Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

20+2 υπέροχα πράγματα για να κάνεις το weekend

Τι μπορείς να κάνεις το Σαββατοκύριακο στην πόλη

Δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2020

Πιο κάτω θα βρεις όσα μπορείς να κάνεις το επόμενο τριήμερο στην Κύπρο. Περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικές, εικαστικές και παιδικές εκδηλώσεις και δράσεις, ταινίες που προβάλλονται στα θερινά σινεμά της πόλης  καθώς και χρήσιμες πληροφορίες.

Όλα όσα δηλαδή θα μας κάνουν να περάσουμε πιο όμορφα το weekend! 

Με δύναμη από την Κηφισιά
Την κωμωδία «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, ένα από τα κορυφαία έργα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας ανεβάζει το Θέατρο Διόνυσος σε σκηνοθεσία Χρήστου Γιάγκου. Μέσα από τις αφηγήσεις των τεσσάρων ηρωίδων, για τις σχέσεις τους με τους άνδρες, τις κωμικοτραγικές καταστάσεις οι συγγραφείς αποκωδικοποιούν τον ψυχισμό της γυναίκας. Συντελεστές: Κείμενο: Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά. Σκηνικά/Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου. Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης. Μουσική: Άντρια Κουννά. Ηθοποιοί: Σοφία Καλλή, Ελένη Σιδερά, Πέννυ Φοινίρη, Θέκλα Φλουρή.
>> Πρεμιέρα: Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 στις 8.30 μ.μ στο θέατρο «Διόνυσος». Τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία: Παρασκευή & Σάββατο στις 8.30 μ.μ. , Κυριακή στις 7.00 μ.μ. μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2020.
Εισιτήρια: 15 ευρώ( κανονικό),12 ευρώ( συνταξιούχοι, φοιτητές). Αγορά εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com. Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22818999 & 99621845.

Θεατρική παράσταση «Ου» του Ευριπίδη Δίκαιου
Επόμενη συμμετοχή του προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.20 από το κέντρο παραστατικών τεχνών ΜΙΤΟΣ, για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι η θεατρική παράσταση [ * το ετεοκυπριακό γράφημα της συλλαβής “ου”] του Ευριπίδη Δίκαιου.
… ύλη έν' η ζωή μας ολόκληρη, πόθεν ερκούμαστεν, που πάμεν, με οποίον τρόπον. Ύλη έν' τα καπνά στ’ αμμάθκια μας, ύλη έν' το ποιόν μας. Άλλα τροπάρκα εν έχομεν να θκιαβάσομεν. Εις την αντιδιαστολήν του πνεύματος η ύλη γένετ’ εμμεμφίς, αμμά ‘ν’ η ύλη που μας ‘ρίζει…
Εμείς, ούλοι οι συνότζιαιροι, είμαστεν η τελευταία γενιά, παρκάτω εν έσιει. Ούλες οι γενιές λαλούν το, “κάθε γρόνον τζιαι σιειρόττερα”, άμμε εμείς είμαστεν η τελευταία. Τούτος ο κύκλος, ο μεγάλος, ο ιστορικοπολιτικοκοινωνικός, έφτασεν στον πάτον της κίνησης του εκκρεμούς. Τζιαι τούτος ο κύκλος είναι τζιαι ο πιο εκτεταμένος, ο πιο εναγκαλιστικός, χωρεί τους ούλλους τζιαι ούλλα. Η γη καίγεται ρε. Καθούμαστεν στην πρύμνην τζιαι βουλιάζει μούττην πρώτα.
Έν' η πρώτη φορα άτζιαπεις σου; Κομήτες δεινοσαυροφόνοι, παγετώνες, ηφαίστια… άντεξεν κάμποσα. Ο πυρήνας, όμως, τζιαμέ. Οι πλάκες οι τεχτονικές το ίδιον. Η ατμόσφαιρα τζιαμέ. Αναπνέει λλίον που το ‘ναν, λλίον που τ’ άλλον. Δίχα μας καλά θα ‘ναι, αλλά θα ‘ν’ καλά δίχα μας — διατί… αείες την Πάφιαν; Την Αφροδίτην; Ολόκληρος πλανήτης, έχασεν το νερόν της. Οι ωκεανοί εβράσαν τζιαι εξατμιφανιστήκαν. Το υ τυχά που έπαθεν… Η Γαία είναι μάγκισσα, λαλείς…
Κείμενα, Παρουσίαση, Φωνασκία, Τεχνικά, Ταμείο: Ευριπίδης Δίκαιος
Σε κάθε παράσταση φιλοξενείται ένας μουσικός με μηδέν γνώση επί της παράστασης, που καλείται να αυτοσχεδιάσει ελεύθερα βάσει τα σκηνικά δρώμενα.
*η παράσταση συμπεριλαμβάνει σκύλο επί σκηνής
φωτογραφία προώθησης: @thecharisioannou
Παραπλεύρως Παραγωγές
>> Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου [μουσικός: Νικόλας Τρύφωνος]
>> Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου [μουσικός: Χριστίνα Πολυκάρπου]
>> Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου [μουσικός: Βερόνικα Αλωνεύτου] 
Παρασκευή 25- Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός. Είσοδος: €5. Κρατήσεις 9777 8812.

