Παιδί

Τι μπορεί να μάθει ένα παιδί φτιάχνοντας παζλ;

Τα παζλ είναι και εξαιρετικά ευεργετικά για την ανάπτυξή του παιδιού

Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαΐου 2020

Ποιος γονιός δεν κατέφυγε στη λύση του παζλ για να απασχολήσει το νήπιο κατά την καραντίνα; Σας έχουμε καλά νέα: Εκτός από μια καταπληκτική λύση για τις στιγμές που θέλουμε να κρατήσουμε το παιδί ήσυχο και χαρούμενο, τα παζλ είναι και εξαιρετικά ευεργετικά για την ανάπτυξή του. Με ποιον τρόπο καταφέρνει όμως να το βοηθήσει;

Στον συντονισμό χεριών – ματιών
Για να λύσει το παζλ, το μικρό σας πιάνει τα κομμάτια, τα περιστρέφει, επιχειρεί να τα τοποθετήσει, τα αφαιρεί και πάλι από την αρχή! Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας βελτιώνεται η κινητικότητά του, αλλά και η ικανότητά του να συντονίζει την κίνηση των χεριών με εκείνη των ματιών του.

Στην επίλυση προβλημάτων
Το κυριότερο πράγμα που απαιτείται για να φτιάξουμε ένα παζλ, είναι να χρησιμοποιήσουμε τη σκέψη μας για να δούμε πού πρέπει να τοποθετηθεί το κάθε κομμάτι. Παράλληλα, σε όλη τη διάρκειά του αναπόφευκτα κάνουμε λάθη, τα οποία θα πρέπει να προσπεράσουμε χωρίς να απογοητευτούμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί μαθαίνει να επιλύει προβλήματα, αισθάνεται περήφανο όταν τα καταφέρνει και έχει περισσότερο θάρρος για να δοκιμάσει άλλα, πιο δύσκολα πράγματα.

Στην καλύτερη μνήμη
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί εξοικειώνεται με εικόνες, σχήματα, χρώματα και μεγέθη, ενώ παράλληλα αποκτά συνείδηση του ότι κάθε σύνολο αποτελείται από μικρότερα κομμάτια. Έτσι καταφέρνει να αποθηκεύσει στη μνήμη του γράμματα, αριθμούς, ζώα ή οτιδήποτε άλλο απεικονίζεται στο παζλ.

Στην αυτοπεποίθηση
Η αίσθηση περηφάνιας που προαναφέραμε είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς το κάνει να αισθάνεται σίγουρο για τις ικανότητές του. Παράλληλα, αν η δημιουργία του παζλ γίνει οικογενειακή υπόθεση, το βοηθά να αναπτύξει την ομαδικότητά του.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close