ, Νικόλ Γκαρσιά.
>> Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ΡΙΟ 3, Λεμεσός, 20.15.

 

Η Μηχανή Turing από το Θέατρο Versus
Το έργο πραγματεύεται τη ζωή του Άλαν Τούρινγκ, του Άγγλου μαθηματικού που έσπασε τον μυστικό κώδικα του γερμανικού "Enigma" κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Με αυτή του την κίνηση ο Τούρινγκ έσωσε εκατομμύρια ζωές συμβάλλοντας έτσι και στον ταχύτερο τερματισμό του πολέμου. Ο Turing είχε δημιουργήσει μια πρωτότυπη  μηχανή σκέψης που με τα χρόνια θα εξελισσόταν στον σημερινό υπολογιστή. Από την εφηβική του ήδη ηλικία άρχισε να ξεδιπλώνεται το ταλέντο του στα μαθηματικά. Τότε ανακάλυψε και την ομοφυλοφιλία του με τον Τιούρινγκ να ερωτεύεται συμμαθητή του. Στο σχολείο οι καθηγητές του δεν αναγνώρισαν την κλίση του στα μαθηματικά, ενώ δεν κατάφερε να κερδίσει υποτροφία στο κολέγιο Τρίνιτι του Καίμπριτζ πηγαίνοντας έτσι στο Κίνγκς Κόλετζ του Καίμπριτζ. Αναγκασμένος σε σιωπή από τις μυστικές υπηρεσίες και αφού  είχε καταδικαστεί για την  ομοφυλοφιλία του σε ορμονική θεραπεία, μια μέθοδος που εφαρμοζόταν σε ομοφυλόφιλους για τη μείωση της λίμπιντο, αποτραβήχτηκε.  Ταλαιπωρημένος, αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του τρώγοντας ένα δηλητηριασμένο μήλο, μιμούμενος ένα διάσημο αγαπημένο του παραμύθι, τη Χιονάτη και τους  επτά νάνους. 
Οι συντελεστές της παράστασης είναι: Μετάφραση: Λευτέρης Ελευθερίου, Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης, Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος, Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς, Πρωτότυπη Μουσική – Ενορχήστρωση: Χρυσόστομος Φυλακτού, Παίζουν: Φώτης Καράλης & Σάββας Mένοικου. 
>> Δευτέρα 5, Τρίτη 6, Τετάρτη 7, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, Θέατρο Ένα, Λεμεσός. Τηλ.: 99395970.

170 τετραγωνικά (Moonwalk)
Τα 170 τετραγωνικά (Moonwalk), η μεγάλη περσινή επιτυχία του ΘΟΚ, μια παράσταση που έσπασε ταμεία και γοήτευσε κοινό και κριτική, επανέρχεται στη Νέα Σκηνή για αυστηρά περιορισμένο αριθμό παραστάσεων – μόλις 15.
Στην ελληνική επαρχία του σήμερα: Μέσα στα 170 τετραγωνικά του πατρικού τους σπιτιού, δύο αδερφές, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα τους, στήνουν ένα σκηνικό ξεκαθαρίσματος παλιών αντικειμένων και οικογενειακών κειμηλίων. Ο περίκλειστος χώρος μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, διαβρωμένες σχέσεις και κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια, και η αλήθεια επιτέλους απογυμνώνεται.
Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιωργής Τσουρής, με χιούμορ και αιχμηρή γλώσσα, φωτίζει παθογένειες της ελληνικής οικογένειας, συνθέτοντας ένα παζλ έντονων συγκρούσεων, αλλεπάλληλων ανατροπών και συγκλονιστικών αποκαλύψεων. Στη διάθεσή του μια μοναδική ομάδα πέντε ηθοποιών που φέρει εις πέρας ένα ανεπανάληπτο σκηνικό αποτέλεσμα όπου το δραματικό στοιχείο εναλλάσσεται με το κωμικό.
* Συστήνεται για άτομα άνω των 16 ετών.
>> Κάθε Τέταρτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00, Θέατρο ΘΟΚ, Λευκωσία. Πληροφορίες / Εισιτήρια: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717, και ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Αυθεντικός, συναισθηματικός, εκρηκτικός, ο Βασίλης μετράει «κοντά μισό αιώνα» πορείας, αμέτρητους δίσκους, τεράστιες επιτυχίες και θρυλικές συναυλίες. Και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο αιώνιος έφηβος επιστρέφει στην Κύπρο για πέντε συναυλίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ, που μέσα στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και αναλογιζόμενοι την αυξημένη ανάγκη για πολιτιστική ανάταση και ποιοτική ψυχαγωγία, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ αποφάσισε όπως δεν μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.
>> Τρ 6 & Τετ 7 Οκτωβρίου, αμφιθέατρο Σκαλί Αγλαντζιάς, Λευκωσία.  
>> Πεμ 8 Οκτωβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού. 
>> Παρ 9 Οκτωβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας. 
>> Κ 11 Οκτωβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού.  
Τα εισιτήρια διατίθενται στην ιστοσελίδα shop.tickethour.com. Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη βάση των σχετικών πρωτοκόλλων και διαταγμάτων.  