Ήχος από κόκκαλα που σπάνε, στις Αποθήκες ΘΟΚ
Η καλλιτεχνική ομάδα των Δράσεων 2020-2021: «Νέος σε έρημο νησί» συνεχίζει με την παρουσίαση του έργου «Ήχος από κόκαλα που σπάνε» της Σουζάν Λεμπό, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη. Σε μια χώρα που σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο, δύο ανήλικα παιδιά, η Ελίκια και ο Ζοζέφ, βλέπουν τη ζωή τους να ανατρέπεται ραγδαία. Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου. Δραματουργία: Ελένη Μολέσκη. Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου. Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου. Κίνηση: Έλενα Χριστοδουλίδου. Παίζουν: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Ελένη Μολέσκη, Τάριελ Μπερίτζε.
>> Από 25 Σεπτεμβρίου 2020 και κάθε Παρασκευή-Σάββατο, 20:30, και Κυριακή, 18:00 (μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2020), Αποθήκες ΘΟΚ, Λευκωσία. Πληρ. Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717.

Το έργο που πάει λάθος
Το «θέατρο Ένα» ανεβάζει για δεύτερη σεζόν την κωμωδία «Το έργο που πάει λάθος» η οποία διέκοψε πορεία τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγω της καραντίνας. Το έργο των Χένρι Λιούις, Τζόναθαν Σάιερ και Χένρι Σιλντς είναι ένα «θεατρικό μέσα σε θεατρικό» στο οποίο κυριολεκτικά τίποτε δεν πάει καλά. Είναι, όπως λέει και ο τίτλος του, «Ένα έργο που πάει λάθος». Πραγματικά τίποτε δεν πάει σωστά στην παράσταση την οποία  προσπαθεί απεγνωσμένα να ανεβάσει  μια ομάδα ερασιτεχνών ηθοποιών, φοιτητών πανεπιστημίου. Τα πατώματα σπάνε  και πέφτουν, οι πόρτες μαγκώνουν, οι  ηθοποιοί εγκλωβίζονται στον ανελκυστήρα, η πρωταγωνίστρια τραυματίζεται  από τους συμφοιτητές της πάνω στη σκηνή,  βγαίνει knock out κι αντικαθίσταται εξ ανάγκης από μια τεχνικό που δεν  έχει ιδέα τι πρέπει να κάνει, ενώ διαβάζει τα λόγια της από σελίδες ανακατεμένες, ένας ηθοποιός βρίσκεται δεμένος με χειροπέδες σε ένα καναπέ και τον κουβαλά μαζί του από το ισόγειο στο ανώγειο, τα ποτά δεν είναι ουίσκι αλλά κάτι σχεδόν σαν… δηλητήριο, ένα πτώμα που ενώ θάπρεπε να μην είναι… ζωντανό  κινείται, μιλά και διορθώνει λάθη κι άλλα πολλά ευτράπελα χαρίζουν γέλια μέχρι δακρύων στους θεατές.Σκηνοθεσία Αντρέας Χριστοδουλίδης. Παίζουν: Σωτήρης Μεστάνας, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Γιώργος Τζωρτζής, Διομήδης Κουφτερός, Βασιλική Ανδρέου, Φανή Σωκράτους, Σάββας Μενοίκου, Γιώργος Χριστοδούλου.
>> Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 8.30 μμ. Πληρ. 22348203.

Μάριος Φραγκούλης
Ο Μάριος Φραγκούλης θα μας χαρίσει ωραίες μαγικές στιγμές με τραγούδια από τα άλμπουμ του αλλά και πολλά άλλα ακόμα αγαπημένα τραγούδια από το τεράστιο ρεπερτόριό του, ελληνικό και ξένο. Μαζί με τους νέους συνεργάτες του, τη Μυρτώ Βασιλείου και τον Βασίλη Κούρτη θα υφάνουν ένα πρόγραμμα φτιαγμένο από έρωτα και άστρα.
>> Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών, Λευκωσία, 21.00.
>> Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, Αρχαίο θέατρου Κουρίου, Λεμεσός, 21.00. Εισιτήρια tickethour.com.cy Tηλ. 77777040, όλα τα ACS couriers και το ταμείο του Κηποθεάτρου Λεμεσού από τις 16:00 - 19:00.

8ο Φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ
Για μια ακόμη χρονιά, συγγραφείς-περφόρμερ και άλλοι καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό μοιράζονται πρωτότυπους τρόπους συγγραφής, ανάγνωσης και, γενικότερα, παρουσίασης/επιτέλεσης της λογοτεχνίας και του λόγου, μέσα από ποικιλία από δρώμενα και εργαστήρια, στο 8ο Φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ (25-27Σεπτεμβρίου). Απόψε παρουσιάζονται λογοτεχνικές περφόρμανς. ΚΥΠΡΟΣ: Στέλλα Βοσκαρίδου (σε συνεργασία με τον συνθέτη Ανδρέα Παπαπέτρου), Μιχάλης Βρυωνίδης (σε συνεργασία με την εικαστικό Τζούλια Γεωργιάδου), Ελενίτσα Γεωργίου, Μαρία Α. Ιωάννου, Αυγή Λίλλη. ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ / ΚΥΠΡΟΣ: Anthony Anaxagorou. ΕΛΛΑΔΑ: Παυλίνα Μάρβιν. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Katia Sophia Ditzler. ΠΟΛΩΝΙΑ: Iga Maria Szczepańska. ΙΤΑΛΙΑ: Sergio Garau. 
>> Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, Συνεργείο, Λεμεσός, 20.00. Πληρ. 99558358, 99556226.

