Guide , Ξενοδοχεία να μείνεις

Οι διακοπές φέτος το καλοκαίρι δεν θα είναι οι ίδιες

Τι να περιμένετε στην επόμενη διαμονή σας σε κατάλυμα

Δημοσιεύτηκε στις 27 Μαΐου 2020

Αν κάτι έχει πλήξει περισσότερο ο κορωνοϊός μετά τον τομέα της Υγείας, αυτό είναι σίγουρα ο τουρισμός.

Σύνορα κλειστά, τέλος η ξεγνοιασιά καθώς ακόμα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τι τρώμε και τι πίνουμε, πού κοιμόμαστε και πόσο καλά έχουν απολυμανθεί οι επιφάνειες σε οτιδήποτε ακουμπάμε.

Με βεβαιότητα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι οι διακοπές μας (όσοι αποφασίσουν τουλάχιστον να κάνουν) δεν θα είναι όπως παλιά.

Τι αλλαγές να περιμένουμε να δούμε στα καταλύματα που μένουμε και ποιες αγαπημένες συνήθειες θα ξεχάσουμε; Το Υπουργείο Υγείας έδωσε οδηγίες στους ιδιοκτήτες καταλυμάτων... λίγο πριν από το opening, που αφορούν προσωπικό και επισκέπτες.

Στο εσωτερικό
- Στην υποδοχή (reception) να υπάρχει διαφανές διαχωριστικό μεταξύ του προσωπικού και των πελατών μέχρι ύψους κατάλληλου για προστασία των ατόμων έκαστης πλευράς από την άμεση επαφή με την αναπνοή των ατόμων στην άλλη πλευρά. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε το προσωπικό θα πρέπει υποχρεωτικά να φορά πάντα μάσκα προσώπου. 
- Στην υποδοχή (reception) να υπάρχει σήμανση στα δάπεδα για διασφάλιση της τήρησης των αποστάσεων.  
- Υποχρεωτική διασπορά πελατών κατά τη διάρκεια του ‘check-in’ και διευθέτηση της εν λόγω υπηρεσίας σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. 
- Τοποθέτηση αφισών/οδηγιών ατομικής υγιεινής και σήμανσης για τήρηση αποστάσεων στους κοινοχρήστους  χώρους (π.χ. στους χώρους άφιξης των πελατών, τραπεζαρίες, κλπ.).
- Ενημέρωση πελατών για τα μέτρα που λαμβάνονται στο ξενοδοχείο για αποτροπή εξάπλωσης της ασθένειας – σήμανση / φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες. 
- Κατά την άφιξη πελατών γίνονται έλεγχοι με βάση τα ενδεικνυόμενα πρωτόκολλα ελέγχου, όπως καθορίζονται από τα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας. Γίνεται παρατήρηση εξωτερικών συμπτωμάτων και ζητείται ευγενικά η τήρηση των κοινωνικών κανόνων αποστάσεων κλπ. Με βάση τα ισχύοντα Διατάγματα, αν απαιτείται γίνεται ηλεκτρονική θερμομέτρηση για ενδεχόμενο πυρετό, και ζητείται οτιδήποτε άλλο καθορίζεται από εν ισχύι Διατάγματα. Η προσέγγιση στο πάγκο υποδοχής γίνεται ανά άτομο (για κάθε άτομο εξυπηρέτησης) αφού τα δύο άτομα τηρούν την ενδεδειγμένη απόσταση ασφαλείας. 
- Η παραλαβή, μεταφορά και παράδοση των αποσκευών των πελατών εκ μέρους του προσωπικού γίνεται με τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας, όπως γάντια, ή απολύμανσης με ειδικό σπρέι. Το προσωπικό τηρεί την απόσταση των δύο μέτρων από τον πελάτη. 
- Απαγόρευση διάθεσης δωματίων σε νέα άφιξη, πριν περάσουν 2 ώρες από την προηγούμενη αναχώρηση, εφόσον γίνει πρώτα ενδελεχής καθαρισμός, απολύμανση και εξαερισμός. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά με τα χέρια όπως τα κομοδίνα, τα κεφαλάρια των κρεβατιών και την υπόλοιπη επίπλωση των δωματίων, τις τουαλέτες, τους νιπτήρες, τα πόμολα κ.τ.λ. 
- Απολύμανση όλων των κλειδιών/καρτών εισόδου στα δωμάτια, μετά την αναχώρηση του πελάτη. 
- Η χρήση ασανσέρ να γίνεται μόνο με χρήση μάσκας προσώπου, και το κάθε ξενοδοχείο/ τουριστικό κατάλυμα να βάζει ένα όριο στη χωρητικότητα, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 50% της μέγιστης δυναμικότητας. Σε κάθε όροφο, σε εμφανή θέση δίπλα από την θύρα του ασανσέρ θα αναρτάται πινακίδα με αναφορά στον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να μπαίνουν στο ασανσέρ, και στην σύσταση  χρήση μάσκας προσώπου.  
- Θα υπάρχει αδιάληπτη διαθεσιμότητα αντισηπτικού στην είσοδο, στον χώρο υποδοχής, κοινόχρηστες τουαλέτες και άλλα περίοπτα σημεία.
- Θα υπάρχουν κάδοι απόρριψης με καλύμματα σε περίοπτα σημεία του ξενοδοχείου, κατά προτίμηση με ποδομοχλό.
- Η άθληση και λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων εντός των καταλυμάτων,  θα ρυθμίζεται από τις εκάστοτε ειδικές οδηγίες και διατάγματα που αφορούν τα εν λόγω θέματα. 
- Επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικών νοουμένου ότι διασφαλίζεται η συνεχής εισαγωγή φρέσκου αέρα είτε με τη χρήση μηχανικών συστημάτων είτε με φυσικό τακτικό αερισμό του χώρου (μέγιστος αριθμός θυρών και παραθύρων σε κοινόχρηστους χώρους σε κάθε όροφο να παραμένει ανοικτός καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου ή τουλάχιστον τις περισσότερες ώρες του 24ώρου και οπωσδήποτε κατά τις ώρες αιχμής).
- Ειδικά όσον αφορά τον εξαερισμό στις κοινόχρηστες τουαλέτες εσωτερικών χώρων εκεί όπου υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα τεχνικού εξαερισμού: εάν είναι εφικτό, διασφάλιση του τεχνικού εξαερισμού στις τουαλέτες σε συνεχή βάση όλο το 24ωρο και να αποτρέπεται το άνοιγμα των παραθύρων της τουαλέτας για να επιτευχθεί η ορθή κατεύθυνση του αερισμού-εξαερισμού. Σε  κοινόχρηστες τουαλέτες όπου δεν  υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα τεχνικού εξαερισμού, να ανοίγουν τα παράθυρα. Για τις κοινόχρηστες τουαλέτες θα πρέπει να απαγορεύεται η  χρήση μηχανημάτων για στέγνωμα των χεριών (air jets).
- Κάθε κλίνη/ υπνοδωμάτιο σε ξενοδοχεία/ τουριστικά καταλύματα πρέπει να έχει επαρκή φυσικό αερισμό. Εάν δεν είναι εφικτός ο φυσικός αερισμός θα πρέπει ο τεχνητός αερισμός να παρέχει 100% φρέσκο αέρα χωρίς ανακύκλωση. 
- Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή φυσικό  αερισμό των κοινόχρηστων χώρων.
- Μέχρι την περαιτέρω άρση των περιορισμών, δεν θα λειτουργούν οποιοιδήποτε παιδότοποι (εσωτερικοί ή εξωτερικοί).
- Πλυντήρια κλινοσκεπασμάτων/τραπεζομάντηλων και πλυντήρια εξοπλισμού κουζίνας να είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση λειτουργίας. 
- Για το θέμα του κλιματισμού ισχύουν οι όροι ως αυτοί αναφέρονται στις εκάστοτε οδηγίες οι οποίες εκδίδονται είτε από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών είτε από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, είτε από το Υπουργείο Υγείας. Για το θέμα έχει ήδη  εκδοθεί Τεχνική Οδηγία για Λειτουργία Συστημάτων Κλιματισμού / Εξαερισμού (HVAC) από το Τμήμα Επιθεώρησής Εργασίας η οποία μπορεί αν ανακτηθεί από την ιστοσελίδα https://www.pio.gov.cy/assets/pdf/COVID-19%20Texnikes%20Odigies%20Kentrika%20Systimata%20Exaerismou-Klimatismou2.pdf. Να λαμβάνετε επίσης μέριμνα συχνότερης συντήρησης των κλιματιστικών, καθαρισμού των φίλτρων και ελέγχου της καλής λειτουργίας τους. 
 
