Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

15 λόγοι για να κάνεις φέτος διακοπές στο Τρόοδος

Ετοιμάσου για καλοκαιρινές αποδράσεις… σε φόντο πράσινο!

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου 2020

Το κυπριακό καλοκαίρι μπορεί στο μυαλό μας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραλία, ωστόσο οι ομορφιές της κυπριακής φύσης δεν περιορίζονται στις θάλασσες και τις δημοφιλείς παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού μας. 

Εμείς πάντως εδώ στο Check in Cyprus, πιστεύουμε ότι καλοκαίρι χωρίς βουνό δε λέει και ότι όλοι μας έχουμε ανάγκη από δροσερές διακοπές μακριά από την πόλη, τη ρουτίνα και τη βαβούρα.

Εξ ου και φέτος επιλέγουμε το βουνό και αναζητούμε τη δροσιά κάτω από τα δέντρα σε έναν πανέμορφο ορεινό προορισμό που αξίζει να τον επισκεπτόμαστε χειμώνα-καλοκαίρι.

Φέτος λοιπόν σου προτείνουμε δροσερές διακοπές στην πράσινη καρδιά της Κύπρου. Το Τρόοδος και τις γύρω περιοχές! 

Κι αν αναρωτιέσαι γιατί να πας και τι να κάνεις, πιο κάτω καταγράψαμε 15 λόγους για να το επισκεφθείς αλλά και τα σημεία που θα σε κερδίσουν στο Τρόοδος. 

Έχουμε και λέμε, κλείσε διαμονή και φύγαμε!

Γνώρισε την περιοχή… 
Σημείωσε αρχικά ότι το Τρόοδος είναι η οροσειρά που εκτείνεται σε ολόκληρη τη δυτική Κύπρο, σχηματίστηκε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια στον πυθμένα του ωκεανού και η δημιουργία της υπήρξε και ο πυρήνας που γύρω της αργότερα σχηματίστηκε και το νησί.

Ένας προορισμός για όλους και με πολλές επιλογές
Είναι ένα δροσερό καταφύγιο για μακρινούς περιπάτους στα πευκόφυτα δάση. Ιδανικός προορισμός για δροσερές διακοπές για όλες τις ηλικίες με πληθώρα ξενοδοχείων και αγροτουριστικών καταλυμάτων που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. 

Ανακάλυψε τα χωριά του Τροόδους
Το Τρόοδος αποτελείται από 5 περιοχές: το Εθνικό Δασικό Πάρκο, την Πιτσιλιά, τη Μαραθάσα, τη Σολέα και τα Kρασοχώρια. Εξ ου και μέσα στα βουνά και τις κοιλάδες του θα ανακαλύψεις και τα γραφικά χωριά του με τα πλακόστρωτα δρομάκια που προσφέρουν μια γεύση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Κύπρου. Αποπνέοντας γοητεία και φιλοξενία, τα γραφικά χωριά είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσεις και την παραδοσιακή τοπική κουζίνα, αλλά και τον κυπριακό πολιτισμό. Μπορείς να τα βρεις ανάμεσα σε οπωρώνες, αμπελώνες ή πεύκα ανάλογα με την περιοχή της οροσειράς. 

Μία περιοχή με τα πιο γοητευτικά μνημεία της Unesco
Η Κύπρος έχει βαθιές θρησκευτικές ρίζες, αφού είναι ένα από τα πρώτα μέρη που επέλεξαν οι Απόστολοι για να διαδώσουν το μήνυμα του Χριστιανισμού. Έχοντας ενσωματωθεί στην Κλασική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την Ανατολική Βυζαντινή Αυτοκρατορία, το νησί έχει πολλά βυζαντινά μνημεία που αξίζει να επισκεφθείς. Δέκα από αυτά είναι τόσο μεγάλης σπουδαιότητας και ιστορικής σημασίας που περιλήφθηκαν στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που προστέθηκε το 1985. Εκκλησίες που χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 17ο αιώνα βρίσκονται στην οροσειρά του Τροόδους.

Μπορείς να τα επισκεφτείς, ακολουθώντας μια από τις διαδρομές στη φύση, οι οποίες έχουν διαχωριστεί σε τρείς γεωγραφικές περιοχές:

-    Η διαδρομή Μαραθάσα: Καλοπαναγιώτης - Μουτούλλας - Πεδουλάς (μήκος διαδρομής 148 χλμ). Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει τα μνημεία Μαραθάσας: Μονή Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, Εκκλησία της Παναγίας στον Μουτουλά και την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στον Πεδουλά.