100 καλλιτέχνες εμπνέονται από το αυγό και εκθέτουν!
Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός – Κλάδος Λευκωσίας διοργανώνει μια μοναδική Έκθεση Τέχνης και Δημοπρασίας με τη συμμετοχή 100 καλλιτεχνών από Κύπρο και Ελλάδα, με θέμα “Life”.  Τα έργα θα φιλοξενηθούν στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, από τις 7 Οκτωβρίου έως την 1 Νοεμβρίου 2020, με σκοπό να ενισχυθεί το πρόγραμμα Κοινωνικής Πρόνοιας του Κλάδου Λευκωσίας.
Το αυγό ως σχήμα επιλέγηκε γιατί συμβολίζει το ξεκίνημα και τη συνέχεια της ζωής, που δημιουργεί και εξελίσσεται. Τη ζωή, άλλωστε, προστατεύει και το έργο του Ερυθρού Σταυρού, του μεγαλύτερου διεθνούς ανθρωπιστικού κινήματος, ακολουθώντας πάντα τις ιδρυτικές του αρχές που τυγχάνουν σεβασμού και εκτίμησης εκατομμυρίων εθελοντών του κινήματος, και πάνω στις οποίες βασίζονται τα πολλαπλά ανθρωπιστικά προγράμματα και δράσεις του.
 Η έκθεση, που θα φιλοξενείται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στην Αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων, θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως την 1η Νοεμβρίου. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 όπως ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων στον χώρο της έκθεσης θα είναι τα 50 άτομα. Επίσης, η χρήση μάσκας κατά την επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο θα είναι υποχρεωτική. 
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προσφορά για την αγορά του έργου της επιλογής τους, ώστε να το αποκτήσουν, ενισχύοντας  έτσι το ανθρωπιστικό έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού – Κλάδου Λευκωσίας. Προσφορά θα μπορεί να κάνει το κοινό και διαδικτυακά, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2020, αφού όλα τα έργα θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της έκθεσης Τέχνης και Δημοπρασίας “Life”, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.redcrosslife.com.cy.
>> Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία. 

Η Βασίλισσα της ομορφιάς
Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» ανεβάζει την παράσταση «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα. «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα, είναι το έργο που έκανε γνωστό παγκοσμίως τον συγγραφέα του σε ηλικία 26 ετών. Είναι ένα σύγχρονο, κλασσικό έργο, μια τραγωδία για την ανθρώπινη μοναξιά, με μαύρο, διαβρωτικό χιούμορ, με έντονο σασπένς και μεγάλες ανατροπές. Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δύο γυναίκες ζουν μόνες τους, η εβδομηντάχρονη αυταρχική Μαγκ Φόλαν και η σαραντάχρονη κόρη της Μωρήν, η οποία την φροντίζει. Η σχέση τους είναι μια σχέση αγάπης και μίσους, που κάνει τη συμβίωσή τους σχεδόν αφόρητη σε έναν ανελέητο αλληλοσπαραγμό. Τη μίζερη καθημερινότητά τους θα ανατρέψει η εμφάνιση του Πάτο Ντούλυ, ενός άνδρα που επιστρέφει για λίγο στην πόλη του και συναντά, είκοσι χρόνια μετά, τη «βασίλισσα της ομορφιάς» Μωρήν, προσφέροντάς της ουσιαστικά μια τελευταία ευκαιρία να αγαπήσει και να αγαπηθεί. «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» συνδυάζει την ακραία γραφή, την εντυπωσιακή ρυθμολογία, το έντονο σασπένς και το διαβρωτικό χιούμορ. Αποτελεί μια βαθιά τομή στη σύγχρονη ζωή, μια ανατομία των σχέσεων με επιθετικό και βίαιο τρόπο αλλά και βαθιές ανθρώπινες ρωγμές, έργο αντίστοιχο του in-yer-face-theatre που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του ‘90. Πώς βιώνουν οι άνθρωποι τη ζωή; Μπορούν οι σχέσεις γονιών και παιδιών ν’ αυτονομηθούν; Μπορεί η αγάπη να λειτουργήσει εγκλωβιστικά και να φυλακίσει τον άνθρωπο;
>> Πέμπτη 8 Οκτωβρίου & Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, Σατιρικό Θέατρο (Πάνω Σκηνή), Λευκωσία, 20.30. Τηλ. 24652800/1 – 99490102.