Οργάνωση εξωτερικών χώρων ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων
- Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα.
- Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στα 2 μέτρα.
- Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
- Η διεύθυνση μεριμνά για την υποχρεωτική απολύμανση των ξαπλώστρων – καρεκλών και τραπεζιών μετά την χρήση από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου από εξουσιοδοτημένο λειτουργό. 
- Αποφυγή οποιωνδήποτε προωθητικών ενεργειών που δυνατό να παρατείνουν την παραμονή του κοινού σε χρόνο περισσότερο από ότι χρειάζεται και επιπλέον να χρειάζεται η παρουσία επιπλέον ατόμων. 
- Μείωση στο βαθμό που είναι εφικτό των συναλλαγών σε μετρητά και αντί αυτού προώθηση των ανέπαφων συναλλαγών.
- Μέχρι την περαιτέρω άρση των περιορισμών, αποφεύγεται στο μέτρο του εφικτού η χρήση αποδυτηρίων και ντους που λειτουργούν σε κοινόχρηστους κλειστούς χώρους. Όπου είναι εφικτό, η διεύθυνση του ξενοδοχείου/ τουριστικού καταλύματος μεριμνά για λειτουργία των διευκολύνσεων αυτών σε ανοικτούς χώρους. Σε περίπτωση που είναι αναπόφευκτη η χρήση αποδυτηρίων και ντους σε κοινόχρηστους κλειστούς χώρους, η διεύθυνση του ξενοδοχείου/ τουριστικού καταλύματος μεριμνά για τον επαρκή καθαρισμό και απολύμανση κάθε ατομικού αποδυτηρίου και ντους μεταξύ της κάθε χρήσης από πελάτη/ οικογένεια πελατών. 
- Σε κάθε περίπτωση, η διεύθυνση του ξενοδοχείου/τουριστικού καταλύματος, θα πρέπει να μεριμνά για την λήψη κατάλληλων μέτρων για την  αποφυγή  δημιουργίας ευνοϊκών καταστάσεων για τον πολλαπλασιασμό του βακτηρίου  της νόσου της  λεγιονέλλας. 
- Η οργάνωση και λειτουργία διευκολύνσεων (ξαπλώστρες, ομπρέλες) σε χώρους λουόμενων,  θα ρυθμίζεται από τις εκάστοτε ειδικές οδηγίες και διατάγματα που αφορούν το εν λόγω θέμα. 

Διάβασε όλα όσα προνοεί η λειτουργία των ξενοδοχείων, ΕΔΩ. 

*Kεντρική φωτογραφία: Cavo Maris Hotel

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close