Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

17 events που δεν πρέπει να χάσεις αυτήν την εβδομάδα

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

Δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2020

Συγκεντρώσαμε 15 αξιόλογες προτάσεις για μουσική, θέατρο, εικαστικά και σινεμά, που μπορείς να απολαύσεις αυτήν την εβδομάδα στην Κύπρο. 

Απονομή του βραβείου Ανθίας-Πιερίδης
Το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας – Θοδόσης Πιερίδης», που έχει θεσπίσει η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, θα απονεμηθεί σήμερα στους Γιώργο Νεοφύτου, θεατρικό συγγραφέα  και Λάμπρο Λάμπρου, χορογράφο. Κύριος ομιλητής στην Τελετή Απονομής θα είναι ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος θα απονείμει το «Βραβείο» στους τιμωμένους. «Ο Λάμπρος Λάμπρου, χορογράφος, δυστυχώς απεβίωσε πρόσφατα. Η απόφαση για να τιμηθεί λήφθηκε τον περασμένο Απρίλιο, αλλά δυστυχώς η απονομή αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας με τον Covid19. Η Απονομή θα γίνει κανονικά και το Βραβείο θα παραλάβει στενό συγγενικό πρόσωπο του κορυφαίου καλλιτέχνη» αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.
>> Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20.00. 

Η Ελένη Φύλα σχολιάζει την κλιματική αλλαγή
Στην έκθεση «It’s Getting Hot in Here», η Ελένη Φύλα εστιάζει την προσοχή της στο περιβάλλον και τη ζημιά που έχει υποστεί. Με διάφορα μέσα, όπως ζωγραφική, φωτογραφία, βίντεο και γλυπτική, η καλλιτέχνης εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την υποβάθμιση του οικοσυστήματος μας, η οποία έχει  καταστροφικές επιπτώσεις για την ανθρωπότητα. Αντλώντας έμπνευση από τους θερμικούς χάρτες, χρησιμοποιεί έντονα νέον, χρώματα με μεγάλη αντίθεση και φτιάχνει έργα μεγάλα σε διαστάσεις τα οποία δρουν και σαν πανό διαμαρτυρίας. Με αυτό το τρόπο θέλει να τονίσει την έντονη κλιματική αλλαγή και τις ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας.
>> The Edit Gallery, Λεμεσός, Πληρ. 25 251710. Μέχρι 11/10

Περπατώντας στις Όχθες του Πεδιαίου Ποταμού
Δυο γυναίκες ηθοποιοί, μέσα από μια αδελφική σχέση, μπλέκονται και ξεμπλέκονται, συνομιλούν και παίζουν με την πόλη αφηγούμενες ιστορίες της πόλης της Λευκωσίας βασισμένες στο βιβλίο της Άννας Μαραγκού «Περπατώντας στις Όχθες του Πεδιαίου Ποταμού». Ξανά ανακαλύπτουν την πόλη, τα κτίρια, τους ανθρώπους της και την ιστορία της, φέρνοντάς στο φως τις κρυμμένες ομορφιές, αλήθειες, μυστικά και τραύματά της. Μαζί με ένα μουσικό επί σκηνής, αφηγούνται ιστορίες που αψηφούν οδοφράγματα και διαδραματίζονται τόσο στις βόρειες συνοικίες της πόλης (ποτζεί) όσο και στις νότιες (ποδά). Παίζουν: Ειρήνη Ανδρονίκου, Αντωνία Χαραλάμπους, Μουσικός Επί Σκηνής: Ανδρέας Οικονομίδης, Διασκευή/ Σκηνοθεσία: Βαλεντίνος Κόκκινος, Σχεδιασμός Ηχητικού Τοπίου/ Αυτοσχεδιασμοί: Ανδρέας Οικονομίδης, Διασκευές Τραγουδιών/ Μουσική Διδασκαλία Τραγουδιών: Γιώργος Καλογήρου, Κοστούμια: Χρύσανθος Κάρα, Σχεδιασμός Φωτισμού: Χρίστος Γωγάκης, Φωτογραφία: Δημήτρης Λούτσιος.
>> Δευτέρα 21, Τετάρτη 23, Πέμπτη 24 & Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, Καφενείο Χαράτσι (πλησίον Παλιάς Ηλεκτρικής), Λευκωσία, 20:30 (προσέλευση στο χώρο 20 λεπτά πριν). Είσοδος: €10. Τηλ. 99 88 75 69.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Η σημαντική Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα ερμηνεύσει λατρεμένα τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη σε 3 συναυλίες στην Κύπρο, με αφορμή το Έτος Μελίνας Μερκούρη (το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Ελλάδα ανακήρυξε το 2020, Έτος Μελίνα Μερκούρη προς τιμήν της Ελληνίδας που...φώτισε την τέχνη και την πολιτική με τον δικό της μοναδικό τρόπο)! Εξ ου και η εξαιρετική Πρωτοψάλτη έρχεται σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό, τραγουδώντας μοναδικά κομμάτια που ερμήνευσε εκείνη σε ταινίες, θεατρικά κι όχι μόνο. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό ραντεβού που δεν θα χάσουμε με τίποτα, για το οποίο ανυπομονεί και η ίδια η σπουδαία ερμηνεύτρια.
>> Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Λεμεσού, 20.30. Εισιτήρια: €25 & €30. Πληρ. https://shop.tickethour.com.

