Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Καλό φαγητό σε 4 χωριά της Κύπρου

Γαστρονομικό ταξίδι.... εντός Κύπρου!

Δημοσιεύτηκε στις 09 Αυγούστου 2020

Ξεσκεπάσαµε τους πιο αγαπηµένους και κοντινούς σχετικά προορισµούς, επικεντρωθήκαµε στις... καλύτερές τους επιλογές για φαγητό και σου προτείνουµε όλα όσα πρέπει οπωσδήποτε να απολαύσεις.

Πελένδρι
Το Πελένδρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιότερα και σημαντικότερα από ιστορικής πλευράς χωριά της Πιτσιλιάς. Είναι χτισμένο στα δυτικά άκρα της Πιτσιλιάς και ανατολικά της κοιλάδας Καρβουνά-Σαϊττά.
Που θα φάω;
Στο Πελένδρι υπάρχουν πολλά εστιατόρια και καφενεία τα οποία λειτουργούν ολόχρονα και όλα προσφέρουν νόστιμα φαγητά σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με υπέροχη θέα του χωριού. Φαγητό θα βρεις στο cafe-bar Phelandrio (25552317), που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και διαθέτει υπέροχη θέα.
Στο νότιο άκρο του Πελενδριού, σ' ένα όμορφο αναπαλαιωμένο αρχοντικό με ωραία θέα στεγάζεται η παραδοσιακή ταβέρνα «Συμπόσιο» (99404348). Στην ταβέρνα μπορείς να βρεις παραδοσιακούς κυπριακούς μεζέδες, οφτό κλέφτικο και παραδοσιακό ψωμί σε φούρνο με ξύλα, μαγειρευτά φαγητά της ημέρας και άγρια χόρτα εποχής τα οποία καλλιεργούνται στην αυλή της ταβέρνας. Η ταβέρνα έχει παραδοσιακή διακόσμηση και οικογενειακό περιβάλλον. Επιπλέον υπάρχει και η ταβέρνα «Πολυδέντρι» (25552651) όπου σερβίρουν παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις και φαγητά της ημέρας που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Φοινί
Το Φοινί βρίσκεται κτισμένο σε ένα καταπράσινο περιβάλλον στην οροσειρά του Τροόδους, ανάμεσα σε απότομες πλαγιές και ψηλές καταπράσινες από τα πεύκα βουνοκορφές. Το χωριό βρίσκεται νότια από τις Κάτω Πλάτρες και ανατολικά από τις Πάνω Πλάτρες.
Πού θα φάω;
Στο χωριό έχεις διάφορες επιλογές για φαγητό. Σημείωσε: Το εστιατόριο Νεράιδα (25421680) που ειδικεύεται στον φοινιώτικο, χοιρινό ταβά, αλλά και την πέστροφα, που έρχεται ολόφρεσκια από το ιχθυοτροφείο της περιοχής, ψήνεται στα κάρβουνα και συνοδεύεται από μια νόστιμη, δικής τους παρασκευής, σoς λαδολέμονο. Φτιάχνει επίσης σπιτικούς κεφτέδες, όσπρια και λαδερά τις καθημερινές, ενώ νόστιμα είναι και τα κουπέπια, οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί,και τα κουπέπια, το σπιτικό παστίτσιο, όπως επίσης και τα κρέατα στη σχάρα και οι σούβλες (κοτόπουλο και αρνί). Κι αν η όρεξή σου προστάζει steak, κάνε μια στάση στην ταβέρνα Fini Tavern (25421828) που φημίζεται για αυτό (€27-€30), αλλά και για το κλέφτικό της (€12). Αν πάλι θες κάτι σε σνακ, καφέ και είδη σχάρας (σουβλάκι, χαλλούμι, λουκάνικο κ.ά.), τότε επισκέψου το Κέντρο Νεότητας του χωριού (25422290).