 4ο Αγροτικό Φεστιβάλ
Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών θα διοργανώσει το 4ο Αγροτικό Φεστιβάλ στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2020 στο Κηποθέατρο Λεμεσού. Σκοπός της διοργάνωσης αυτής είναι η ενημέρωση των αιτητών μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων του ρόλου του ΚΟΑΠ και η συμμετοχή ντόπιων εταιρειών καθώς επίσης και η προώθηση διαφόρων κυπριακών εδεσμάτων της κυπριακής κουλτούρας. Μέσα από το φεστιβάλ αυτό, ντόπιοι και τουρίστες θα γνωρίσουν τα κυπριακά εδέσματα και θα ενημερωθούν για τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα τα οποία επιχορηγεί ο ΚΟΑΠ, επιπλέον, θα ψυχαγωγηθούν από σημαντικούς καλλιτέχνες της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Ασπασία Στρατηγού, Άντρη Καραντώνη, Μηχάλης Χατζήμιχαηλ, Σάββας Στεφάνου, Έλενα Νεοφυτίδου, Λίζα Θεοφάνους, Πάρης Παράσχος, Λευτέρης Πιτσιλλίδης, το χορευτικό συγκρότημα "Διόνυσος", η ομάδα κρουστών Batukinio και η φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού. 
>> Παρ 25- Κ 27 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, 20.00. Είσοδος δωρεάν. Εισιτήρια tickethour.com.cy

Περπατώντας στις Όχθες του Πεδιαίου Ποταμού
Δυο γυναίκες ηθοποιοί, μέσα από μια αδελφική σχέση, μπλέκονται και ξεμπλέκονται, συνομιλούν και παίζουν με την πόλη αφηγούμενες ιστορίες της πόλης της Λευκωσίας βασισμένες στο βιβλίο της Άννας Μαραγκού «Περπατώντας στις Όχθες του Πεδιαίου Ποταμού». Ξανά ανακαλύπτουν την πόλη, τα κτίρια, τους ανθρώπους της και την ιστορία της, φέρνοντάς στο φως τις κρυμμένες ομορφιές, αλήθειες, μυστικά και τραύματά της. Μαζί με ένα μουσικό επί σκηνής, αφηγούνται ιστορίες που αψηφούν οδοφράγματα και διαδραματίζονται τόσο στις βόρειες συνοικίες της πόλης (ποτζεί) όσο και στις νότιες (ποδά). Παίζουν: Ειρήνη Ανδρονίκου, Αντωνία Χαραλάμπους, Μουσικός Επί Σκηνής: Ανδρέας Οικονομίδης, Διασκευή/ Σκηνοθεσία: Βαλεντίνος Κόκκινος, Σχεδιασμός Ηχητικού Τοπίου/ Αυτοσχεδιασμοί: Ανδρέας Οικονομίδης, Διασκευές Τραγουδιών/ Μουσική Διδασκαλία Τραγουδιών: Γιώργος Καλογήρου, Κοστούμια: Χρύσανθος Κάρα, Σχεδιασμός Φωτισμού: Χρίστος Γωγάκης, Φωτογραφία: Δημήτρης Λούτσιος.
>> Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, Καφενείο Χαράτσι (πλησίον Παλιάς Ηλεκτρικής), Λευκωσία, 20:30 (προσέλευση στο χώρο 20 λεπτά πριν). Είσοδος: €10. Τηλ. 99 88 75 69.

Ο άνθρωπος μαξιλάρι
Το Θέατρο Ανεμώνα μετά από μια αναπόφευκτη παύση έξι μηνών που η πανδημία επέβαλε στις παραστάσεις του, επιστρέφει με το έργο του οποίου η πρεμιέρα από τον Μάρτη τελεί εν αναμονή.. στο Θέατρο βεβαίως θα τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Το θέατρο Ανεμώνα είναι το πρώτο θέατρο “κλειστού τύπου” που ανοίγει μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο που επήλθε με την καραντίνα. Οι προκρατήσεις θέσεων είναι απαραίτητες καθώς και η έγκαιρη προσέλευση στο θέατρο προς αποφυγή συνωστισμου.  Η πρεμιέρα του περίφημου έργου του Μάρτιν Μακ Ντόνα “Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΞΙΛΑΡΙ” (THE PILLOWMAN) που ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Βαρνάβα Κυριαζή θα δοθεί την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στην έδρα μας στα Λατσιά και ο αριθμός παραστάσεων θα είναι περιορισμένος!  
Σε κάποιο άγνωστο, αυταρχικό καθεστώς, ένας συγγραφέας ανακρίνεται από την αστυνομία για μια σειρά από παιδικούς φόνους που έγιναν στην πόλη, οι οποίοι ταιριάζουν απόλυτα με κάποιες από τις σύντομες ιστορίες του, ιστορίες με παιδιά, όχι όμως “για παιδιά”.. Ιστορίες κάποτε αστείες και τρυφερές, μα τις πιο πολλές φορές σκληρές και ζοφερές.. Στο διπλανό δωμάτιο ανακρίνεται και ο αδελφός του συγγραφέα, άτομο με νοητικά προβλήματα. Τί συνέβη άραγε όταν ήταν παιδιά και τί σχέση μπορεί να έχει αυτό με τους φόνους;  Τί συνέβη σε όλους μας όταν ήμασταν παιδιά; Μέσα σε ένα λαβύρινθο αφηγήσεων, η φαντασία με την πραγματικότητα συγχέονται, τα φαντάσματα του παρελθόντος επιστρέφουν, όλα ανατρέπονται, και η αλήθεια αποκαλύπτεται... Στο έργο ο συγγραφέας καταγγέλει την κοινωνία που γεννά τη βία και κατ’ επέκταση την οικογένεια που την αναπαράγει. Μας καλέι να εισέλθουμε σε έναν μακάβριο κόσμο, να δούμε κατάματα βίαιες ιστορίες και να αναγνωρίσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις τους. Τελικά, είμαστε άραγε αυτό που γεννιόμαστε ή αυτό που οι άλλοι ορίζουν για μας; Συνεχείς ανατροπές, αστυνομική πλοκή, μαύρο χιούμορ, ευφυείς διάλογοι, στοιχεία θρίλερ-με τη βία και την τρυφερότητα να συνυπάρχουν- εξελίσσουν ένα παραμύθι που ισορροπεί ανάμεσα στον κωμικό παραλογισμό και στη γνήσια κλασική τραγωδία. Παρά το πολιτικό σχόλιο για τη βία της εξουσίας, πρόκειται ουσιαστικά για έργο που μιλάει για την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας. Και για την ανάγκη μας να επιστρέψουμε εκεί..
Μτφρ.-σκηνοθ.: Βαρνάβας Κυριαζής, σκηνικά-κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου, φωτιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης, μουσική επιμέλεια: Βαρνάβας Κυριαζής. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίνος Ξενοφώντος, Χάρης Κκολός, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Γιάννα Λευκάτη, Γιώργος Ιωσήφ και ο Αντρέας Τηλεμάχου. Συμμετέχει: Μαρία Χρυσοστόμου.
>> Παραστάσεις: Παρασκευή 25, Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου , Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία, 20.30. Πληρ.: 70007721, 99344702.