Ιστορία χωρίς όνομα
Τον θυελλώδη έρωτα του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα μεταφέρει στη σκηνή ο Κώστας Γάκης, σε μια θεατρική διασκευή του βραβευμένου με τρία βραβεία κοινού βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου «Ιστορία χωρίς όνομα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Τον εμβληματικό και για πολλούς αμφιλεγόμενο διπλωμάτη, λόγιο και πολιτικό Ίωνα Δραγούμη θα ενσαρκώσει επί σκηνής, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο Τάσος Νούσιας, ενώ η εξαιρετική Μπέτυ Λιβανού και η αποκαλυπτική Μαρία Παπαφωτίου θα μοιραστούν δύο διαφορετικές εποχές της σπουδαίας συγγραφέως και ιστορικής προσωπικότητας, Πηνελόπης Δέλτα.
Ίων Δραγούμης και Πηνελόπη Δέλτα. Μια ψυχή χωρισμένη σε δύο σώματα.
Ένας θαμμένος πόνος που δεν εκτονώθηκε ποτέ. Δύο λυγμοί που συνορεύουν. Ο έρωτας και η πατρίδα. Μια ιστορία ηδονής και οδύνης. Ο εμβληματικός διπλωμάτης και η σπουδαία συγγραφέας σε μια νοερή ζωή επιθυμίας, ονείρων, υψηλών ιδανικών, υψηλών δεσμεύσεων, υψηλών οραμάτων. Με τους Τάσο Νούσια, Μπέτυ Λιβανού, Μαρία Παπαφωτίου και άλλους
>> Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20:30. Διάρκεια: 105΄ / Κατάλληλο 12+. Εισιτήρια: €10 & €15, στο https://shop.tickethour.com.

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού
Το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, που διεξάγεται από τις 16 μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου 2020, στον Χαρουπόμυλο Λανίτη (Ceronia Hall), περιλαμβάνει στο φετινό πρόγραμμα προβολών κορυφαία διεθνή και εγχώρια ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας ένα σύγχρονο κινηματογράφο δημιουργικής πρωτοπορίας. Μέσα από 18 κινηματογραφικές πρεμιέρες, το Φεστιβάλ προβάλλει αθέατες πτυχές του κόσμου μας με επίκεντρο τον σύγχρονο άνθρωπο και το κοινωνικό, φυσικό και πολιτικό του περιβάλλον, ρίχνοντας μια ανήσυχη ματιά στην κοινωνική πραγματικότητα.
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.
>> Μέχρι 23 Σεπτεμβρίου, Χαρουπόμυλος Λανίτη, Λεμεσός. 