-    Η διαδρομή της Πιτσιλιάς: Λαγουδερά - Πλατανιστάσα - Πελένδρι - Παλαιχώρι (μήκος διαδρομής 97 χλμ.). Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει τα μνημεία της Πιτσιλιάς: Μοναστήρι της Παναγίας του Άρακα στα Λαγουδερά, Εκκλησία του Σταυρού του Αγιασμάτη στην Πλατανιστάσα, Μονή Τιμίου Σταυρού και Εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Πελένδρι, Εκκλησία του Αγίου Μάμα στη Λουβάρα και η Εκκλησία της Μεταμόρφωσης στο Παλαιχώρι.

-    Η διαδρομή Σολέα: Νικητάρι - Γαλάτα - Κακοπετριά (μήκος διαδρομής 138 χλμ.). Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει τα μνημεία της Σολέας: Εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου, Εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας στο Νικητάρι, οι Εκκλησίες της Παναγίας της Ποδηθού, ο Αρχάγγελος, η Παναγία και οι Εκκλησίες του Αγίου Σωζομένου στη Γαλάτα και η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης στην Κακοπετριά.

Πάμε για εξερεύνηση σε Μουσεία & Μέρη Ενδιαφέροντος 
Το Τρόοδος είναι το ιδανικότερο μέρος για περιπέτεια, ανακάλυψη και αναψυχή, αφού διαθέτει πολυάριθμα μοναδικά και πολιτιστικά σημαντικά Μουσεία εκκλησιαστικής, λαϊκής τέχνης και κρασιού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει την ιστορία και να ταξιδέψει στον χρόνο. 

  • Επισκέψου τα βυζαντινά μοναστήρια και τις εκκλησίες, εξερεύνησε τη φύση και απόλαυσε μαγευτικές στιγμές. 
  • Διάσχισε το δάσος του Τροόδους και ανακάλυψε τόσο γραφικές όσο και μαγευτικές εκκλησίες ζωγραφισμένες με έντονες τοιχογραφίες, βυζαντινή τέχνη σε άριστη κατάσταση και παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Δέκα από αυτές ανήκουν στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 
  • Επισκέψου το περίφημο μοναστήρι του νησιού, το Μοναστήρι του Κύκκου και θαύμασε τη μαγευτική βυζαντινή τέχνη, χρυσοστολισμένες εικόνες και σημαντικά κειμήλια. 
  • Ανακάλυψε περισσότερα για το πώς η οροσειρά του Τροόδους αναδύθηκε από τη θάλασσα και έγινε η πράσινη καρδιά του νησιού στο Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους στον Αμίαντο και στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Δάσους του Τροόδους στην πλατεία Τρόοδος.
  • Ανακάλυψε την πλούσια ιστορία εξόρυξης χαλκού και άλλων πολύτιμων ορυκτών στην περιοχή που ήταν γνωστή σε όλη τη Μεσόγειο. 

Γνώρισε το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους
Η περιοχή του εθνικού δασικού πάρκου (9300 εκτάρια) προσφέρεται για τους λάτρεις της φύσης με ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το Τροόδος αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τόπους στον κόσμο για τους γεωλόγους αφού εδώ συναντούμε όλα τα πετρώματα του μανδύα της γης.

Επισκέψου οπωσδήποτε: 
•    Το Κέντρο Επισκεπτών του Γεωπάρκου Τροόδους στο μεταλλείο του Αμιάντου που θα σου δώσει όλες τις πληροφορίες για τη γεωλογία της περιοχής. Το κέντρο είναι ανοικτό καθημερινά εκτός Δευτέρας 9.00 με 16.00.
•    Τον υπέροχο Βοτανικό κήπο Τροόδους “Α.Γ. Λεβέντης” που θα βρεις εντός του
παλιού μεταλλείου του Αμιάντου. Ο κήπος περιλαμβάνει 150 είδη φυτών. Ανοικτός καθημερινά 9.00 με 14.00 και το σαββατοκύριακο μέχρι τις 16 .00. 
•    Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Τροόδους, θα το βρεις κοντά στην πλατεία Τροόδους και θα σε εντυπωσιάσει με τις αναπαραστάσεις οικοτόπων με ταριχευμένα ζώα και πουλιά. Ανοικτό καθημερινά 10.00 με 16.00, τηλ.: 25420144.
•    Το Αμπελουργικό Μουσείο αναζήτησέ το στο Πέρα Πεδί. Εδώ θα δεις ό,τι ακριβώς λέει και το όνομά του, δηλαδή ό,τι αφορά τον αμπελουργό, το αμπέλι και την καλλιέργειά του. (τηλ.: 25470903). 

