Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Ρους: Η επιτομή της μεσογειακής κουζίνας

Δοκιμάσαμε τονέο degustation menu (The Full Story "Chapter 5”) κι αυτές είναι οι εντυπώσεις μας

Δημοσιεύτηκε στις 07 Σεπτεμβρίου 2020

Η περσινή άφιξη του Ρους στα εστιατορικά δεδομένα του νησιού ήταν αναμφίβολα, βαρύγδουπη και μεγαλοπρεπής. Με την ίδια δυναμική και σταθερή ανοδική πορεία, συνεχίζει ακάθεκτο να διαφοροποιείται από τα πλείστα εστιατόρια του νησιού, προσφέροντας αψεγάδιαστες και καλά μελετημένες, μεσογειακές γαστρονομικές προτάσεις.

Προτάσεις που διαχέονται με εκλεπτυσμένες νότες από Κύπρο, φτιαγμένες μάλιστα με άριστες πρώτες ύλες, με τις πλείστες από αυτές να επιλέγονται μια-μια κάθε πρωί από ντόπιους παραγωγούς. 

Η μοναδικότητα του Ρους φυσικά, δεν έγκειται απλά και μόνο στη δημιουργικότητα των ευρηματικών, γνωστών στο κοινό από τους τηλεοπτικούς δέκτες, σεφ Πάνο Τόγια και Σπυριδούλα Καραμπουτάκη, αλλά συντελείται και μέσω της όλης ιεροτελεστίας που καλείσαι να ζήσεις αν επιλέξεις το έξι σταδίων μενού γευσιγνωσίας, άλλως degustation menu (διατίθεται και σε χορτοφαγικό ή και σε vegan – το δεύτερο με 48 ώρες προειδοποίηση), το οποίο αλλάζει ως επί το πλείστο, ταυτόχρονα με την αλλαγή και των εποχών. 

Αν από την άλλη, επιθυμείς να παρακάμψεις την εν λόγω εμπειρία, οι σεφ του εστιατορίου θα σε ικανοποιήσουν στο έπακρο με το καλά μελετημένο για όλους τους διατροφοδιαιτητικούς τύπους, a la carte μενού, αλλά και με το απίστευτα value for money μενού τριών πιάτων, που τιμάται στα €29.95 μόνο.

Τέλος, η ύπαρξη στο εστιατόριο δυο οινοχόων, με πρωταγωνιστή τον ιδιοκτήτη και παγκύπριο πρωταθλητή sommelier, Ανδρέα Κυπριανού και η ποιοτικού βεληνεκούς, μεγαλειώδης λίστα κρασιών, αποτελεί από μόνο της, αιτία για να οργανώσεις στοχευμένη οινογαστρονομική σύναξη με τους αγαπημένους σου φίλους. 

Μια τέτοια σύναξη διοργανώσαμε κι εμείς, μόλις μας ψιθύρισαν την είδηση του λανσαρίσματος του Chapter V, του 5ου δηλαδή στη σειρά από τα γεννοφάσκια του εστιατορίου, μενού γευσιγνωσίας, το οποίο, καλοκαιρίας επιτρέποντος θα απολαμβάναμε στον πανέμορφο και αριστοτεχνικά φωτισμένο του κήπο. 

Η υποδοχή, επαγγελματική, μα συνάμα φιλική και πρόσχαρη, το τραπέζι μας υπέροχα στρωμένο με χειροποίητα, υψηλής αισθητικής, σερβίτσια και ντιζαϊνάτα, επιτραπέζια φωτιστικά που μόνο στο Ρους συναντά κανείς. 

Η πρόταση του σομελιέρ Αντριάν για δροσερό ξεκίνημα με ένα από τα signature cocktail του εστιατορίου, δελέασε και τους δυο μας, με εμάς εντός ολίγου, να απολαμβάνουμε το εμπλουτισμένο με gin, σιρόπι elderflower και κάρδαμο, Rous garden cocktail, αλλά και το ομόλογό του, Gin Mare με Aegean tonic, lime και δεντρολίβανο.

Η ταυτόχρονη άφιξη της τριλογίας από amuse bouche, της κροκέτας φρικασέ με κρέμα κρόκου, του κριτσανιστού σουφλέ με παρμεζάνα και χαβιάρι και της ανάλαφρης μαρέγκας με ταραμά, γέμισε το στόμα με πλούσια αρώματα, ισορροπημένες γεύσεις και αισθησιακά παντρέματα. 