 


Νυχτερινές μπαλάντες
Η αναζήτησή του έγινε αφορμή για μια βαθύτερη έκφραση των ισχυρότερων ανθρώπινων συναισθημάτων, κυρίως της αγάπης και της απώλειας. Τα κομμάτια που συνέθεσαν αυτό τον κατάλογο ήταν όλα σε νυχτερινή διάθεση, εκφράζοντας την αγάπη και την απώλεια της ρομαντικής φύσης της χώρας μας και την πίστη σε μια πιθανή σωτηρία. Οι Νυκτερινές Μπαλάντες γεννήθηκαν ... Με την πιανίστρια Anita Tomasevich και ηχογραφήθηκαν σε ένα CD με τίτλο "Nocturnal Ballads”. Με την πιανίστρια Anita Tomasevich ηχογράφησαν ένα CD "Nocturnal Ballads" που απεικονίζει τις συνομιλίες με τον εαυτό του στη μοναξιά των νυχτερινών βραδιών. Επιλεγμένα ποιήματα θα απαγγέλλονται ζωντανά στη σκηνή με τις θεατρικές επιρροές που θα συνοδεύουν τη μουσική. Στη συναυλία θα ακουστούν μεταξύ άλλων έργα των Bach, Chopin, Rachmaninov, Kreisler, Faure, Debussy. Συμμετέχουν: Sorin Alexandru Horlea - βιολί, Anita Tomasevich - πιάνο, Marily Milia - αφήγηση.
>> Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, Κινηματοθέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20.30. 

Παύλος Παυλίδης
Ο Παύλος Παυλίδης και ο Φώτης Σιώτας θα διαμορφώσουν ένα διαφορετικό dueto, σε μια συνάντηση που έχει ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον και θα αποτελέσει μια ξεχωριστή πρόταση για το κοινό. Ο Παυλίδης και ο Σιώτας συναντιούνται για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή, πειραματίζονται και προσεγγίζουν μ’ ένα ιδιαίτερο τρόπο τα τραγούδια του Παύλου δίνοντας τους νέα δυναμική. Ένα πρόγραμμα με τα τραγούδια του Παύλου σε διαφορετική προσέγγιση και νέα δυναμική, με αρκετά ακυκλοφόρητα καθώς και άλλα αγαπημένα του. Κιθάρες, πλήκτρα, βιολί, βιόλα και λούπες, μπλέκουν με τη φωνή και τους στίχους σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
>> Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Σκαλί Αγλαντζιάς. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00. Τιμή εισιτηρίου €15. Πληρ. 99810011. 

Σωκράτης Μάλαμας
Ο Σωκράτης Μάλαμας, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τραγουδοποιούς, μετά από πολλά χρόνια σ’ ένα ακουστικό live στη Λευκωσία στο Σκαλί Αγλατζιάς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι για ακόμα μία φορά θα παρασύρει το κοινό σε ένα μουσικό ταξίδι προκαλώντας δυνατά συναισθήματα και αγγίζοντας τις ψυχές όλων μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια του.
>> Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, στο Σκαλί Αγλαντζιάς, Λευκωσία. Πληροφορίες: 99810011.

Θέμης Αδαμαντίδης
Ο Θέμης Αδαμαντίδης έρχεται Κύπρο για να τραγουδήσει τις μεγάλες του επιτυχίες και να διασκεδάσει το κοινό, όπως μόνο αυτός ξέρει… Η εμφάνιση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Φιλίας και Πολιτισμού "Χρίστος Λαζαρής", την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού.  Μαζί του θα βρίσκονται και οι συμπατριώτες μας Λούκας Γιώρκας και Έλενα Ανδρέου.
>> Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, 21.00. Εισιτήρια: https://shop.tickethour.com/