Καταρράκτες: τα απόλυτα σημεία δροσιάς… 
Μοναδική εμπειρία για όλους, μικρούς και μεγάλους, είναι η επίσκεψη στους καταρράκτες της περιοχής. Ξεκινώντας από την πλατεία Τροόδους θα συναντήσεις τον διάσημο καταρράκτη των Καληδονιών μέσα στην καρδιά του δάσους, το μονοπάτι ξεκινά από την περιοχή της  ροεδρικής εξοχικής κατοικίας είτε από την περιοχή των Πλατρών. Αν ακολουθήσεις τις πινακίδες από την εκκλησίας των Πλατρών ή από την πινακίδα στο δρόμο Πλατρών-Μονιάτη θα βρεις τον μεγαλύτερο σε ύψος καταρράκτη τον Μυλλομέρη. Ο τρίτος καταρράκτης της Χαντάρας στην κοίτη του ποταμού της Τροοδίτισσας βρίσκεται έξω από το χωριό Φοινί. Ο καταρράκτης του Μέσα Ποταμού είναι ο τέταρτος στη σειρά και βρίσκεται βορειοδυτικά του Σαϊττά, κοντά στο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.

Ακολούθησέ μας στα μονοπάτια της φύσης
Σύμφωνα με την παράδοση, ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις πραγματικά ένα μέρος είναι να το περπατήσεις. Παρά το μικρό μέγεθός του, το νησί της Κύπρου ενσωματώνει εντυπωσιακά 10.000 χρόνια στο φυσικό του περιβάλλον και στο ποικίλο τοπίο που είναι έτοιμο για εξερεύνηση και ανακάλυψη. 

Με ευνοϊκό κλίμα όλο το χρόνο, η υπέροχη ύπαιθρο του νησιού είναι εύκολα προσβάσιμη και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ένα ταξίδι στη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό, χάρη στα πολυάριθμα μονοπάτια της φύσης. Έχουν δημιουργηθεί συνολικά 22 καθορισμένα μονοπάτια πεζοπορίας για να αναδείξουν τα όμορφα τοπία και τον έντονο μεσογειακό χαρακτήρα του νησιού. Περπατώντας τα, μπορείς να ανακαλύψεις ένα θησαυρό που περιέχει ποικίλη πανίδα και χλωρίδα, καθώς και τα απομεινάρια της μεταλλευτικής κληρονομιάς του νησιού και άλλα ενδιαφέροντα μνημεία. 

Ενώ ορισμένα μονοπάτια είναι πιο δύσκολα από άλλα, όλα είναι απόλαυση για τις αισθήσεις, ειδικά τους μήνες που ο καιρός είναι σύμμαχος στο να απολαύσεις το τοπίο, τους ήχους και τις μυρωδιές της φύσης που βρίσκεται σε πλήρη άνθηση και σε όλη τη δόξα της.

Εμείς προτείνουμε μερικά:
1.Άρτεμις (κυκλικό)Μήκος 7χιλ αφετηρία 300 μέτρα από το σημείο σύνδεσης του δρόμου προς Χιονίστρα με το δρόμο Τροόδους –Προδρόμου.
2.Αταλάντη (κυκλικό) Μήκος 14χιλ αφετηρία πλατεία Τροόδους.
3.Μονοπάτι Περσεφόνη (γραμμικό) Μήκος 3χιλ, αφετηρία150 μέτρα νότια της πλατείας Τροόδους προς τον αστυνομικό σταθμό. 
4. Τεισιά της Μαδάρης (κυκλικό) με υην αφετηρία του να βρίσκεται κοντά στο πυροφυλάκιο της Μαδάρης, κοντά στο τελικό σημείο της διαδρομής Δόξα σοι ο Θεός-Μαδάρη.
Δύο μοναδικά μοναστήρια εντός του εθνικού δασικού πάρκου είναι το Μοναστήρι της Παναγίας της Τροοδίτισσας βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Πλατρών και το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στο Μέσα Ποταμό.