Δημήτρης Ζερβουδάκης - Γεωργία Νταγάκη
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συναντά αυτό το καλοκαίρι τη Γεωργία Νταγάκη, σε μια μουσική συνεύρεση που ενώνει το Βορρά με το Νότο, τη Θεσσαλονίκη με την Κρήτη. Δύο κόσμους με ξεχωριστά χαρακτηριστικά αλλά με κοινό παρονομαστή την αλήθεια και το πάθος στην έκφραση. Ενώνουν τις φωνές τους πάνω στη σκηνή, τραγουδώντας ο ένας τα τραγούδια του άλλου αλλά και όσα έχουν ξεχωρίσει, από το ευρύ ρεπερτόριο στο οποίο κινούνται. Από τις ακουστικές μπαλάντες μέχρι την ηλεκτρισμένη ροκ εκφορά, στον ρυθμό και την ένταση! Από τον αμιγώς «λαϊκό» η και «ρεμπέτικο» τρόπο του έντεχνου τραγουδιού, μέχρι τις βιωματικές μελωδίες, με έντονο άρωμα της παράδοσης. Ιδιαίτερα χρωματισμένα από τον Βαλκανικό μας τρόπο. Δοσμένα όλα με αγάπη και φαντασία. Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης είναι ένας ερμηνευτής και τραγουδοποιός μοναδικής κοπής, με επιβλητική σκηνική παρουσία, που έχει αφήσει έντονο στίγμα από το ξεκίνημα του με τους ιστορικούς “Νέους Επιβάτες” και κατόπιν με τις προσωπικές δουλειές του και συνεργασίες με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές. Φωνή αισθαντική που έχει αφομοιώσει τόσο τις ροκ επιρροές του όσο και τις ισχυρές καταβολές της παραδοσιακής, ρεμπέτικης και λαϊκής μας μουσικής. Η διάδραση με το κοινό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των παραστάσεων του. Η Γεωργία Νταγάκη είναι η πρώτη Ελληνίδα καλλιτέχνις που κατόρθωσε με ένα παραδοσιακό όργανο, όπως είναι η κρητική λύρα, να καταξιωθεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα σε διεθνές επίπεδο. Με τη δεξιοτεχνία της και την δυναμική παρουσία συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές συνεργαζόμενη με τον EricBurdon, τους Gordon Gano & Violent Femmes και τον Goran Bregovic, ντύνοντας με ελληνικό χρώμα μεγάλα τραγούδια της rock, τόσο σε live εμφανίσεις όσο και στη δισκογραφία τους.
Συμμετέχουν: Θανάσης Αρχανιώτης (τύμπανα), Διαμαντής Καραγιαννακίδης (πλήκτρα), Θάνος Κολοκυθάς (μπάσο), Νίκος Παπαδόπουλος (κιθάρες), Μάκης Δρακόπουλος (ηχοληψία).
>> Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.30. 
>> Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, Σκαλί Αγλαντζιάς, 20.30. Εισιτήρια: /www.soldoutticketbox.com.