Μία ζωή Γερμανική
Το Σατιρικό Θέατρο και η Alpha Square σε μια πρώτη σύμπραξη παρουσιάζουν την Πανελλήνια Πρώτη του έργου «ΜΙΑ ΖΩΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ» του Κρίστοφερ Χάμπτον, με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου.
Έχοντας δώσει την Πανελλήνια Πρώτη στις 6 Μαρτίου, και συνολικά μόνο τρεις παραστάσεις πριν τα κυβερνητικά μέτρα ασφαλείας για την πανδημία, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη επιστρέφει για πέντε παραστάσεις τον Σεπτέμβριο στην Λευκωσία, μία στην Λεμεσό και μία στην Πάφο!
Το έργο «Μια Ζωή Γερμανική» είναι βασισμένο στη ζωή και την μαρτυρία της Brunhilde Pomsel – μια ζωή που καλύπτει τον εικοστό αιώνα. Πέρασε δύσκολους καιρούς για να τα βγάλει πέρα ως γραμματέας τη δεκαετία του 1930 στο Βερολίνο, με τελευταίο της εργοδότη τον Τζόζεφ Γκέμπελς. Το έργο του πολυβραβευμένου Κρίστοφερ Χάμπτον βασίζεται στην μαρτυρία που έδωσε η Pomsel όταν επιτέλους έλυσε τη σιωπή της σε μια ομάδα Αυστριακών κινηματογραφιστών το 2016, λίγο πριν πεθάνει, στην ηλικία των 106. «Δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε. Ή πολύ λίγο. Τίποτα περισσότερο απ’ ότι όλοι οι άλλοι. Άρα δεν μπορείτε να μου προκαλέσετε ενοχές». Σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, σε μια πρώτη σύμπραξη μεταξύ του Σατιρικού Θεάτρου και της Alpha Square, η παράσταση «Μια Ζωή Γερμανική» ανεβαίνει σε μετάφραση Ανθής Ζαχαριάδου και σκηνικά-κοστούμια Λάκη Γενεθλή, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.
>> Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20.30.
>> Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Πάφος, 20.30.

Γενική είσοδος: €12. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com. Πληροφορίες: 7000 7705.

Ο άνθρωπος μαξιλάρι
Το Θέατρο Ανεμώνα μετά από μια αναπόφευκτη παύση έξι μηνών που η πανδημία επέβαλε στις παραστάσεις του, επιστρέφει με το έργο του οποίου η πρεμιέρα από τον Μάρτη τελεί εν αναμονή.. στο Θέατρο βεβαίως θα τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Το θέατρο Ανεμώνα είναι το πρώτο θέατρο “κλειστού τύπου” που ανοίγει μετά το υποχρεωτικό κλείσιμο που επήλθε με την καραντίνα. Οι προκρατήσεις θέσεων είναι απαραίτητες καθώς και η έγκαιρη προσέλευση στο θέατρο προς αποφυγή συνωστισμου.  Η πρεμιέρα του περίφημου έργου του Μάρτιν Μακ Ντόνα “Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΞΙΛΑΡΙ” (THE PILLOWMAN) που ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Βαρνάβα Κυριαζή θα δοθεί την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στην έδρα μας στα Λατσιά και ο αριθμός παραστάσεων θα είναι περιορισμένος!  
Σε κάποιο άγνωστο, αυταρχικό καθεστώς, ένας συγγραφέας ανακρίνεται από την αστυνομία για μια σειρά από παιδικούς φόνους που έγιναν στην πόλη, οι οποίοι ταιριάζουν απόλυτα με κάποιες από τις σύντομες ιστορίες του, ιστορίες με παιδιά, όχι όμως “για παιδιά”.. Ιστορίες κάποτε αστείες και τρυφερές, μα τις πιο πολλές φορές σκληρές και ζοφερές.. Στο διπλανό δωμάτιο ανακρίνεται και ο αδελφός του συγγραφέα, άτομο με νοητικά προβλήματα. Τί συνέβη άραγε όταν ήταν παιδιά και τί σχέση μπορεί να έχει αυτό με τους φόνους;  Τί συνέβη σε όλους μας όταν ήμασταν παιδιά; Μέσα σε ένα λαβύρινθο αφηγήσεων, η φαντασία με την πραγματικότητα συγχέονται, τα φαντάσματα του παρελθόντος επιστρέφουν, όλα ανατρέπονται, και η αλήθεια αποκαλύπτεται... Στο έργο ο συγγραφέας καταγγέλει την κοινωνία που γεννά τη βία και κατ’ επέκταση την οικογένεια που την αναπαράγει. Μας καλέι να εισέλθουμε σε έναν μακάβριο κόσμο, να δούμε κατάματα βίαιες ιστορίες και να αναγνωρίσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις τους. Τελικά, είμαστε άραγε αυτό που γεννιόμαστε ή αυτό που οι άλλοι ορίζουν για μας; Συνεχείς ανατροπές, αστυνομική πλοκή, μαύρο χιούμορ, ευφυείς διάλογοι, στοιχεία θρίλερ-με τη βία και την τρυφερότητα να συνυπάρχουν- εξελίσσουν ένα παραμύθι που ισορροπεί ανάμεσα στον κωμικό παραλογισμό και στη γνήσια κλασική τραγωδία. Παρά το πολιτικό σχόλιο για τη βία της εξουσίας, πρόκειται ουσιαστικά για έργο που μιλάει για την τρυφερότητα της παιδικής ηλικίας. Και για την ανάγκη μας να επιστρέψουμε εκεί..
Μτφρ.-σκηνοθ.: Βαρνάβας Κυριαζής, σκηνικά-κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου, φωτιστικός σχεδιασμός: Βασίλης Πετεινάρης, μουσική επιμέλεια: Βαρνάβας Κυριαζής. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίνος Ξενοφώντος, Χάρης Κκολός, Χριστόφορος Χριστοφόρου, Γιάννα Λευκάτη, Γιώργος Ιωσήφ και ο Αντρέας Τηλεμάχου. Συμμετέχει: Μαρία Χρυσοστόμου.
>> Παραστάσεις: Τετάρτη 23-Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου , Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία, 20.30. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 70007721, 99344702.

