Wine Guide , Εστιατόρια

Θέλεις να γίνεις οινογνώστης;

Επιμορφωτικά σεμινάρια για μερικά από τα πιο εκλεκτά κρασιά που σερβίρονται στους αιθέρες.

Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2020

Θέλετε να μάθετε μια νέα γλώσσα, να γίνετε σεφ ή να δάσκαλος γιόγκα;

Ενώ τα ταξιδιωτικά σχέδια βρίσκονται σε αναμονή σε όλο τον κόσμο, οι ταξιδιώτες ανά τον κόσμο αναζητούν καινούργια χόμπι. Η Emirates σας παρουσιάζει μια εναλλακτική επιλογή: Να γίνετε οινογνώστης. Η αεροπορική εταιρεία φιλοξενεί στις πτήσεις της μερικά από τα ωραιότερα κρασιά στον κόσμο και οι ειδικοί οινογνώστες της Emirates διοργανώνουν επιμορφωτικά σεμινάρια για μερικά από τα πιο εκλεκτά κρασιά που σερβίρονται στους αιθέρες.

Το Wine Channel της Emirates στο YouTube, περιγράφει τη συναρπαστική ιστορία σχετικά με τον τρόπο επιμέλειας των λιστών κρασιών και τη σχέση της Emirates με μερικά από τα κορυφαία οινοποιεία στον κόσμο. Σε διάφορα σεμινάρια, ο Oliver Dixon, connoisseur στον τομέα των οίνων της Emirates, μιλά για την ιστορία πίσω από μερικά από τα πιο εκλεκτά κρασιά που προσφέρονται στις πτήσεις και τον εξαιρετικό τόνο που δίνουν σε κάθε ταξίδι. Οι ταξιδιώτες μπορούν έτσι να γίνουν γνώστες του κρασιού εγκαίρως πριν το επόμενο ταξίδι τους ή να αναδείξουν το νέο τους ταλέντο στην οινογνωσία στα οικογενειακά δείπνα, παρακολουθώντας τα σχετικά βίντεο.

Τα κρασιά που παρουσιάζονται στα μαθήματα περιλαμβάνουν:

Château Montrose 2005, Saint-Estèphe, Γαλλία
Το Chateau Montrose 2005 είναι μέρος της συλλογής Emirates Vintage Collection, μια επιλογή από σπάνια κρασιά που έχουν ωριμάσει στα κελάρια της Emirates. Περιέχει τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc και Petit Verdot και χαρακτηρίζεται ως «σιδερένια γροθιά σε βελούδινο γάντι» από τον Oliver Dixon λόγω της «μεγάλης δύναμης και της σχεδόν ατσάλινης άκρης στην είσοδο, που οδηγεί σε ένα ομαλό, βελούδινο φινίρισμα. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε αυτό το είδος κρασιού είναι να το σερβίρετε σε καράφα, να το αφήσετε να αναπνεύσει για λίγο και να το συνδυάσετε με κόκκινο κρέας ή ένα ώριμο τυρί που δεν είναι πολύ αλμυρό. 

Château Mouton Rothschild 2004, Pauillac, Γαλλία
Ένα άλλο κρασί από την συλλογή Emirates Vintage Collection, του οποίου η ουσία πηγάζει από τον ίδιο τον αμπελώνα. Τα βαθιά χαλίκια στο Pauillac είναι ιδιαιτέρως κατάλληλα για την καλλιέργεια του Cabernet Sauvignon, το οποίο είναι το κύριο συστατικό του μείγματος και είναι υπεύθυνα για την πολυπλοκότητα και την ένταση του Mouton Rothschild. Περιγράφεται από τον εμπειρογνώμονα του κρασιού της Emirates ως "αρρενωπό και ισχυρό καθώς και σε λαμπρή αρμονία των φρούτων και των τανινών" και είναι φημισμένο για το μακρύ τελείωμα του. Άλλωστε, δεν είναι περίεργο ότι αυτό το κρασί αναζητείται από συλλέκτες από όλο τον κόσμο. 

