News , Guide

Τι θα αλλάξει από τις 9 Ιουνίου (σε ξενοδοχεία, παραλίες, πισίνες, υδροπάρκα κ.ά.)

Τι θα φέρει μαζί της η δεύτηρη φάση της χαλάρωσης των μέτρων

Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαΐου 2020

Τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να χαλαρώνουν, ενώ το βλέμμα όλων είναι πλέον στραμμένο στην επόμενη ημέρα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να ανάψει τις μηχανές και η τουριστική βιομηχανία. Το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των αεροδρομίων βρίσκεται στην τρίτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων μεταξύ 9 Ιουνίου και 13 Ιουλίου.
 
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, το υφυπουργείο Τουρισμού κινείται σε δύο άξονες. Από τη μια, βρίσκεται σε επαφή με τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού και αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να φέρουν τουρίστες στην χώρα μας και να μετριαστούν οι όποιες ζημιές για την οικονομία, και από την άλλη, προετοιμάζει το εσωτερικό μέτωπο προκειμένου να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και κανόνων υγιεινής προσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα. Η Κύπρος θα επιδιώξει να προσελκύσει τουρίστες από αγορές που θα έχουν «καθαρίσει» από τον ιό, ενώ στόχος είναι όπως οι πρώτοι τουρίστες φτάσουν τον Ιούλιο στη χώρα μας.

Γι’ αυτό τον σκοπό θα τρέξει και ένα πρόγραμμα από κοινού προβολής με τους οργανωτές ταξιδιών. 
 
Με στόχο στα μέσα Μαΐου να εκδοθεί το «πρωτόκολλο επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας», το υφυπουργείο Τουρισμού ετοίμασε ένα προσχέδιο το οποίο απέστειλε στους ενδιαφερόμενους φορείς, την Ηermes Airports και σε όλους τους Συνδέσμους της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας: ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, Acta, ΠΑΣΥΔΙΞΕ, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΠΑΣΙΚΑ, ΟΣΙΚΑ, Σύνδεσμο Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης και Σύνδεσμο Πάρκων Αναψυχής και Δραστηριοτήτων Κύπρου.
 
Στη συνέχεια αφού το έγγραφο οριστικοποιηθεί, θα ενημερωθεί σχετικά το Υπουργικό Συμβούλιο και η Βουλή. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο του πρωτοκόλλου που εξασφάλισε ο «Φ», δεδομένη θεωρείται η επιβολή κανόνων στη λειτουργία των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των αυτοκινήτων ενοικίασης, ενώ θα προωθηθούν ρυθμίσεις και για επιμέρους θέματα. Για παράδειγμα, πόσος κόσμος θα επιτρέπεται στις πισίνες, πως θα λειτουργούν οι μπουφέδες πρωινού και γευμάτων, ποιες θα είναι οι αποστάσεις στις παραλίες και στα τουριστικά λεωφορεία. Ο συχνός εξαερισμός εσωτερικών χώρων, η διαθεσιμότητα αντισηπτικού, μασκών και γαντιών σε περίοπτους χώρους, αλλά και η υποχρεωτική χρήση μασκών και γαντιών από το προσωπικό είναι ο κοινός παρονομαστής. Η ξενοδοχειακή και γενικότερα η τουριστική βιομηχανία θα τρέξει σε άλλους ρυθμούς φέτος και θα κληθεί να τηρήσει αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας, με τις αποστάσεις να προβληματίζουν τους επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης. 
 
Αεροπλάνα- Αεροδρόμια 
Σύμφωνα με το υφυπουργείο Τουρισμού, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή οδηγία για όλους, θα απαγορευτεί η επιβίβαση σε αεροπλάνα σε άτομα που δεν φέρουν μάσκες προσώπου και γάντια μιας χρήσης. Παράλληλα, στα σημεία εισόδου (εσωτερικοί χώροι αεροδρομίων/ λιμανιών/  μαρίνων) θα γίνεται η θερμομέτρηση επιβατών μέσω θερμοκάμερας κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Σημειώνεται επίσης ότι το υφυπουργείο εισηγείται τη δημιουργία COVID information desk για χορηγία εντύπου με χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το πρωτόκολλο διακίνησης στην Κύπρο.
 
Παραλίες/Πισίνες/Υδροπάρκα 
Το υφυπουργείο Τουρισμού εισηγείται την υποχρεωτική απολύμανση κρεβατιών μετά από κάθε χρήση τους σε πισίνα ή θάλασσα, αλλά και την υποχρεωτική απόσταση τεσσάρων μέτρων μεταξύ των ομπρελών. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να τηρείται ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τετραγωνικό ακόμα και μέσα στο νερό. Η χρήση μάσκας και γαντιών από το προσωπικό θα είναι υποχρεωτική. 