Ο Πάπας
Πριν επτά χρόνια ο Πάπας Βενέδικτος 16ος εξέπληξε τον κόσμο με την παραίτησή του – ο πρώτος Πάπας σε 700 χρόνια που έπραξε έτσι. Τι ώθησε αυτό τον αρχισυντηρητικό να σπάσει την ιερά παράδοση και να παραχωρήσει το δρόμο στον Καρδινάλιο Μπεργκόλιο – κάποτε φρουρός σε κλαμπ ταγκό, ποδοσφαιρόφιλος και ένας λαϊκός αναμορφωτής – για να γίνει ο Πάπας Φραγκίσκος, ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στη γη. Μια συναρπαστική, ακόμα και κωμική ιστορία δύο πολύ διαφορετικών ανδρών, οι οποίοι παλεύουν με το πολύπλοκο παρελθόν τους και το αβέβαιο μέλλον τους. Από την ενηλικίωσή τους κάτω από τις δικτατορίες της Γερμανίας και της Αργεντινής μέχρι το σκάνδαλο περί σεξουαλικής κακοποίησης στον κλήρο, «Ο Πάπας» ρίχνει φως σε έναν από τους πιο μυστικοπαθείς θεσμούς. Θέτει ένα διαχρονικό ερώτημα: σε καιρό κρίσης, ακολουθούμε τους κανόνες ή το ένστικτό μας;  Το έργο του προτεινόμενου για τέσσερα Όσκαρ Anthony McCarten μετέφρασε και σκηνοθετεί ο Ανδρέας Αραούζος, με σκηνικά και κοστούμια του Λάκη Γενεθλή, μουσική του Γιώργου Κολιά και φωτισμούς του Βασίλη Πετεινάρη. Τους δύο «παπικούς πόλους» υποδύονται οι Βαρνάβας Κυριαζής και Φώτης Αποστολίδης ενώ τις καλόγριες στο πλευρό του καθενός η Στέλα Φυρογένη και η Νιόβη Χαραλάμπους. Μαζί τους ο Εύρος Βασιλείου. 
>> Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. Εισιτήρια: tickethour.com.cy / 7777 7040 / ACS Courier.

