Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Προσκύνημα σε 4 εκκλησίες του Χρυσοσωτήρος που γιορτάζουν

Σήμερα σού προτείνουμεεκδρομή και προσκήνυμα σε 4 γνωστές-άγνωστες εκκλησίες στο χωριό!

Δημοσιεύτηκε στις 06 Αυγούστου 2020

Σήμερα, 6 Αυγούστου γιορτάζουμε την ανάμνηση του ιερού γεγονότος της Μεταμορφώσεως του Κυρίου μας. Σήμερα, ο Χριστός «μετά δόξης, αστράψας εν τω όρει, τον κόσμον κατεφώτισεν». Σήμερα, ο Χριστός στο όρος Θαβώρ «την του Αδάμ … αμαυρωθείσαν φύσιν λαμπρύνας εθεούργησεν».

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη ο Χριστός είχε πάρει μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί στο όρος Θαβώρ της Γαλιλαίας για να προσευχηθούν. Οι μαθητές Του εξαντλημένοι από την ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν και τελικά έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν όμως ξύπνησαν ήρθαν αντιμέτωποι με ένα θαυμαστό γεγονός. Το πρόσωπο του Χριστού ήταν λαμπερό σαν τον ήλιο και τα ρούχα Του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Δίπλα Του βρίσκονταν και συνομιλούσαν μαζί Του, δυο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, ο Μωυσής και ο Ηλίας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή στους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού. Μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα, την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κάμπτεται η αυστηρή νηστεία, που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου και επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.

Οι άγιοι Πατέρες όρισαν όπως εορτάζεται η Μεταμόρφωση του Σωτήρος σήμερα, 40 ημέρες πριν τη γιορτή της Παγκόσμιας ύψωσης του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Πανηγυρίζουν πολλοί ναοί αφιερωμένοι στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, μεταξύ αυτών ο Μητροπολιτικός Ναός στη Λάρνακα, ο ιστορικός ναός στο Παλαιχώρι, ο νέος ναός στο Πέρα Χωριό Νήσου, στον Προσφυγικό οικισμό της Ανθούπολης, ο περικαλλής ναός της κατεχόμενης Ακανθούς και του Λευκονοίκου.

Εμείς σού προτείνουμε εκδρομή και προσκήνυμα σε 4 γνωστές-άγνωστες εκκλησίες στο χωριό! 

Παλαιχώρι, Εκκλησία Μεταμορφώσεως
Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της οροσειράς του Τροόδους, κτισμένη πάνω σε ένα μικρό λόφο που δεσπόζει του ανατολικού τμήματος του χωριού Παλαιχώρι. Από το 2000 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η εκκλησία κτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα και ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του ξυλόστεγου μονόκλιτου ναού. Ο νάρθηκας, που φαίνεται ότι υπήρχε τουλάχιστον από τις αρχές του 17ου αιώνα, εκτείνεται δυτικά και νότια του ναού υπό μορφή στοάς και καλύπτεται από την ίδια αμφικλινή στέγη.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη και Τετάρτη 10:00-13:00.

Βουνί, Ξωκλήσι Χρυσοσώτηρου
Η εκκλησία του Χρυσοσωτήρος βρίσκεται σε ένα μικρό λόφο, έξω από την κοινότητα του Βουνιού. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο καμαροσκέπαστο οικοδόμημα επενδυμένο εξωτερικά με πέτρα. Από τον περίβολο της εκκλησίας ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την  πανοραμική θέα που απλώνεται μπροστά του. Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι, το οποίο δέχεται πολλούς επισκέπτες από όλη την Κύπρο.
Με διακανονισμό εκ των προτέρων μπορεί κανείς να την επισκέπτεται τα απογεύματα των καθημερινών και τα Σαββατοκύριακα (99974230).