Πανικός στο Υπουργείο
Η κωμωδία «Πανικός στο Υπουργείο» διαδραματίζεται στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας της Γαλλίας, όπου έξι πρόσωπα συναντιούνται. Τα πρόσωπα αυτά διεκδικούν την αγάπη με τον δικό τους προσωπικό τρόπο. O ερωτοχτυπημένος με μια νεαρή ύπαρξη Υπουργός, Λουί, προσπαθεί να κρυφτεί από τη γυναίκα του, Μισέλ, η οποία αρνείται να του δώσει διαζύγιο. Η δυναμική διευθύντρια του γραφείου του, Γκαμπριέλ, διαζευγμένη και μονογονιός, ζει μόνο για τη δουλειά της. Ακόμα και η κόρη της, Σάρα, η οποία απαιτεί την ανεξαρτησία της και συχνά συγκρούεται μαζί της, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Βαθύτατα απογοητευμένη από τους άντρες, η Γκαμπριέλ, δεν έχει πια καμία περιπέτεια σε αντίθεση με την ερωτιάρα μητέρα της, Σεσίλ, η οποία διατηρεί τη χαρά της ζωής και αρνείται να γεράσει.  Η εμφάνιση του νεαρού Ερίκ, κλητήρα στο Υπουργείο, αναστατώνει την Γκαμπριέλ και σύντομα, ο ασφαλής μικρόκοσμός της αρχίζει να καταρρέει. Μέσα από το χιούμορ, οι συγγραφείς πετυχαίνουν να σκιαγραφήσουν την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και το ανεξήγητο φαινόμενο του Έρωτα.
Σκηνοθεσία: Άγις Παΐκος. Ερμηνεύουν: Γιώργος Αναγιωτός, Φάνη Πέτσα, Έλενα Ευσταθίου, Ελεωνόρα Σερένα, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Ηλέκτρα Φωτιάδου
>> Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, Κινηματοθέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20:30. Διάρκεια:  115’ / κατάλληλο 15+.
 

Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου: Σπουδή στον «θεατρικό» Καβάφη. Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου
Η επιτυχημένη παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. έχει διαγράψει μια σημαντική διεθνή πορεία με παραστάσεις στους Δελφούς, τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, το Παλέρμο και το Άμστερνταμ.
Η παράσταση βασίζεται σε ολόκληρη την ποίηση του Καβάφη και συνδυάζει εκείνα τα ποιήματα όπου ο Αλεξανδρινός αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραματικής τέχνης. Στο σκηνικό αποτέλεσμα συμβάλλει η εμπνευσμένη μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση, καθώς και οι ενδυματολογικές επιλογές του Σταύρου Αντωνόπουλου.
Η προσέγγιση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές φάσεις της ποιητικής ανέλιξης του Καβάφη (πρώιμη, εποχή της διαμόρφωσης, ώριμη περίοδο), καθώς και τις θεματικές περιοχές της ποίησης του (φιλοσοφική/ διδακτική, ιστορική/πολιτική, αισθησιακή/ ερωτική), καθιστά την παράσταση όχι απλά ένα απολαυστικό καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά και μια γόνιμη εκπαιδευτική εμπειρία.
Ερμηνείες Βασικών Ρόλων: Σταύρος Αροδίτης, Μύρια Χατζηματθαίου, Xριστίνα Πιερή, Μαρία Χριστοδούλου, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Χαρίτων Ιωσηφίδης, Μιχάλης Μιχαήλ, Δημήτρης Πιτσιλλής, Μιχάλης Γιάγκου, Αγγέλα Σαββίδου, Μάκης Αλαμπρίτης, Λοΐζος Γαβριήλ, Μιχάλης Φιλιππάκης, Χριστόφορος Χατζηχριστοφόρου.
Χορός: Οι πιο πάνω και οι: Ευτυχία Γεωργίου, Ιωάννα Ιωάννου, Μαρία Θεοφάνους, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Γεωργία Λιασή, Νικολέτα Σιάνου, Μιχαέλλα Πρωτοπαπά, Άντρη Χατζηγεωργίου, Χριστόδουλος Σαντζιάκκης.
Επιλογή και Επιμέλεια Κειμένων / Σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής, Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης, Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος, Σχεδιασμός Φωτισμού: Μιχάλης Πιερής, Γρηγόρης Παπαγεωργίου, Χειρισμός Φωτισμού: Κυριάκος Κακουλλής.
Υπεύθυνη Παραγωγής / Βοηθός Σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή
>> Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, Αρχοντικό Αξιοθέας, Λευκωσία, 19.30. Πληρ. 22894531. 

 