Ξενοδοχεία 
Αναφορικά με τα ξενοδοχεία, το υφυπουργείο σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική διασπορά πελατών κατά τη διάρκεια του group check in, ενώ το ασανσέρ θα πρέπει να φιλοξενεί μέχρι τέσσερα άτομα και μόνο με την χρήση μάσκας προσώπου. Παράλληλα, τονίζεται ότι η χρήση μάσκας προσώπου και γαντιών μιας χρήσης θα είναι υποχρεωτική για πελάτες που εξυπηρετούνται από self service μπουφέ και self service μπαρ ή την υποδοχή. Το σημαντικότερο όμως εκ των μέτρων είναι ότι θα απαγορεύεται η διάθεση δωματίων σε νέα άφιξη πριν περάσουν έξι ώρες από την προηγούμενη αναχώρηση, ενώ το ξενοδοχείο θα πρέπει να απολυμαίνει όλα τα κλειδιά στα δωμάτια μετά την αναχώρηση του πελάτη.
 
Κέντρα αναψυχής 
Στον κλάδο εστίασης, υπάρχει εισήγηση όπως επεκταθούν τα ωράρια σίτισης ούτως ώστε να ακολουθούνται οι περιορισμοί αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο μέγιστος αριθμός είναι τα τέσσερα άτομα ανά οκτώ τετραγωνικά μέτρα. Μάλιστα, το υφυπουργείο εισηγείται να ακολουθηθεί από πλευράς επιχειρήσεων ένα σύστημα προκρατήσεων. Επίσης, το υφυπουργείο εισηγείται την απαγόρευση του καταλόγου τιμών εκτός αν είναι μιας χρήσης ή αναρτημένος σε περίοπτα σημεία ή διαθέσιμος στο διαδίκτυο. Τονίζει, επίσης, ότι θα πρέπει να απολυμαίνονται τα διάφορα σημεία αμέσως μετά την χρήση τους από πελάτες, δηλαδή οι καρέκλες, τα τραπέζια, τα αλατοπίπερα, οι σάλτσες και οι μηχανές ηλεκτρονικών πληρωμών. 
 
Μέσα μεταφοράς 
Το υφυπουργείο Τουρισμού τονίζει ότι θα πρέπει να απολυμαίνονται τα σημεία που αγγίζει ο πελάτης σε ταξί μετά από κάθε κούρσα (καθίσματα, χερούλια πορτών κ.λπ.), ενώ ο εξαερισμός και η απολύμανση των λεωφορείων σε τακτικά χρονικά διαστήματα είναι υποχρεωτικά. Αναφορικά με τα αυτοκίνητα ενοικιάσεως, αυτά πρέπει να απολυμαίνονται μετά την επιστροφή τους, συμπεριλαμβανομένων και των κλειδιών. Η διάθεση και χρήση μασκών, γαντιών και αντισηπτικού από τους επαγγελματίες αλλά και τους πελάτες θα είναι υποχρεωτική.
 
Οι αποστάσεις για τις παραλίες 
Ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα μπάνια στις θάλασσες, χωρίς όμως να επιτρέπεται η ηλιοθεραπεία. Επομένως, τα παραλιακά μέτωπα έχουν ακόμα αρκετές μέρες περιθώριο προκειμένου να ετοιμαστούν να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες. Από 1η Ιουνίου θα επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, σύμφωνα και με τον οδικό χάρτη του υπουργείου Υγείας.
 
Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών, Λοΐζος Λοΐζου, ανέφερε ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι σε μια οργανωμένη παραλία, τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες των δήμων θα πρέπει να καλύπτουν το 50% του χώρου. Όπως σημειώνει, η υφιστάμενη νομοθεσία διασφαλίζει ότι υπάρχει ο χώρος των 8 τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο. Ωστόσο, ο κ. Λοΐζου τόνισε ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα γίνεται ο έλεγχος στο υπόλοιπο 50% της παραλίας που θα είναι ελεύθερο ώστε το κοινό να βάλει την ομπρέλα του. «Δεν υπάρχει νομοθεσία, επομένως θα πρέπει ο πολίτης να τηρεί τις αποστάσεις». Σημείωσε ότι το διάταγμα που ορίζει τον χώρο των λουομένων θα εκδοθεί την Παρασκευή. 
 
Ο κ. Λοΐζου επεσήμανε ότι αναμένουν τη σύσταση της επιδημιολογικής επιτροπής για την απολύμανση των κρεβατιών της παραλίας. Όπως ανέφερε, η επιδημιολογική ομάδα εισηγείται όπως γίνεται απολύμανση, ενώ μια άλλη επιλογή θα ήταν τα καλύμματα μιας χρήσης.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close