Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

5 εντυπωσιακά παραθαλάσσια σπήλαια, στο Ακρωτήρι Πύλα

Αξίζει φέτος να εξερευνήσεις κάθε περιοχή του νησιού μας!

Δημοσιεύτηκε στις 24 Αυγούστου 2020

Το ακρωτήριο Πύλα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της νήσου. Διοικητικά βρίσκεται στην επαρχία Λάρνακας και είναι το ανατολικό όριο του κόλπου της Λάρνακας. Το πιο κοντινό χωριό είναι το χωριό Ξυλοφάγου το οποίο απέχει περίπου τρία χιλιόμετρα από το ακρωτήριο Πύλας. Τα επόμενα πιο κοντινά χωριά είναι η Ορμήδεια, το Λιοπέτρι και το Αυγόρου. Το όνομα του ακρωτηρίου προέρχεται από την κοντινή μεικτή κωμόπολη Πύλα. Στο ακρωτήριο Πύλα υπάρχουν και τα θεμέλια μεσαιωνικού πύργου ο οποίος ονομάζεται «Πύρκος της Ξυλοφάγου». Από τον πύργο αυτό επόπτευαν την περιοχή για επιδρομές από τη θάλασσα.

Η περιοχή αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικούς βράχους, απόκρημνους γκρεμούς, απότομες βραχώδεις ακτές, καθώς και πάρα πολλά εντυπωσιακά παραθαλάσσια σπήλαια. Οι ασβεστολιθικοί βράχοι προέρχονται από ένα αρχέγονο κοραλλιογενή ύφαλο εκατομμυρίων ετών, ο οποίος με διάφορες διαδικασίες ανάδυσης της Κύπρου από τη θάλασσα, έχει βρεθεί στην ξηρά. Αυτό το μαρτυρούν τα θαλάσσια απολιθώματα που βρίσκονται ενσωματωμένα σε αυτούς τους βράχους, που είναι κοράλλια, αστερίες και κοχύλια. Εάν εξαιρέσεις το λατομείο που βρίσκεται στην περιοχή, πρόκειται για μια σχετικά ήσυχη, παρθένα και ερημική τοποθεσία, καθώς οι προσβάσεις είναι δύσκολες και η τοποθεσία είναι άγνωστη σε πολλούς.

Κοκκινόκρεμμος 
Ο εντυπωσιακός Κοκκινόκρεμμος στο ακρωτήριο Πύλα, είναι ίσως ο πιο απόκρημνος και μεγαλύτερος παραθαλάσσιος γκρεμός της Κύπρου και πραγματικά η θέα του σου κόβει την ανάσα. Πήρε το όνομά του από το κοκκινωπό χρώμα που έχουν τα ασβεστολιθικά του πετρώματα. Στην περιοχή Κοκκινόκρεμμος υπάρχει αρχαιολογικός χώρος ο οποίος χρονολογείται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Στην περιοχή υπάρχουν πολύ εμφανές θαλάσσιες αναβαθμίδες, γνωστές και ως παλαιοακτές. Οι θαλάσσιες αναβαθμίδες είναι οι οριζόντιες γραμμές στο έδαφος που μοιάζουν με σκαλοπάτια, τα οποία δημιούργησε η στάθμη της θάλασσας πριν εκατομμύρια χρόνια προτού υποχωρήσει αφήνοντας τα σκαλοπάτια αυτά στην ξηρά.

Η είσοδος της σπηλιάς των Αγίων-Σαράντα όπως φαίνεται μέσα από τη σπηλιά

Οι σπηλιές της περιοχής:
 Η σπηλιά των Αγίων Σαράντα, η σπηλιά του Νικολάτζιη, η σπηλιά της Εγγλεζούς, Ο Μαυρόσπηλιος και η σπηλιά του Κοκκινόκρεμμου.

Οι σπηλιές αυτές είναι άγνωστες για τους περισσοτέρους ανθρώπους καθώς δεν φαίνονται από ξηράς και δεν υπάρχουν εύκολες προσβάσεις για να πάει κάποιος, ακόμα και από τη θάλασσα είναι αδύνατο να τις δει κάποιος αν δεν του τις δείξουν, καθώς υπάρχουν πολλές σπηλιές και δεν μπορεί να ξέρει ποιες από όλες είναι.

 Η σπηλιά των Αγίων Σαράντα

Η σπηλιά των Αγίων Σαράντα είναι η πιο μεγάλη από όλες και μέσα υπάρχουν οστά προϊστορικών ζώων ενσωματωμένα στον βράχο. Η σπηλιά αυτή θεωρείται ιερός χώρος και μέσα ο επισκέπτης θα δει πολλές εικόνες αγίων και καντήλια. Τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι που έβρισκαν τα οστά και τα δόντια αυτών των ζώων πίστευαν ότι ανήκαν σε αγίους που μόνασαν στα σπήλαια αυτά και συνδέαν τους χώρους αυτούς με τη θρησκεία, έκτιζαν μάλιστα και εκκλησίες οι οποίες υπάρχουν και σήμερα. Η συγκεκριμένη σπηλιά πήρε το όνομά της από τους Αγίους Σαράντα Μάρτυρες, της παγωμένης λίμνης της Σεβάστειας.

 Η Σπηλιά του Νικολάτζιη

Στον Μαυρόσπηλιο υπάρχουν εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες, μέρος των οποίων βρίσκονται μέσα στο νερό σε υποθαλάσσιο σπήλαιο, πράγμα που αποδεικνύει ότι κάποτε η στάθμη της θάλασσας ήταν αρκετά μέτρα πιο πίσω από ό,τι είναι σήμερα. Αυτό αποδεικνύεται και στη σπηλιά των Αγίων Σαράντα καθώς οστά ιπποπόταμων υπάρχουν ενσωματωμένα σε βράχους που βρίσκονται και μέσα στη θάλασσα.

Ένας πολύ σημαντικός χώρος με οστά είναι αυτός που βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή Ξυλοφάγου και δίπλα από το ακρωτήριο Πύλα. Στην περιοχή αυτή έχουν βρεθεί οστά ιπποπόταμων, ελεφάντων, μοσχογαλής, αρπακτικών πουλιών, χελώνας γλυκού νερού και χελώνας ξηράς.

 Η Σπηλιά της Εγγλεζούς

Πληρ. και φωτογραφίες: https://politis.com.cy/

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close