Περί Έρωτος και άλλων Τινών
Η Πάνω Σκηνή του Σατιρικού θεάτρου παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Γιώργου Νεοφύτου «Περί Έρωτος και άλλων Τινών», μια σύνθεση με ποιήματα, κείμενα και τραγούδια του Μπέρτολντ Μπρεχτ,  σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους. Η Αννίτα Σαντοριναίου σε μια πρώτη συνεργασία με το Σατιρικό Θέατρο συναντά επί σκηνής τον σκηνοθέτη της παράστασης Νεοκλή Νεοκλέους, τη Μάρα Κωνσταντίνου, τη Χριστιάνα Λάρκου και τον μουσικό Σάββα Σάββα σε ένα ταξίδι στο παρόν, το παρελθόν και το μέλλον, μέσα από την ποίηση και τα τραγούδια του εμβληματικού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρέχτ.
Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ είναι γνωστός σε όλους μας ως θεατρικός συγγραφέας και ως θεωρητικός του θεάτρου. Έχει αφήσει όμως και ένα τεράστιο ποιητικό έργο, που τον κατατάσσει ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα.
Στο «Περί Έρωτος και άλλων Τινών» παρουσιάζεται η συναισθηματική πορεία του ανθρώπου. 
Ο κεντρικός άξονας της παράστασης βασίζεται στο ερώτημα «Πόσο είναι δυνατόν να υπάρξει πραγματική αγάπη και έρωτας μέσα από τον έλεγχο και την υποταγή του ανθρώπου σε μια σαθρή και άνιση κοινωνία;».
Η κυκλική δραματουργική διαδρομή του έρωτα και της αγάπης εκφράζει άμεσα, με καυστική ειλικρίνεια την πραγματικότητα, σχολιάζοντας μια κοινωνία σε κρίση, όπως επίσης και τον υποβιβασμό του ανθρώπου σε εξάρτημα ενός συμπλέγματος το οποίο τον χειραγωγεί και τον ελέγχει, μια ζωή μολυσμένη από την ανάσα του πολιτισμού του.  
Υπόθεση του έργου: Τρείς γυναίκες και ένας άντρας καταλήγουν σε ένα υπόγειο μπαρ,για να προστατευτούν από μια ξαφνική καταιγίδα. Όταν όμως ο μουσικός του μπαρ αρχίζει να παίζει πιάνο και να τραγουδά, αυτό έχει απάνω τους μια αιφνιδιαστική εξομολογητική επίδραση. Οι τέσσερις χαρακτήρες υπόκεινται σε μια αναδρομή στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, χωρίς κοινωνικούς φραγμούς, χωρίς πρέπει και μη. Μιλούν, τραγουδούν, σχολιάζουν, διερωτώνται για τον
έρωτα, τον άνθρωπο και την πορεία του μέσα από σημαντικά ιστορικά γεγονότα και τα κατάλοιπα τους: τη φτώχια, την κακουχία, την πείνα, την εκπόρνευση, τον πόλεμο.
Ιδέα/Σύνθεση κειμένων: Γιώργος Νεοφύτου, Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους, Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρίζα Παρτζίλη, Μουσική Επιμέλεια/Σύνθεση: Σάββας Σάββα, Σχεδιασμός Φωτισμού: Σταύρος Τάρταρης, Οπτική Επικοινωνία:  Λέανδρος Ταλιώτης
Ζωγραφική Eκτέλεση Σκηνικού: Martin Meason, Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος.
ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ:  Αννίτα Σαντοριναίου, Νεοκλής Νεοκλέους, Μάρα Κωνσταντίνου, Χριστιάνα Λάρκου και ο μουσικός Σάββας Σάββα.
>>  Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 20.30. ΕΙΣΟΔΟΣ:  €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com. Πληροφορίες/Κρατήσεις: 22312940.  Email: satiriko.tameio@cytanet.com.cy.

Η Βασίλισσα της Ομορφιάς
Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» μετά την αναστολή της λειτουργίας του λόγω πανδημίας και τον επαναπρογραμματισμό των θεατρικών του παραγωγών, παράλληλα και με τις παραστάσεις της καλοκαιρινής του παραγωγής («Η Γιαλλούρα») επιστρέφει στον χώρο του – στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» – για την επίσημη πρεμιέρα της αναβληθείσας παραγωγής – «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα που θα έδινε πρεμιέρα στις 14 Μαρτίου.
H πρεμιέρα της μαύρης κωμωδίας – ανατομίας των οικογενειακών σχέσεων, σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη, θα δοθεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 8.30μ.μ.
«Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα, είναι το έργο που έκανε γνωστό παγκοσμίως τον συγγραφέα σε ηλικία 26 ετών. Είναι ένα σύγχρονο, κλασικό έργο, μια τραγωδία για την ανθρώπινη μοναξιά, με μαύρο, διαβρωτικό χιούμορ, με έντονο σασπένς και μεγάλες ανατροπές.
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δύο γυναίκες ζουν μόνες τους, η εβδομηντάχρονη αυταρχική Μαγκ Φόλαν και η σαραντάχρονη κόρη της Μωρήν, η οποία την φροντίζει. Η σχέση τους είναι μια σχέση αγάπης και μίσους, που κάνει τη συμβίωσή τους σχεδόν αφόρητη σε έναν ανελέητο αλληλοσπαραγμό. Τη μίζερη καθημερινότητά τους θα ανατρέψει η εμφάνιση του Πάτο Ντούλυ, ενός άνδρα που επιστρέφει για λίγο στην πόλη του και συναντά, είκοσι χρόνια μετά, τη «βασίλισσα της ομορφιάς» Μωρήν, προσφέροντάς της ουσιαστικά μια τελευταία ευκαιρία να αγαπήσει και να αγαπηθεί. «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» συνδυάζει την ακραία γραφή, την εντυπωσιακή ρυθμολογία, το έντονο σασπένς και το διαβρωτικό χιούμορ. Αποτελεί μια βαθιά τομή στη σύγχρονη ζωή, μια ανατομία των σχέσεων με επιθετικό και βίαιο τρόπο αλλά και βαθιές ανθρώπινες ρωγμές, έργο αντίστοιχο του in-yer face-theatre που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του ‘90. Πώς βιώνουν οι άνθρωποι τη ζωή; Μπορούν οι σχέσεις γονιών και παιδιών ν’ αυτονομηθούν; Μπορεί η αγάπη να λειτουργήσει εγκλωβιστικά και να φυλακίσει τον άνθρωπο;
>> ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 μ.μ. μέχρι 4 Οκτωβρίου 2020 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ».
Προκρατήσεις (απαραίτητες): Τηλ. 24652800/1 – 99490102.
*Κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών. 