Δημήτρης Ζερβουδάκης - Γεωργία Νταγάκη
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης συναντά αυτό το καλοκαίρι τη Γεωργία Νταγάκη, σε μια μουσική συνεύρεση που ενώνει το Βορρά με το Νότο, τη Θεσσαλονίκη με την Κρήτη. Δύο κόσμους με ξεχωριστά χαρακτηριστικά αλλά με κοινό παρονομαστή την αλήθεια και το πάθος στην έκφραση. Ενώνουν τις φωνές τους πάνω στη σκηνή, τραγουδώντας ο ένας τα τραγούδια του άλλου αλλά και όσα έχουν ξεχωρίσει, από το ευρύ ρεπερτόριο στο οποίο κινούνται. Από τις ακουστικές μπαλάντες μέχρι την ηλεκτρισμένη ροκ εκφορά, στον ρυθμό και την ένταση! Από τον αμιγώς «λαϊκό» η και «ρεμπέτικο» τρόπο του έντεχνου τραγουδιού, μέχρι τις βιωματικές μελωδίες, με έντονο άρωμα της παράδοσης. Ιδιαίτερα χρωματισμένα από τον Βαλκανικό μας τρόπο. Δοσμένα όλα με αγάπη και φαντασία. Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης είναι ένας ερμηνευτής και τραγουδοποιός μοναδικής κοπής, με επιβλητική σκηνική παρουσία, που έχει αφήσει έντονο στίγμα από το ξεκίνημα του με τους ιστορικούς “Νέους Επιβάτες” και κατόπιν με τις προσωπικές δουλειές του και συνεργασίες με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές. Φωνή αισθαντική που έχει αφομοιώσει τόσο τις ροκ επιρροές του όσο και τις ισχυρές καταβολές της παραδοσιακής, ρεμπέτικης και λαϊκής μας μουσικής. Η διάδραση με το κοινό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των παραστάσεων του. Η Γεωργία Νταγάκη είναι η πρώτη Ελληνίδα καλλιτέχνις που κατόρθωσε με ένα παραδοσιακό όργανο, όπως είναι η κρητική λύρα, να καταξιωθεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα σε διεθνές επίπεδο. Με τη δεξιοτεχνία της και την δυναμική παρουσία συμμετείχε σε διεθνείς παραγωγές συνεργαζόμενη με τον EricBurdon, τους Gordon Gano & Violent Femmes και τον Goran Bregovic, ντύνοντας με ελληνικό χρώμα μεγάλα τραγούδια της rock, τόσο σε live εμφανίσεις όσο και στη δισκογραφία τους.
Συμμετέχουν: Θανάσης Αρχανιώτης (τύμπανα), Διαμαντής Καραγιαννακίδης (πλήκτρα), Θάνος Κολοκυθάς (μπάσο), Νίκος Παπαδόπουλος (κιθάρες), Μάκης Δρακόπουλος (ηχοληψία).
>> Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.30. 
>> Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, Σκαλί Αγλαντζιάς, 20.30. Εισιτήρια: /www.soldoutticketbox.com.