«Τα τραγούδια της καρδιάς μας» Με τους Κούλη Θεοδώρου & Μαρία Θεοδότου
Με τραγούδια από τη σύγχρονη ελληνική μουσική, συνθετών και τραγουδοποιών όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, οι αδελφοί Κατσιμίχα, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, οι Πυξ Λαξ, ο Κουγιουμτζής, ο Ξαρχάκος και πολλοί άλλοι.
>> Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, Πλατεία, Πολιτιστικό Κέντρο «το σκαλί», Αγλαντζιά, Λευκωσία, 20:30. Είσοδος Ελεύθερη. Για κρατήσεις θέσεων: 99 059 257.

To "Afterparty" του Αλέξανδρου Βασμουλάκη στην Γκαλερί Eins
Η γκαλερί eins στη Λεμεσό είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Βασμουλάκη με τίτλο Afterparty. Στήνοντας εκ νέου καμβάδες ή γλυπτά από υπάρχοντα υλικά, objet trouvé και στοιχεία που αποσπώνται από καθημερινές πραγματικότητες, ο Αλέξανδρος Βασμουλάκης δημιουργεί διαστρωματώσεις υλικών που προκύπτουν μέσα από διαδικασίες διατήρησης και ανάκτησής τους ως νέα φόρμα, οντότητα ή εμπειρία. Η πρακτική του καλλιτέχνη κινείται ανάμεσα στο γκράφιτι, σε επιτοίχιες εγκαταστάσεις, κολάζ, ζωγραφικά έργα μεγάλης κλίμακας με κυβιστικές αναφορές και αφαιρετικά γλυπτά. Την οριοθέτηση τους διαρρηγνύει μια γλαφυρή αισθητική και το έργο του μπορεί συχνά να θεωρηθεί μια σύνθεση που σαν παλίμψηστο φέρνει μαζί παλαιότερα μέλη αποδίδοντάς τα ως αναδιαμορφώσεις στο παρόν. Διαμέσου των επιφανειών που απλώνονται στον καμβά, στον τοίχο ή στο γλυπτό δίνει ξανά νεύρο σε ό,τι απομένει από το ιστορικό τους παρελθόν, αποσχηματίζοντας και ξανασχηματίζοντας ατάραχες αναγνώσεις τους. Παρόμοια, τα ζωγραφικά του έργα ενισχύονται με στρώσεις από παστέλ, λαδομπογιά, τέμπερα και ακρυλικό τις οποίες αποξέει και ξανακολλά, καθιστώντας τες ορατές εν μέρει. Στην ατομική έκθεση με τίτλο “Afterparty”, ο Βασμουλάκης μάς παρουσιάζει ένα ζωγραφικό έργο με διαστάσεις 3x5 μέτρα και μια σειρά από γλυπτά που μοιάζουν παραμορφωμένα. Τα άλλοτε παραστατικά αυτά αντικείμενα κατασκευάστηκαν από σίδερο και φελιζόλ για να παρελάσουν στο καρναβάλι της Πάτρας περίπου πριν μια δεκαετία. Αφού πετάχτηκαν, ο καλλιτέχνης υιοθετεί  τα «απομεινάρια» αυτά μετατρέποντας τη λειτουργία τους από οντότητες με πεπερασμένη ταυτότητα και δεδομένη αξία σε μια καινούργια παρουσία που αναδύεται μέσα από την περιέργειά του να διαχειριστεί την κατακερματισμένη τους ευθραυστότητα. Αυτή η αυτοσχέδια εμπειρία που, κατά τύχη ή κατ’ εφεύρεση, αλλάζει την αρχική κατεύθυνση για την οποία προορίζονταν, ενεργοποιεί μια διαδικασία στοχασμού η οποία συμβαίνει κατά την πολυσύνθετη αξιοποίηση μιας παιγνιώδους παραμόρφωσης. Τα απομεινάρια καταστρέφονται, κόβονται και ξαναβάφονται υβριδοποιώντας την όποια ταυτότητα και δημιουργώντας μια πληθώρα εικόνων και υφών που εναλλάσσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιλαμβανόμαστε χωρικές και χρονικά προσδιορισμένες πραγματικότητες de novo∙ καθώς το πάρτι συνεχίζεται. (Κειμένο της Μαρίας Πετρίδη).
>> Γκαλερί Eins, Λεμεσός. Μέχρι 12.10.2020.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close