Τούτη η δουλειά π' αρκέψαμεν
Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία σε Δήμους και Κοινότητες της Κύπρου το έργο Τούτη η δουλειά π' αρκέψαμεν, του Χάρη Πισία επιστρέφει για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στις 8.30μ.μ. Πρόκειται γιαι μια εύθυμη κωμωδία που με αστείρευτο χιούμορ, διασκεδαστικές παρεξηγήσεις και έξυπνες ανατροπές, σατιρίζει τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας τη δεκαετία του '50, τα οποία αγγίζουν και τη σύγχρονη πραγματικότητα και ειδικότερα τις αντιλήψεις των Κυπρίων γύρω από το θεσμό του γάμου και της προίκας. Ταυτόχρονα μέσα από περιστατικά της απλής, καθημερινής ζωής, σκιαγραφούνται με  πολύ γλαφυρό τρόπο διαχρονικά κοινωνικά φαινόμενα όπως είναι η κοινωνική απόρριψη, οι λαϊκές προλήψεις και δοξασίες, η διπλοθεσία των δημόσιων υπάλληλων, η πλεονεξία και η σύγκρουση του ατομικού συμφέροντος με την ηθική,  αλλά πάνω από όλα η αναζήτηση της ευτυχίας και η ανάγκη του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί.
>> Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 20.30. ΕΙΣΟΔΟΣ:  €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι). Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com. Πληροφορίες/Κρατήσεις/Εισητήρια:  ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 - 22421609. Email: satiriko.tameio@cytanet.com.cy.

Κηδειάζουσα Περίπτωση
Η Θεατρική ομάδα Point To Contemporary Theater και το θέατρο WhereHaus 612 παρουσιάζουν το έργο Κηδειάζουσα Περίπτωση βασισμένο στην κινηματογραφική ταινία σε σενάριο του Dean Graig,“A Death at a Funeral”. Το έργο, μετάφρασμένο και διασκευασμένο στην κυπριακή διάλεκτο, από την Ευαγγελία Ονουφρίου και τον Νικόλα Δημητρίου, θα φιλοξενηθεί στην υπαίθρια σκηνή του θεάτρου WhereΗaus 612, η οποία λειτουργεί για τρίτη συνεχή χρονιά. Ο αποχαιρετισμός ενός αγαπημένου, συγγενικού προσώπου καταλήγει σε ανεξέλεγκτο χάος, όταν έρωτες, ζήλιες, παραισθησιογόνες ουσίες και εκβιασμοί, σμίγουν ώστε τα σκοτεινά μυστικά, που τάχτηκαν να θαφτούν με τον πεθαμένο, να βγουν στη φόρα, την πιο ακατάλληλη στιγμή. Το έργο είναι μια μαύρη κωμωδία που διαδραματίζεται στους κόλπους μιας αστικής, εύπορης, κυπριακής οικογένειας, όπου τα κοινωνικά πλαίσια στενεύουν. Οι κακές γλώσσες παίρνουν φωτιά και τα σκάνδαλα γίνονται πιο έντονα και τραγελαφικά.
>> Σάββατο 26 (πρεμιέρα) & Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, WhereΗaus 612, Βιομ. Παλλουριώτισσας, Λευκωσία. Εισιτήρια €15/€10. Κρατήσεις 99122552 & 99588103

PARADE & THE VELVET GENTLEMAN / Parade - Erik Satie 
Μια εντυπωσιακή παράσταση από τη Μάλτα. Ένα μουσικό ταξίδι μέσα από τα σημαντικότερα έργα για πιάνο του Ερίκ Σατί, ενός σημαντικού συνθέτη της avant-garde μουσικής του 20ού αιώνα. Το ταξίδι ολοκληρώνεται με ένα εντυπωσιακό φινάλε από το μπαλέτο Parade.
>> Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 18:30.
>> Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 18:30.
Διάρκεια: 60΄ / Κατάλληλο 8+

ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ / Χρήστος Πήττας
Συνθέσεις/τραγούδια του σημαντικού μουσικοσυνθέτη Χρήστου Πήττα, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, πάνω σε ελληνικά και κυπριακά ποιήματα για την αγάπη και τον έρωτα. Ερμηνεύουν οι Βασίλης Γισδάκης, Αμαλία Τάτση, Δώρα Πετρίδη.
>> Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30.
>> Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30.
Διάρκεια: 90΄

Τέχνη και διακόσμηση στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη
Tο STELLAR ART & DECO γιορτάζει το νέο του ξεκίνημα με μια τετραήμερη έκθεση απο τις 27 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι πρώτες συλλογές τέχνης και η πρώτη συλλογή ειδών διακόσμησης με χειροποίητα βάζα από πηλό, όπου στοιχεία από τους πίνακες μετενσαρκώνονται σε καλαίσθητες διακοσμητικές δημιουργίες. Η θεματική του Stellar είναι συνδυασμός του σύμπαντος και των μεταφυσικών στοιχείων τoυ, της επιστήμης και της μυθολογίας. Οι θεματικές αυτές παντρεύονται με σουρεαλιστικό ύφος δημιουργώντας συνθέσεις που δεν θυμίζουν τη σημερινή πραγματικότητα αλλά καλωσορίζουν τους θεατές σε ένα ταξίδι στους παράλληλους κόσμους. Πιο συγκεκρίμενα η δημιουργός του Stellar Art n Deco, Μικαέλλα Χρυσοστόμου, ερχόμενη από τον κόσμο των Εφαρμοσμένων Τεχνών και τον Σχεδιασμό προϊόντων, στοχεύει στη δημιουργία τέχνης για όλους. Με την επιστροφή της στην Κύπρο, έχοντας ζήσει στο Μιλάνο της Ιταλίας και στο Βερολίνο της Γερμανίας αποφασίζει να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να δημιουργήσει ενα Brand αφιερωμένο στη διακόσμηση εσωτερικού χώρου με Πίνακες, διακοσμητικά αντικείμενα κ.ά.
>> Openning: Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, 18:30 - 21:00, Αίθουσα Μελίνας Μερκούρη, Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία. Διάρκεια Έκθεσης απο Δευτέρα 28 μέχρι Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 16:00 - 21:00.