Don Melchor 2012, Puente Alto, Χιλή
Ακριβώς έξω από το Σαντιάγκο της Χιλής, στους πρόποδες των Άνδεων, βρίσκεται ο αμπελώνας Concha y Toro που παράγει το Don Melchor. Με βάση την ποικιλία σταφυλιού Cabernet Sauvignon, το κρασί συγκαταλέγεται ως ένα από τα πιο εικονικά κόκκινα κρασιά της Χιλής. "Το ύψος του αμπελώνα στα 650 μέτρα απαιτεί διαφορετική παραγωγική διαδικασία από αυτή των κόκκινων κρασιών, για παράδειγμα από το Bordeaux, όπου καλλιεργούνται μόνο σε υψόμετρο μεταξύ 30 και 100 μέτρων", εξηγεί ο Oliver Dixon. Το κρασί της Χιλής βαθμολογείται με μια μεγάλη αλλά όχι πάνω από την κορυφαία δομή ενώ μπορεί να συνδυαστεί εύκολα με ψητό κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας. 

Tignanello 2010, Τοσκάνη, Ιταλία
Παράγεται από την περίφημη οικογένεια κρασιών Antinori, το Tignanello ήταν το πρώτο κόκκινο κρασί από την περιοχή Chianti που αναμειγνύεται με μη παραδοσιακές ποικιλίες και το πρώτο που βγήκε έξω από τους κανονισμούς που βασίζονται σε γενιές παράδοσης. Ο Oliver Dixon συνιστά να περιμένετε έως ότου αυτό το κρασί γίνει τουλάχιστον οκτώ ετών πριν προσεγγίσει τη βέλτιστη γεύση του και μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τα αρώματα του κερασιού και των θρυμματισμένων βράχων, οδηγώντας σε έναν εκφραστικό συνδυασμό κόκκινων και μαύρων φρούτων. Ακριβώς όπως και σε μια πτήση της Emirates, το κρασί θα πρέπει να σερβίρεται με κοτόπουλο, κόκκινο κρέας ή πιάτα ζυμαρικών. 

Château Cos d'Estournel 2005, Σεντ Estèphe, Γαλλία
Τα δροσερά αργιλώδη εδάφη του Bordeaux Saint Estèphe στη Γαλλία δροσίζουν τα αμπέλια και δίνουν στο Cos d 'Estournel το «ευρύ, γεμάτο ύφος. Όπως και με πολλά από τα αποκλειστικά κρασιά της Emirates, είναι καλύτερο να το απολαύσετε αφού το αφήσετε να αναπνεύσει για λίγο σε μια καράφα, έτσι ώστε να μπορεί να αναπτύξει όλες τις γεύσεις του φραγκοστάφυλου, μέντας και γλυκόριζας. Εξίσου συναρπαστικό με τη γεύση αυτού του κρασιού είναι η ιστορία του Château πίσω από αυτό. Ο ιδιοκτήτης Louis Gaspard d'Estournel το δημιούργησε για τον εαυτό του το 1810 και, σαν ένας μεγάλος θαυμαστής της ινδικής κουλτούρας, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει στοιχεία μιας ινδικής παγόδας. 

Château Margaux 2004, Margaux, Γαλλία
Πιθανώς το πιο διάσημο κρασί από το Μπορντό, το Château Margaux ήταν ένα από τα τέσσερα κρασιά για να επιτύχει το καθεστώς του Premier Cru κατά την ταξινόμηση του Médoc το 1855. "Λόγω της τοπογραφίας του αμπελώνα με τις χαλικιές που κατεβαίνουν από τα Πυρηναία από τον ποταμό Garonne το Terroir είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για το Cabernet Sauvignon, ωστόσο το κρασί είναι μαλακότερο, μεταξωτό και πιο θηλυκό σε σύγκριση με τα κρασιά της Pauillac ", εξηγεί ο Oliver Dixon. Μετά από μερικά δύσκολα χρόνια παραγωγής στη δεκαετία του '70, μια ελληνική οικογένεια αγόρασε το Château, το οποίο είναι μια βίλα πλησίον του Palladian, και μετέτρεψε τις περιουσίες του αμπελώνα σε μια σειρά επιτυχημένων ετών στη δεκαετία του '80.