Το ολικής αλέσεως, προζυμένιο ψωμάκι και το αρωματικό βούτυρο του σεφ Πάνου, εντυπωσίασαν με τη σειρά τους όλους τους συνδαιτυμόνες, πριν ακολουθήσει το εμπνευσμένο ταρτάρ σελινόριζας με κραμπλ ξηρών καρπών, άριστα συνδυασμένο με το single vineyard ξυνιστέρι teθys – Krasohoria PDO, το οποίο επιμελείται και οινοποιεί ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ανδρέας Κυπριανού, με τα σταφύλια να προέρχονται από τον ιδιόκτητό του αμπελώνα στην Τριμίκλινη.

Ένας σπιρτάτος οίνος που ευλόγησε και τον άριστης ποιότητας, τόνο τατάκι που ακολούθησε και συνοδεύτηκε αισθησιακά με κρέμα από λεμόνι και μίσο, αλλά και περιβρέχτηκε με σάλτσα κολιάνδρου με χαβιάρι. 

Από τη μακρινή Καλιφόρνια ταξίδεψε ο επόμενος οινικός θησαυρός, με το εκλεκτό chardonnay La Crema από την πεδιάδα Russian River, να μας διακτινίζει ασυναίσθητα, τόσο με τη «μύτη» όσο και με το «στόμα», στους καλύτερους αμπελώνες του Chablis, το οποίο και παντρεύτηκε μαγευτικά με τα χειροποίητα νιόκι των σεφ, που γίνονταν γευστικές μπουκιές μαζί με κρέμα παρμεζάνας, βελουτέ μπρόκολο και δεντρολίβανο.

Ένα πιάτο που κυριολεκτικά εξαφανίστηκε πολύ γοργά, δίνοντας έτσι το μήνυμα στους σομελιέρ να προχωρήσουν στο επόμενο, προερχόμενο κι αυτό από τους αποκλειστικής εισαγωγής οίνους της βραβευμένης κάβας Vino Cultura, που δεν ήταν άλλο από το ήπια ξηρό, Riesling Donnhoff, Felsenberg, GG, 2018.

Ένα θεσπέσιο κρασί που έγινε ένα τόσο με το εξίσου θεσπέσιο σε εικόνα και γεύση, σοτέ μπαρμπούνι με μπερ μπλανκ από cider, σε στρώμα από σπανάκι και φέτα, αλλά και με τη δεύτερη επιλογή, για όσους την είχαν ψηφίσει, αυτή με πρωταγωνιστή το αλάνθαστα ψημένο φιλέτο από φρέσκο λαβράκι, κουνουπίδι με κατσικίσιο τυρί και σάλτσα μυρωδικών, καπελωμένα με κριτσανιστές συμιακές γαρίδες. 

Το τρόλεϊ με την magnum φιάλη από το τεσσάρων γενεών μέχρι σήμερα οινοποιείο R. López de Heredia Viña Tondonia στην περιοχή Rioja, μας προϊδέασε και για το μεγαλείο του επερχόμενου ερυθρού, πολυποικιλικακού οίνου που θα χυνόταν στο ποτήρι μας με τη μέθοδο Coravin. Ένας όντως εκλεκτός οίνος 18 και πλέον ετών που κράτησε ζωντανό τον αρωματικό χαρακτήρα των 6 τουλάχιστον ποικιλιών σταφυλιών που το συναποτελούν, με τις ευγενείς του τανίνες να συνταυτίζονται με τα αριστοτεχνικά ψημένα μοσχαρίσια μάγουλα, που δένονταν με πουρέ σελινόριζας, μαγιά, κρέμα μαϊντανού, παλαμίδας και αντζούγιας ή και με τη δεύτερη επιλογή, αυτή με το τρυφερό καρέ αρνιού με κόκκινο λάχανο μπρεζέ. 

Η τάρτα λεμονιού με σορμπέ βασιλικού ήταν ένας ονειρικός επίλογος που φροντίσαμε να αποθανατίσουμε και στα κινητά μας τηλέφωνα, μα και που πιστοποιημένα παρέμεινε για ώρα πολύ στους γευστικούς μας κάλυκες. Μια από τις αρτιότερες προτάσεις εστίασης στο νησί, που διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο την οινογαστρονομία, το εκλεπτυσμένο σέρβις και που σίγουρα πρέπει να σημειώσεις στο μπλοκάκι των must visit σου επιλογών. 

Λογαριασμός (2 άτομα)
2 Μενού γευσιγνωσίας - Μενού αρ.5                           €100
2 Συνδυασμοί κρασιών & κοκτέιλ                                €70

Σύνολο                                                                       €170
Τιμή κατ΄ άτομο                                                           €85

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close