Τρέχουμε για τη ζωή
Ο ΠΑΣΥΚΑΦ σε συνεργασία με το Σωματείο ΕΥ-ΖΗΝ και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου διοργανώνουν για 3η συνεχή χρονιά τη Φιλανθρωπική Αθλητική Ημερίδα ‘Τρέχουμε για τη ζωή’, αφιερωμένη στη Θέκλα Αυγουστή. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κυπριακή φύση και να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα. Όσοι δεν θα τρέξουν καλούνται να περπατήσουν στο μονοπάτι μελέτης της φύσης “Λούματα των Αετών”. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάπτυξη και διάδοση του τρεξίματος ως μέσου άθλησης, ευεξίας και ψυχαγωγίας, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος του Αμιάντου καθώς και την προαγωγή και ενίσχυση του έργου του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ). Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να συμβάλουν στη συγκέντρωση εισφορών μέσω της ιστοσελίδας του ΠΑΣΥΚΑΦ www.pasykaf.org/donation-product  ή με τη διάθεση κουπονιών.
>> Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, Πολυδύναμο και Εκθεσιακό Κέντρο Αμιάντου, 08.45. Για πληροφορίες καλέστε στο 25 747 750.

Καθαρίζουμε το βυθό στο Λιμανάκι της Πάφου
Σε καθαρισμός του βυθού στο λιμανάκι της Πάφου , από τα Δημοτικά Μπάνια μέχρι το Κάστρο, προχωρούν ο Δήμος Πάφου και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες πολιτών και άλλα οργανωμένα σύνολα, το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020 από τις 9.00 το πρωί. Ο καθαρισμός έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Πρέσβειρας της Ιρλανδίας στην Κύπρο  Deirdre Ní Fhallúin, και την ενεργό  συμμετοχή  του Καταδυτικού Κέντρου Cydive, του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου, του Συνδέσμου  Ψαροτουφεκάδων Πάφου, του Σωματείου Χειμερινών Κολυμβητών “Βρυσούθκια Κέλπετρη” και του Συνδέσμο Ψαράδων Παράκτιας Αλιείας Πάφου. Επαγγελματίες και εθελοντές θα καταδυθούν κατά μήκος της διαδρομής, για 45 περίπου λεπτά, όπως προνοεί το διεθνές πρωτόκολλο του Ocean Conservancy που υλοποιείται για την καταγραφή των απορριμμάτων και το διαχωρισμό στις πηγές. Τα δεδομένα εισάγονται στην διεθνή βάση δεδομένων του Διεθνούς Οργανισμού, ώστε να αποτελέσουν υλικό για δημιουργία χρονοσειρών και τη μελλοντική έρευνα. Τα σκουπίδια στις κυπριακές ακτές και θάλασσες έχουν κυρίως χερσαία προέλευση και την ευθύνη έχει ο άνθρωπος. Με αυτή τη δράση, το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, ο Δήμος Πάφου και όλοι οι συμμετέχοντες θέλουν να αναδείξουν κυρίως το πρόβλημα της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης. Οι βυθοί μας στην Κύπρο, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, «αναστενάζουν» από τα πλαστικά σκουπίδια. Το ότι δεν τα βλέπουμε δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν.
>> Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, λιμανάκι Πάφου, 09.00.

Γιορτή του Παλουζέ
Το Φοινί είναι ένα χωριό με ιστορία, με παράδοση, γνωστό σε όλη την Κύπρο και τον κόσμο για την αγγειοπλαστική του τέχνη (τα Φοινιώτικα Πιθάρκα, τις κούζες, τα σταμνιά, τα πλουμιστά κουζούθκια – μοναδικά έργα τέχνης), τις ξύλινες τόνενες καρέκλες, τη βούρκα του βοσκού, τον καταρράκτη της Χαντάρας, το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, τα ενετικά γεφύρια του (της Εκκλησιάς, του Πισκόπου και της Ελιάς) καθώς και για τα περίφημα Φοινιώτικα Λουκούμια του. Αυτό το πολύ όμορφο και ενδιαφέρον χωριό φιλοδοξεί να γίνει γνωστό πλέον και για τον Φοινιώτικο παλουζέ του, το οποίο φτιάχνουν οι νοικοκυρές στο χωριό. Εξ ου και μας προσκαλούν την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, και την Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020 (από τις 11.30 το πρωί) να επισκφθούμε το χωριό, να δούμε και να μάθουμε πώς φτιάχνεται ο Φοινιώτικος παλουζές και να γευτούμε ζεστό το παραδοσιακό αυτό έδεσμα! Ο παλουζές θα διατίθεται προς πώληση για τη στήριξη της Περιφερειακής Στέγης Ηλικιωμένων & Αναπήρων Φοινιού.
>> Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, χωριό Φοινί, επ. Λεμεσού, 11.30.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close