Château La Mission Haut-Brion 2004, Pessac-Léognan, Γαλλία
Βαθιά στα προάστια της πόλης του Μπορντό, περιτριγυρισμένο από σπίτια, βρίσκεται ο περίφημος αμπελώνας της La Mission Haut-Brion. Τα αμπέλια αναπτύσσονται εδώ από τους ρωμαϊκούς χρόνους και το κτήμα της La Mission χρονολογείται περίπου 550 χρόνια. Η περιοχή έχει παρόμοια δομή εδάφους με τον γείτονά της Haut-Brion, η οποία δίνει στο κρασί μια ένδειξη καπνού χαρακτηριστική για την περιοχή της Pessac-Léognan. Το εξαιρετικά σαγηνευτικό κρασί που συνδυάζεται με Cabernet Sauvignon, Merlot και Carbernet, μπορεί κάποιος να το απολαύσει καλύτερα με βοδινό, αρνί ή ψητό κοτόπουλο. 

Château Haut-Brion 2004, Pessac-Léognan, Γαλλία
Το Château Haut-Brion είναι ένας από τους πιο φημισμένους αμπελώνες σε όλη τη Γαλλία. Πριν από τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1855, το κρασί, το οποίο μέχρι σήμερα περιέχει ένα υψηλό ποσοστό Merlot, χαρακτηρίστηκε ως Premier Cru. Οι αμπελώνες του Château, το οποίο έγινε ένα από τα πρώτα γνωστά κρασιά της Γαλλίας που ανήκουν σε κάτοικο εξωτερικού όταν αγοράστηκαν από τον χρηματοδότη της Νέας Υόρκης Clarence Dillon, ανυψώνονται μέχρι 27 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του Μπορντό. Λόγω αυτού του ύψους, ορισμένα αγροτεμάχια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άργιλο, η οποία μπορεί να είναι η αιτία της καπνιστής γεύσης με τη συνολική βελούδινη ποιότητα των τανινών. 

Cervaro della Sala 2015, Ούμπρια, Ιταλία
Για άλλη μια φορά, η γνωστή οικογένεια Antinori είναι υπεύθυνη για το εξαιρετικό κρασί Cervaro della Sala, το οποίο οι διάσημοι οινοπαραγωγοί εμπορεύτηκαν για πρώτη φορά το 1987. Συνδυάζοντας την διεθνώς καλλιεργημένη ποικιλία Chardonnay και την ιταλική τοπική ποικιλία Grechetto, το Cervaro della Sala είναι ένα από τα κορυφαία λευκά κρασιά από την Ιταλία, πιο συγκεκριμένα την περιοχή της Ούμπρια. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα οίνου Oliver Dixon, το κρασί έχει αρκετό χαρακτήρα για το ζευγάρωμα με το κόκκινο κρέας, καθώς και τα πιο συμβατικά ζευγάρια και το 2015 μπορεί να δοκιμάσει «φρέσκα φρούτα όπως ροδάκινα και νεκταρίνια με δρυς στο βάθος». 

Casanova di Neri, «Tenuta Nuova», Brunello di Montalcino 2011, Τοσκάνη, Ιταλία
Μόλις 80 χιλιόμετρα νότια της Φλωρεντίας, το κτήμα Casanova di Neri, όπου παράγεται το Brunello di Montalcino, φιλοξενεί 63 εκτάρια αμπελώνων. Λόγω του ζεστού και ξηρού κλίματος σε αυτό το νότιο μέρος της Τοσκάνης, το Brunello di Montalcino είναι ένα δυνατό κρασί με μια τυπική μεγάλη δομή, ωστόσο ο Tenuta Nuova είναι κατασκευασμένος σε πιο προσιτό στυλ από πολλούς. Το Brunello είναι ένα από τα πιο διάσημα ερυθρά κρασιά της Ιταλίας και το όνομά του το πήρε από έναν συγκεκριμένο κλώνο του σταφυλιού Sangiovese που αναπτύχθηκε στην περιοχή. Είναι καλό να φτάσει στην ηλικία ωρίμανσης για 30 χρόνια αλλά και περισσότερα. Το 2011 vintage του Tenuta Nuova έχει μύτη από κεράσι και σκούρα φρούτα καθώς και δέρμα και μπαχαρικά στο παρασκήνιο. "Είναι ένα εντυπωσιακό κρασί και το φινίρισμα του παραμένει εύκολα για ένα ενάμιση λεπτό", δηλώνει με ενθουσιασμό ο οινογνώστης της Emirates Oliver Dixon.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close