Πλάτρες
Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Κύπρο, ειδικά για όσους αναζητούν την ηρεμία και τον καθαρό αέρα του βουνίσιου τοπίου ή για μια road trip απόδραση στο βουνό. Οι Πλάτρες μάλιστα αυτό το καλοκαίρι σε περιμένουν αναβαθμισμένες! Στο χωριό έχει εγκατασταθεί σύστημα σηματοδότησης, δημιουργήθηκαν νέες στάσεις λεωφορείων, λειτούργησε το πολιτιστικό κέντρο το οποίο παρουσιάζει την ιστορία των Πλατρών και έχουν γίνει ήδη αναβαθμίσεις ξενοδοχείων και εστιατορίων.
Πού θα φάω; Στο Skylight (25 422244), δίπλα στην πσίνα, θα απολαύσεις τοπική και διεθνή κουζίνα (με επιλογές όπως κρέας, ψάρια, φρέσκια και καπνιστή πέστροφα, ζυμαρικά, burger και σαλάτες κ.ά.) και καλό κρασί. Στο Εστιατόριο Veranda, στο New Helvetia Hotel (25421348) θα βρεις πιάτα διεθνούς κουζίνας, όπως πέστροφα στον ατμό, ψαρονέφρι μαριναρισμένο, σολομό. Ακόμα, η κάρτα του διαθέτει 3-4 ορεκτικά, διαφορετικές σαλάτες και νόστιμα pasta. Από την άλλη, μπορείς να επιλέξεις το International Cafe-Bar-Resto (99780950) ανανεώθηκε, έφτιαξε μία καταπράσινη βεράντα, τοποθέτησε τραπεζάκια κάτω από την κληματαριά και ετοίμασε το ολοκαίνουργιο εξωτερικό μπαρ, και σου προσφέρει καφέ και γλυκό. Μία δεύτερη βεράντα σε ψηλότερο σημείο, φιλοξενεί το εστιατόριο του χώρου, το οποίο επίσης ανανεώθηκε, εμπλούτισε και το μενού του με νέες επιλογές και ιδέες και δημιουργικά πιάτα και σε περιμένει για να απολαύσεις από μουσακά μέχρι κλέφτικο και από black angus burger μέχρι κρεατικά στη σχάρα. Μπορείς να επισκεφθείς το χώρο από το πρωί για καφέ, το μεσημέρι για φαγητό από τη διεθνή κουζίνα, το απόγευμα για γλυκό και το βράδυ για ρομαντικό δείπνο με καλό κρασί. Το πιάτο που θα σε εντυπωσιάσει ωστόσο είναι το αμερικανικό brisket με σπιτικό BBQ σος και τα μπαχαρικά, το οποίο ψήνεται για 16 ώρες στο φούρνο και φυσικά λιώνει στο στόμα.  Ενίοτε (κυρίως τις Κυριακές), το φαγητό σου θα συνοδεύει και ζωντανή μουσική, γι' αυτό να είσαι έτοιμος να το ζήσεις! Κλασική αξία στις Πλάτρες παραμένει το Ανώι (25422900) Στην υπέροχη αυλή του θα απολαύσεις κυπριακή κουζίνα, κλέφτικο, σούβλα κ.ά. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις τα Καληδόνια Ρωτής (25421019), που προσφέρει κυπριακές γεύσεις όπως σουβλάκια, αφέλια, σούβλα, γευστικούς μεζέδες αλλά και φρέσκια πέστροφα. Τέλος, πέστροφα θα φας και στο Ψηλό Δέντρο (25813131), ένα απάχικο καφενείο-ταβερνάκι που σερβίρει ακόμα και σούβλα.

Άλωνα
Η Άλωνα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της οροσειράς του Τρόοδους, στην περιφέρεια της Πιτσιλιάς είναι πνιγμένη στο πράσινο μέσα σε περιβόλια με όλων των ειδών τα φρουτόδεντρα. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα τα πέτρινα σπίτια και η πλούσια βλάστηση. Η διαδρομή σου εκεί περνά μέσα από φουντουκιές, κερασιές, μηλιές και αμυγδαλιές και καταλήγει σ' ένα ρυάκι.
Πού θα φάω;
Φαγητό στην Άλωνα θα βρεις στο Κτήμα Πάντσιο (99635637), το οποίο προσφέρει τοπικές λιχουδιές και εδέσματα. Αλλιώς μπορείς να επιλέξεις το ΑΠΟΑ Άλωνας (99 898935) το οποίο τελευταία πήρε πολύ τα πάνω του, αφού το ανέλαβε ένας νεαρός σεφ, ο οποίος φτιάχνει λιχουδιές και τις σερβίρει κάτα από την κληματαριά. Εκτός λοιπόν από αυθεντικό παγωτό gelato, και καλοφτιαγμένη πίτσα, ο Μάριος έφτιαξε ένα καλοκαιρινό μενού, με κρύα και ζεστά ορεκτικά (μελιτζανοσαλάτα, μανιτάρια με αβγά, ραβιόλι, κουπέπια), σαλάτες και κυρίως πιάτα όπως σουβλάκια, μιξ, παϊδάκια, μπριζόλες και πιάτα ημέρας. Σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείς.  

*Κεντρική φωτογραφία: Μυριάνθη Ευρυπίδου (Τα Τοπία της Κύπρου)

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close