Το σπάνιο φυτό που βρίσκεις στη Γερόνησο της Πέγειας

Οι άμεσες ενέργειες των αρμοδίων του Τμήματος Δασών και του Τμήματος Αρχαιοτήτων από το 2018, αλλά και η παντελής απουσία επισκεπτών που προκαλούν συνήθως ζημιές, λόγω της πανδημίας, συνέβαλε στο να βελτιωθεί κατά πολύ σήμερα η κατάσταση αναφορικά με το σπάνιο φυτό Cistanche phelypaea στη Γερόνησο της Πέγειας, σε σημείο που να θεωρείται ότι ουσιαστικά εξέλειπε ο κίνδυνος του αφανισμού του.

Αποκαλυπτικές πληροφορίες του PafosNet, αναφέρουν ότι πλέον το σπάνιο αυτό φυτό θεωρείται ως διασωθέν, αφού στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε οι αρμόδιες κρατικές και περιβαλλοντικές αρχές προχώρησαν σε συνεχή παρατήρηση, καταγραφή και επεμβατικά μέτρα όπου κρίθηκε αναγκαίο, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος απώλειας του μοναδικού σε παγκόσμιο επίπεδο φυτού.

Σύμφωνα με την επιστολή του Τμήματος Δασών, που αποκάλυψε το θέμα, από τον Μάιο του 2018, το προς εξαφάνιση φυτό είναι το Cistanche phelypaea, του οποίου ο πληθυσμός είχε μειωθεί δραματικά εξαιτίας των αρχαιολογικών εργασιών όλα αυτά τα χρόνια από τις αρχαιολογικές αποστολές που ανασκάπτουν το νησάκι. Την αρνητική αυτή εξέλιξη εντόπισαν λειτουργοί του τμήματος σε επιτόπια επίσκεψη τους στις 3 Μαίου 2018, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο πληθυσμός του φυτού είναι πλέον εξαιρετικά μικρός και κινδυνεύει με εξαφάνιση από την Κύπρο.

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται ότι η Γερόνησος έχει κηρυχθεί σε «Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα», είναι μέρος του δικτύου Φύση 2000 και χαρακτηρίζεται ως πολύ σημαντικός βιότοπος. Για το λόγο αυτό, το Τμήμα Δασών ζητούσε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων όπως κατά τις επόμενες μεταβάσεις στο νησάκι αρχαιολόγων για ανασκαφές, ενημερώνεται ώστε να τους συνοδεύει και να υποδεικνύει χώρους που δεν πρέπει να επηρεασθούν ώστε να μην επηρεασθεί η βιωσιμότητα του σπάνιου φυτού.

Τον χρόνο που ακολούθησε την αποκάλυψη του προβλήματος, αναφέρουν οι πληροφορίες μας, όλες οι εμπλεκόμενες κρατικές, δημοτικές και ιδιωτικές αρχές ήταν σε συνεχή διαβούλευση πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας προκειμένου να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση και να απομακρυνθεί οποιαδήποτε περίπτωση επιδείνωσης της. Η σημασία που αποδόθηκε και τα μέτρα που λήφθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε, έχει σύμφωνα με τους αρμόδιους βελτιώσει κατά πολύ την κατάσταση, αν και ο κίνδυνος πάντα ελλοχεύει.

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30