Για τα αγρινά του Τροόδους, τι ξέρεις; 
Το εθνικό σύμβολο του νησιού, το Αγρινό, είναι μοναδικό για την Κύπρο και μπορεί να βρεθεί στα ορεινά δάση του Τροόδους. Δίπλα στην εκδρομική περιοχή Πλατανιών, βρες την περίφραξη όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει αυτό το μαγευτικό άγριο πλάσμα. Προτού τα αντικρίσεις, μάθε ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα τα αρσενικά έχουν έντονο σκούρο χρώμα, ενώ το καλοκαίρι το παλτό τους γίνεται ελαφρύτερο τόσο σε χρώμα όσο και σε βάρος. Είναι ντροπαλά ζώα και αποτελούσαν σημαντική πηγή τροφής για τους κατοίκους της Κύπρου. Σήμερα προστατεύονται αυστηρά και παρακολουθείται, καθώς σχεδόν εξαφανίστηκαν. 

Ποδηλατάδα, κανείς; 
Το Τρόοδος προσφέρει την ευκαιρία να αναπνεύσεις λίγο καθαρό αέρα και να εξερευνήσεις τη φύση με ένα ποδήλατο! Ως νησί της Μεσογείου, είναι ευλογημένο με ηλιοφάνεια καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους και παραμένει ήρεμο από δυνατούς ανέμους, καθιστώντας την ορεινή περιοχή του παραδεισένια για ποδηλάτες. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, εξερεύνησε ταχείες αλλαγές στο έδαφος και τα τοπία, από βραχώδη έως πηλό και από απότομα σε επίπεδα. Βρες μια σειρά από κέντρα ποδηλάτων διάσπαρτα σε όλο το νησί προσφέροντας υπηρεσία ενοικίασης, πληροφορίες διαδρομής, οδηγούς, βοήθεια και υποστήριξη. Αφήστε τους να οργανώσουν το ταξίδι σας και να επιλέξουν μαζί σας τις καλύτερες διαδρομές για τις προτιμήσεις σας. Πάρε ένα ποδήλατο και μετατρέψτε το νησί σε μια τεράστια αρένα ποδηλασίας βουνού!

Διασκέδαση στα Πάρκα Περιπέτειας
Με τον φρέσκο ορεινό αέρας να γεμίζει τους πνεύμονές σου, τα αναβλύζοντα νερά να διασχίζουν τα βουνά και τις πανύψηλες καταπράσινες κορυφές να σε περιτριγυρίζουν, ξυπνά μέσα σου η επιθυμία για μια περιπέτεια διαφορετική με τις υπόλοιπες. Είτε πρόκειται για μια διασκεδαστική οικογενειακή εκδρομή, μια περιπέτεια με τους φίλους, μια εμπειρία με τους συναδέλφους ή μια διασκεδαστική μέρα με τον σύντροφό σου, τα βουνά του Τροόδους υπόσχονται μια γεμάτη δράση μέρα που θα θυμάστε για τις πολλές μέρες.
Αρκεί να σου πω ότι στην περιοχή υπάρχουν τρία απίθανα πάρκα περιπέτειας, που αξίζει να επισκεφθείς: το Sparti Platres Rope Adventure Park στις Πλάτρες (99 100040), το Marina's Adventure Park στο γραφικό χωριό Κακοπετριά (99 998420) και το Adventure Mountain Park στην Κυπερούντα (99 674126).

Γεύσεις και προϊόντα!
 Έχουμε και λέμε, κυπριακή κουζίνα στα καλύτερά της στα εστιατόρια της, φρούτα και λαχανικά από τους παραγωγούς της περιοχής, ψωμί που ζυμώνεται καθημερινά στους παραδοσιακούς φούρνους, γλυκά του κουταλιού, τα οποία έχουν την τιμητική τους και δεν θα βρεις πουθενά αλλού, πίτες, λουκουμάδες και δροσερό μαχαλεπί στην πλατεία! 

... Και μη φύγεις αν δεν βγάλεις τη selfie του καλοκαιριού! 
Η Κύπρος εξάλλου κρύβει απίστευτα όμορφα, σχεδόν εξωτικά μέρη (όπως τα σημεία θέας!) αλλά και χώρους δροσιάς (όπως οι καταρράκτες. Κράτησε για πάντα τις πιο όμορφες στιγμές του καλοκαιριού μέσα από μια φωτογραφία σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της περιοχής! 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close