Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

​​​​​​​Στο Τρόοδος φέτος, θα μάθεις και θα δεις πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα!

Γεω-δραστηριότητες, για μικρούς και μεγάλους, στο Γεωπάρκο Τροόδους

Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουλίου 2020

Το καλοκαίρι στο βουνό είναι αλλιώς! Είναι ανέμελο, δροσερό και γεμάτο δραστηριότητες!

Και στο Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους, λοιπόν, το φετινό καλοκαίρι θα είναι γεμάτο εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν το δικό μας Γεωπάρκο, για μικρούς και μεγάλους!

Πάμε να μάθουμε για τα πετρώματα και τη σημασία τους, να τα μελετήσουμε χρησιμοποιώντας γεωλογικούς μεγεθυντικούς φακούς! Να μάθουμε για τη μουσειοσυσκευή και τα ορυκτά του Τροόδους, να ζωγραφίσουμε με τους μικρούς μας φίλους.

Πάμε  να ανακαλύψουμε όλοι μαζί τη χλωρίδα και την πανίδα του Γεωπάρκου μας!!Ποια είναι τα ζώα που ζουν στο Γεωπάρκο; Τι τους αρέσει να τρώνε; Πού να κρύβονται άραγε;

Μαζί θα μάθουμε ποια είδη ιθαγενών φυτών, ενδημικών αλλά και απειλούμενων φυτών φιλοξενεί το Γεωπάρκο.

Στο χώρο του Κέντρου Επισκεπτών θα γίνονται ξεναγήσεις παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δράσεις και προβολή βίντεο για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Τροόδους και την ανάδυσή του από το Νεοτηθύος ωκεανό 93 εκ. χρόνια πριν!

Γεω-εκπαιδευτικές δραστηριότητες:
1. «Ανακάλυψε την μουσειοσυσκευή του Γεωπάρκου Τροόδους»

Το ήξερες ότι υπάρχουν τρεις τύποι διαφορετικών πετρωμάτων στο Τρόοδος; Μέσω πειραματικών διαδικασιών, με τη χρήση μεγεθυντικών φακών θα τα ανακαλύψεις όλα. Έλα και εσύ να γνωρίσεις τα πετρώματα και τα ορυκτά του Γεωπάρκου μας!(Χρήση μεγεθυντικών φακών, προδιοροσμός σκληρότητας κ.λπ.).

2. «Μαθαίνω και Ζωγραφίζω το Οφιολιθικό σύμπλεγμα»
H οροσειρά του Τροόδους είναι, γεωλογικά, ένας οφιόλιθος και αποτελεί μέρος ενός πολύ αρχαίου ωκεάνιου φλοιού εκατομμυρίων χρόνων. Η μουσειοσυσκευή περιλαμβάνει πετρώματα από το οφιολιθικό σύμπλεγμα με τα οποία μπορείς να έρθεις σε μακροσκοπική επαφή, πετρώματα που σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσες να τα γνωρίσεις, καθώς μπορείς να τα ακουμπήσεις και να τα ζωγραφίσεις.

3.Παιχνίδι ερωτήσεων «Μάθαίνω για το Γεωπάρκο Τροόδους»
Οι καρτέλες ερωτήσεων που αφορούν το Γεωπάρκο Τροόδους σχετικά με τη χλωρίδα, την πανίδα, τη γεωλογία, την ιστορία, τη μεταλλευτική δραστηριότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής σου δίνουν μια συναρπαστική ευκαιρία διαδραστικής μάθησης.

4.Ποιος θα φτάσει πρώτος στην κορυφή του Ολύμπου:
Ο Όλυμπος ( η Χιονίστρα ), σε υψόμετρο 1.952 μέτρα, είναι το υψηλότερο σημείο της Κύπρου. Βρίσκεται στο κέντρο της οροσειράς του Τροόδους. Είναι το ψηλότερο σημείο του δικού μας Γεωπάρκου! Ένα συναρπαστικό παιχνίδι ερωτήσεων σχετικά με τη χλωρίδα, την πανίδα, τη γεωλογία, την ιστορία, τη μεταλλευτική δραστηριότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

5. 3D Puzzles:
Οι δραστηριότητες μας ολοκληρώνονται με τρισδιάστατα εικονο- αινίγματα (3D Puzzles ) με εικόνες μονοπατιών, σημείων θέας και ενετικών γεφυριών. Η Μαδαρή έχει υψόμετρο 1613 μέτρα. Το Μονοπάτι «Τα Τεισιά της Μαδαρής» είναι μια από τις τρεις Γεωδιαδρομές του Γεωπάρκου Τροόδους. «Το γεφύρι του Τζιελεφού» είναι κτισμένο πάνω από τον ποταμό Διάριζο και αποτελεί το μεγαλύτερο από τα μεσαιωνικά γεφύρια του νησιού. Πρόκειται για τρισδιάστατες φυσικές διαδρομές εξαιρετικού κάλλους που αξίζει να γνωρίσετε.

6. «Ο Σταυρολεξάκιας»
Ποια τα ζώα που ζουν στο Γεωπάρκο; Τι τους αρέσει να τρώνε; Που να κρύβονται άραγε; Η πανίδα του Γεωπάρκου παρουσιάζει μεγάλη οικολογική αξία με την παρουσία πολλών ενδημικών και απειλούμενων ειδών. Έχουν καταγραφεί πάνω από 100 είδη πουλιών, ενώ όλα τα ενδημικά πουλιά του νησιού βρίσκονται στην περιοχή του Γεωπάρκου. Επίσης έχουν καταγραφεί 16 είδη θηλαστικών και 13 είδη ερπετών. Μάλιστα ο αριθμός των ενδημικών εντόμων ανέρχεται στα 107 καθώς καταγράφηκαν 8 από τα 9 είδη ενδημικών πεταλούδων της Κύπρου; Έλα να τα ανακαλύψουμε όλα μαζί!! Να μάθουμε τα μυστικά τους, να γνωρίσουμε τις συνήθειες τους!

>> Κάθε Σάββατο (από τις 18 Ιουλιου μέχρι και τις 8 Αυγούστου). Υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων. Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν εγκαιρά συμμετοχή. Στις κρατήσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τιμή συμμετοχής: 3 ευρώ για τους ενήλικες και 2 ευρώ για τα παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 25752401, Τρίτη έως Κυριακή 09:00-16:00 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Geoparktroodos@gmail.com

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close