Κάτω Μύλος, Μεταμόρφωση του Σωτήρος
Στο χωριό Κάτω Μύλος που ανήκει στην επαρχία Λεμεσού, υπάρχουν τρεις εκκλησίες. Η μία είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή, ή άλλη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και η τρίτη η οποία αποτελεί και την κύρια εκκλησία για το χωριό, ανήκει στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Την συναντάμε λίγες εκατοντάδες μέτρα από το γεφύρι που γεφυρώνει τον ποταμό Λιμνάτη και μόλις 50 μέτρα από το δημοτικό σχολείο. Πρόκειται για πολύ σύγχρονο κτίσμα, οικοδομημένο με μπετόν όπου οι εξωτερικοί τοίχοι είναι ασπρισμένοι. Είναι Βυζαντινού ρυθμού και έχει σχήμα σταυρού που φέρει τρούλο. Το καμπαναριό, σχηματίζεται από τρία διαμπερές τόξα όπου στα δύο υπάρχουν ισάριθμες καμπάνες. Το τεταρτημόριο που στεγάζει την αψίδα του ιερού, στηρίζεται πάνω σε πεντάπλευρο ημικύκλιο. Ο τρούλος , τα οξυκόρυχα σταυροθόλια και το τεταρτημόριο του ιερού, είναι καλυμμένα με κεραμίδια βυζαντινού τύπου.

Σανίδα, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Στο μικρό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, την Σανίδα, υπάρχει Ιερός Ναός αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Πρόκειται για τρίκλιτη Βασιλική, κτίσμα του 1840, η οποία ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε το 1913. Στην στέγη που καλύπτεται από κεραμίδια σχηματίζονται έξι σταυροθόλια. Το σχήμα της Βασιλικής που φέρει σταυροθόλια και είναι κτισμένη με παραδοσιακή πέτρα.
>> Η Σανίδα Λεμεσού είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού στην Κύπρο που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της ομώνυμης πρωτεύουσας, κι απέχει 100 χιλιόμετρα από την Πάφο, 70 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα, και 85 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία. Το  μικρό ημιορεινό χωριό της Σανίδας Λεμεσού χτισμένο πάνω στη νοτιοανατολική πλευρά του Τρόοδους και σε υψόμετρο 700 μέτρων, «βλέπει» μέχρι και τη θάλασσα, διασχίζεται από δύο παραποτάμους, εκτείνεται σ’ ένα κάμπο, και συνορεύει με τα χωρία Ασγάτα, Πύργο Λεμεσού, Κελλάκι και βόρεια, με τα χωριά Κλωνάρι και Βίκλα.  Οι περίπου 40 μόνιμοι κάτοικοι του χωριού καλλιεργούν εσπεριδοειδή, ελιές, αμυγδαλιές, χαρουπιές και πολλά φρούτα, αλλά η μεγαλύτερη έκταση του οικισμού (από την οποία περνά και μέρος του κρατικού δάσους Λεμεσού) παραμένει ακαλλιέργητη και είναι γεμάτη από τρεμιθιές, και μανιτάρια. Η σημερινή τοποθεσία του χωριού όμως είναι μεταγενέστερη, αφού οι πρώτοι κάτοικοι μετακινήθηκαν εκεί εξαιτίας μεγάλης επιδημίας. Επί Φραγκοκρατίας η Σανίδα Λεμεσού είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία Ιταλών Ιπποτών, με έδρα το Κολόσσι, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί και σ’ άλλες κοντινές περιοχές, προκειμένου να ελέγχουν την παραγωγή της κουμανταρίας, θέτοντας τον οικισμό κι ως ένα από τα στρατιωτικά τους παρατηρητήρια. Η ονομασία, Σανίδα Λεμεσού, δεν είναι γνωστό γιατί δόθηκε στο χωριό, αν και αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι παράφραση του «Σαν είδα» των Ιταλών στρατιωτών στο διοικητή τους. Πάντως, η λαϊκή παράδοση θέλει τους κατοίκους του οικισμού να κατασκευάζουν σανίδες για το ζύμωμα και τη μεταφορά των ψωμιών, καθώς επίσης αρκετοί απ’ αυτούς ασχολούνταν με την υλοτομία, οπότε και τροφοδοτούσαν άλλες κοινότητες με τα προϊόντα τους.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close