Πανικός στο Υπουργείο
Η κωμωδία «Πανικός στο Υπουργείο» διαδραματίζεται στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας της Γαλλίας, όπου έξι πρόσωπα συναντιούνται. Τα πρόσωπα αυτά διεκδικούν την αγάπη με τον δικό τους προσωπικό τρόπο. O ερωτοχτυπημένος με μια νεαρή ύπαρξη Υπουργός, Λουί, προσπαθεί να κρυφτεί από τη γυναίκα του, Μισέλ, η οποία αρνείται να του δώσει διαζύγιο. Η δυναμική διευθύντρια του γραφείου του, Γκαμπριέλ, διαζευγμένη και μονογονιός, ζει μόνο για τη δουλειά της. Ακόμα και η κόρη της, Σάρα, η οποία απαιτεί την ανεξαρτησία της και συχνά συγκρούεται μαζί της, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Βαθύτατα απογοητευμένη από τους άντρες, η Γκαμπριέλ, δεν έχει πια καμία περιπέτεια σε αντίθεση με την ερωτιάρα μητέρα της, Σεσίλ, η οποία διατηρεί τη χαρά της ζωής και αρνείται να γεράσει.  Η εμφάνιση του νεαρού Ερίκ, κλητήρα στο Υπουργείο, αναστατώνει την Γκαμπριέλ και σύντομα, ο ασφαλής μικρόκοσμός της αρχίζει να καταρρέει. Μέσα από το χιούμορ, οι συγγραφείς πετυχαίνουν να σκιαγραφήσουν την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και το ανεξήγητο φαινόμενο του Έρωτα.
Σκηνοθεσία: Άγις Παΐκος. Ερμηνεύουν: Γιώργος Αναγιωτός, Φάνη Πέτσα, Έλενα Ευσταθίου, Ελεωνόρα Σερένα, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Ηλέκτρα Φωτιάδου
>> Λεμεσός: Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, Θέατρο Ριάλτο, 20:30
>> Λευκωσία: Πέμπτη 24 & Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020, Κινηματοθέατρο Παλλάς, Λευκωσία, 20:30. Διάρκεια:  115’ / κατάλληλο 15+.
 

Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου: Σπουδή στον «θεατρικό» Καβάφη. Θεατρικό Εργαστήρι Πανεπιστημίου Κύπρου
Η επιτυχημένη παραγωγή του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. έχει διαγράψει μια σημαντική διεθνή πορεία με παραστάσεις στους Δελφούς, τη Ρώμη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, το Παλέρμο και το Άμστερνταμ.
Η παράσταση βασίζεται σε ολόκληρη την ποίηση του Καβάφη και συνδυάζει εκείνα τα ποιήματα όπου ο Αλεξανδρινός αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραματικής τέχνης. Στο σκηνικό αποτέλεσμα συμβάλλει η εμπνευσμένη μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση, καθώς και οι ενδυματολογικές επιλογές του Σταύρου Αντωνόπουλου.
Η προσέγγιση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές φάσεις της ποιητικής ανέλιξης του Καβάφη (πρώιμη, εποχή της διαμόρφωσης, ώριμη περίοδο), καθώς και τις θεματικές περιοχές της ποίησης του (φιλοσοφική/ διδακτική, ιστορική/πολιτική, αισθησιακή/ ερωτική), καθιστά την παράσταση όχι απλά ένα απολαυστικό καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά και μια γόνιμη εκπαιδευτική εμπειρία.
Ερμηνείες Βασικών Ρόλων: Σταύρος Αροδίτης, Μύρια Χατζηματθαίου, Xριστίνα Πιερή, Μαρία Χριστοδούλου, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Χαρίτων Ιωσηφίδης, Μιχάλης Μιχαήλ, Δημήτρης Πιτσιλλής, Μιχάλης Γιάγκου, Αγγέλα Σαββίδου, Μάκης Αλαμπρίτης, Λοΐζος Γαβριήλ, Μιχάλης Φιλιππάκης, Χριστόφορος Χατζηχριστοφόρου.
Χορός: Οι πιο πάνω και οι: Ευτυχία Γεωργίου, Ιωάννα Ιωάννου, Μαρία Θεοφάνους, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Γεωργία Λιασή, Νικολέτα Σιάνου, Μιχαέλλα Πρωτοπαπά, Άντρη Χατζηγεωργίου, Χριστόδουλος Σαντζιάκκης.
Επιλογή και Επιμέλεια Κειμένων / Σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής
Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης
Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμού: Μιχάλης Πιερής, Γρηγόρης Παπαγεωργίου
Χειρισμός Φωτισμού: Κυριάκος Κακουλλής
Υπεύθυνη Παραγωγής / Βοηθός Σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή
>> Τρίτη 22 & Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, Αρχοντικό Αξιοθέας, Λευκωσία, 19.30. Πληρ. 22894531. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close